Balkonnotities: alvast een beetje lente

Her is nog koud en het is nog donker en het is nog februari, maar bij mij begint het alweer te kriebelen als ik naar mijn balkon kijk. 

Ik had dit jaar voor het eerst mijn balkon winterklaar gemaakt en ik moet zeggen dat dit me goed is bevallen. Een aantal planten bleven mooi groen, zoals de heide en de Skimmia. Zelfs de bak viooltjes heeft nog bloemen en is al deze maanden groen geweest.

Andere planten, zoals de chrysanten en de herfstaster, zijn ondertussen helemaal uitgebloeid. En de grote geranium in de vaste bak was eind december ook weg. 

Zo is mijn balkon de winter doorgekomen. Niet slecht, maar ik wilde in februari wat opfrissen en vervangen.

Sinds eind december was de geranium ook niet langer groen.


Kortom, het was tijd om de dode planten weg te halen en naar het tuincentrum te gaan voor een paar planten om de boel weer op te vrolijken. Maar omdat het nog flink kan vriezen in de nacht, kun je buiten nog niet alle planten neerzetten. Je moet goed opletten in het tuincentrum of de planten die je koopt winterhard zijn. 

Zoals altijd zijn viooltjes mijn favoriet, dus ik heb twee bakken viooltjes gekocht. Ook nog een witte heide en een Helleborus. 

Nieuwe Helleborus!

Nieuwe witte en paarse viooltjes en bovenop de etagere de Helleborus en de witte heide.


Aan de rand van het balkon heb ik de twee groene bakken weer hangen, met in elk een paarse heide en een ander plantje met paarse bloemetjes. Geen idee meer wat dit is, maar het staat snoezig. Ik heb de geranium een beetje bijgesnoeid en de flox ook, dus dat lijkt ook weer wat netter. Ik heb ze niet helemaal tot het begin gesnoeid, omdat het nog kan vriezen. Eind maart zal ik kijken of ik er meer af moet halen. 

Maar hoe doen de andere planten het die de hele winter op het balkon hebben gestaan?

De Hosta en het Vergeet-mij-nietje zijn helemaal afgestorven, ik hoop dat zij in de lente weer opkomen. 
Deze vaste bak is een beetje vreemd. Ik heb geen idee wat de groene plant is aan de linkerkant, maar ik heb besloten dit eerst gewoon af te wachten. Misschien is het niet wat ik er vorig jaar in geplant heb, maar is het desondanks wel een leuke plant. 
De tijm een beetje voorin lijkt het oké te doen. Wat er rechts gaat gebeuren weet ik absoluut niet. 
De kruiden in de pot helemaal rechts doen nog niks, maar daarvoor is het ook nog te vroeg.


De Skimmia heeft het de hele winter heel erg goed gedaan. Wat een fijne plant is dit, echt een blikvanger in de donkere wintermaanden. Dit is een vaste plant, dus ik hoef hier op dit moment weinig aan te doen. 


De rozemarijn bloeit al, hoe geweldig is dat? Dit is een van de vaste planten die ik flink had afgeknipt afgelopen herfst, maar daar gebeurt dus nu al weer wat. Prachtige bloemetjes, ik word hier oprecht blij van.

Ik had in oktober in drie potten bollen gepoot met krokusjes en blauwe druifjes. Eind november kwamen hier al lange groene slierten uit, maar nog geen bloemen. Ondertussen heb ik ook nieuwe groene sprietjes en stengels boven de grond. Ik ben heel benieuwd naar wat hier uitkomt, ik weet namelijk niet meer precies wat ik in elke pot heb gepoot, dus het wordt een grote verrassing. Ik vind het in ieder geval geweldig dat er al zoveel opkomt.
Terwijl ik vorige week bezig was op het balkon, durfde Pomme ook even te komen kijken (was toch weer een beetje eng). Er moest weer gesnuffeld worden, zoals hier aan de pot met het Vergeet-mij-nietje. Ook de gieter werd besnuffeld, maar ze had geen aanvechting om eruit te drinken zoals Eefje vorig jaar steeds deed. 


Ik heb ook aan de andere kant nog een kleiner balkon, op het noorden. Hier kom ik niet zo vaak, want er zitten meer spinnen (bah!) en het balkon zit vast aan dat van de buren zodat ik de deur niet open kan hebben ivm de poes. Planten doen het hier niet zo heel goed, al zal dat er ook mee te maken hebben dat ik hier vaak vergeet om water te geven. Vorig jaar had ik het tafeltjes hier neergezet en het stoeltje met een pot erop waar een mooi plant in kan. Ook op het tafeltje had ik twee planten staan. Planten doen het hier dus niet zo goed en daarom heb ik nu een andere oplossing, op het tafeltje heb ik deze twee leuke vogeltjes neergezet. 

In de grote pot op de stoel komt van de zomer wel weer een plant, maar dan wil ik proberen er een te vinden die tegen een stootje kan. De hortensia's die ik tot nu toe vaak hier had staan, zijn prachtig, maar hebben meer aandacht nodig dan ik ze geef. 


Ik ben nog lang niet klaar, zoals jullie zien moet ik beide balkons nog schoonmaken. Zowel de schotten moeten schoon als het mos moet van het balkon zelf af. Dit zijn vervelende, zware klussen, dus als ik hieraan begin, doe ik dat in gedeeltes. Ik wacht hier nog wel even mee tot het iets warmer is. (het was nog koud!)

Vorig jaar heb ik echt stappen gezet met mijn balkon en ik ben heel blij dat zoveel goed gaat. Ik moet even afwachten wat er in de vaste bakken gaat gebeuren, maar ik heb al plezier in het proces, niet alleen in de uitkomst. 

Het is maar heel bescheiden allemaal, maar ik voel een enorme vreugde als ik naar een bloeiende rozemarijn kijk en trots als ik bloembollen op zie komen. Ik houd planten in de gaten, observeer wat er gebeurt, ik zie de veranderingen en geniet van bloemen, de kleuren en wat er groeit. Ik voel me dan echt een beetje een tuinier. 

Reacties

 1. Wat ziet dat er al geweldig uit met al die ontluikende bloemetjes. Je maakt er een feest van. En wat een inzet om de hele boel schoon te gaan schrobben, daar ben ik toch vaak te lui voor en nu helemaal nu het nog zo fris is.
  Ik heb voor het eerst ook meer planten die de winter groen zijn doorgekomen. Zal dat toch ook met de ietwat hogere temperaturen te maken hebben.
  Heel leuk om op jouw balkons mee te mogen kijken. Dat inspireert mij ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat schoonmaken komt nog hoor, daar wacht ik nog even mee! Maar het is wel leuk om er alvast weer een beetje mee bezig te zijn. Veel plezier met jouw tuin/balkon!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Wat mooi al! Bij mij is alles bruin en nixig, moet zo langzamerhand eerst maar eens wat weggooien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan soms een hele klus lijken en dan zie ik er zo tegenop! Het scheelt echt voor mij dat ik deze winter voor het eerst al werk heb verzet en ook dat heb ik in gedeeltes gedaan. Succes met jouw balkon!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts