Marple, Mark Aldridge

Mark Aldridge heeft meerdere boeken geschreven over Agatha Christie, waarvan zijn boek over Poirot echt geweldig is (hier besproken). 

Nu is er een boek over die andere grote detective die Agatha Christie heeft geschapen, Jane Marple. 

Miss Marple zag het licht in een kort verhaal De dinsdagavond club, dat in 1927 los werd gepubliceerd, en daarna kwam Moord in de pastorie in 1930, een volledig boek. 

In 1932 kwam er een bundel korte verhalen Miss Marple en haar 13 problemen, waar ook dat eerste verhaal uit 1927 in was opgenomen. Er zouden in totaal 12 boeken en 20 korte verhalen verschijnen met Miss Marple in de hoofdrol. 

Jane Marple was een oudere dame, ongetrouwd, die haar hele leven in een klein dorp had gewoond. Niet iemand van wie je zou verwachten dat ze verstand zou hebben van moord en de meest ingewikkelde misdaden op zou kunnen lossen. Maar het leven in een klein dorp had haar juist een uniek perspectief gegeven op de menselijke aard en voor elke misdadiger en elke misdaad kon ze zo een equivalent uit het dorpsleven bedenken. 

Jane Marple zelf lijkt niet echt ouder te worden, maar als je goed leest ondergaat ze zelfs een soort verjongingskuur want in de eerste verhalen wordt ze omschreven als iemand die gehuld in oude kant in een leunstoel zit, terwijl ze in latere verhalen tweed draagt en op pad gaat. 

De wereld om haar heen verandert echter wel, in de eerste verhalen uit de jaren '30 zijn er nog dienstmeisjes en grote huizen vol bedienden, na de oorlog is het leven moeilijker, is er rationering en is alles veel duurder geworden. In de jaren '50 zien we dat het kleine dorp een uitbreidingsplan heeft gekregen met moderne woningen, en dat de oude families of zijn overleden, of kleiner zijn gaan wonen. 

Mark Aldridge beschrijft in chronologische volgorde de verhalen waar Jane Marple in voorkomt (zonder ook maar ergens een cruciaal plotpunt te verklappen, heel knap!), hoe de verhalen tot stand kwamen, hoe de ontvangst was en welke adaptaties er gemaakt zijn voor film, radio, toneel en televisie. 

Veel aandacht is er hier voor de serie met Joan Hickson (superieur!) die liep van 1984 tot 1992  en de moderne serie die duurde van 2004 tot 2024 (hier besproken), maar ook onbekendere bewerkingen komen aan bod. Leuk ook om te lezen wat Agatha Christie zelf vond van de kritieken op haar boeken, of van de vertolkingen.

Mark Aldridge put uit interviews, brieven en andere bronnen en weet zo een schat aan informatie bij elkaar te krijgen. Heerlijk om te lezen en een must voor elke Marple en Christie fan! 


Volledige titel: Marple, expert on wickedness (2024)

(Nog) niet vertaald in het Nederlands

Reacties

Populaire posts