Tentoonstelling op zondag: Kiezen voor Vincent

Amandelbloesem,
geschilderd toen zijn neefje geboren werd.
In het Van Gogh museum is op dit moment de tentoonstelling Kiezen voor Vincent te zien. Hierin wordt in een vogelvlucht het leven van Vincent behandeld, en daarbij wordt vooral de nadruk gelegd op de goede band die hij had met zijn broer Theo. 

Als binnen enkele maanden na elkaar zowel Vincent als Theo overlijden, blijven Theo's weduwe en zoontje achter. Jo Van Gogh-Bongers maakt dan de keuze om de nalatenschap van Vincent en Theo te beheren en Vincent als kunstenaar op de kaart te zetten. Ze verkoopt een groot deel van de schilderen en tekeningen, maar een deel blijft als erfenis voor de kleine Vincent. Het is deze erfenis die de basis vormt  van het Van Gogh museum, dat in 1973 werd geopend. 

Tijdens zijn leven heeft Vincent veel steun gehad aan Theo en diens gezin, maar je kunt zeker zeggen dat Vincents roem waarschijnlijk nooit zo groot was geweest als Jo Van Gogh Bongers daar niet zo voor had gewerkt. Doordat zij elke keer voor Vincent kozen, om hem te helpen, te steunen, te bemoedigen en te promoten, is Vincent van Gogh nu een van de beroemdste en meest geliefde schilders ter wereld. 

Het is een kleine tentoonstelling, maar geeft een mooi overzicht. Er zijn niet alleen schilderijen, maar ook voorwerpen, meubels en brieven te zien. 

Kiezen voor Vincent is nog tot 10 april 2023 te zien in het Van Gogh museum in Amsterdam.

Reacties

Populaire posts