Is yoga schadelijk?

The science of yoga, the risks and the rewards’ van William Broad is nog niet eens verschenen, maar in Amerika heeft het al een hele discussie losgemaakt.  William Broad heeft er namelijk een artikel over geschreven in de ‘New York Times’.

Over het algemeen wordt er gezegd dat yoga goed is voor de mens, je wordt er bewuster van, leniger, het is goed voor je bloeddruk en allerlei andere zaken, maar klopt dat ook?
In het artikel en waarschijnlijk ook in het boek zegt William Broad dat yoga niet alleen maar goed is, er kunnen ook dingen behoorlijk fout gaan. Hij geeft voorbeelden van mensen die te maken kregen met flinke slijtage aan gewrichten, blessures, rug- en nekletsel en zelfs beroertes opgelopen tijdens het uitvoeren van  een asana als de brug.

Dit artikel ‘How yoga can wreck your life’, heeft voor een behoorlijke storm van verontwaardiging gezorgd, allerlei mensen voelen zich aangesproken. Er verschijnen op allerlei blogs commentaren en artikelen (‘How the  NYT can wreck yoga’) met tegenargumenten. Hierin staat dat de argumenten die William Broad gebruikt niet kloppen. Het zijn maar een paar voorbeelden, die hij bij elkaar heeft gesprokkeld over een lange periode en de grote vraag natuurlijk is altijd in hoeverre dit soort letsel echt door het beoefenen van yoga worden veroorzaakt.

De blessures en het letsel lijken op een paar manieren veroorzaakt te worden. Ja inderdaad, er zijn meer ongelukken en meer mensen die ergens last van hebben, maar het aantal mensen dat aan yoga doet is dan ook enorm toegenomen. (in de VS deden in 2001 4 miljoen mensen aan yoga, nu 20 miljoen) En met die toename kwam ook de toename in studio’s met docenten die het misschien goed bedoelen, maar die niet erg op de hoogte zijn van anatomie, het goed opbouwen van een asana of het voorkomen van blessures.

Je hebt natuurlijk ook mensen die zelf te ver gaan en ondanks de waarschuwingen van hun lichaam doorgaan met bepaalde houdingen en hierin geen maat weten. Of mensen die misschien zelf geen goed idee hebben van wat er mis is met hun lijf en dingen doen die ze eigenlijk niet zouden moeten doen. Blessures en letsel liggen dan voor de hand. Maar ja, is het dan de schuld van yoga dat je die blessure krijgt?

Hoe is de situatie in Nederland? Ik heb geen enkele informatie over de hoeveelheid eventuele blessures veroorzaakt door yoga, maar ik zie wel dat er een toename lijkt te zijn van het aantal mensen dat aan yoga doet. En ook hier is er een toename van het aantal studio’s. Nu weet ik niet of je in Nederland hoeveel regels er zijn voor het openen van een yogastudio en welke papieren je daarvoor nodig hebt. En mag iedereen die het woord asana kan spellen en een Boeddhabeeld bezit zich yoga docent noemen? Of is daar echt goede controle op?

Als ik zo rondkijk op het internet zijn er wel heel veel verschillende yoga docentenopleidingen die in duur variëren van vier jaar tot vier maanden. Ik spreek hiermee geen enkel oordeel uit over de kwaliteit, maar het lijkt me wel dat er in de opleidingen verschil is in de diepte van de kennis die wordt aangeboden.

En natuurlijk heb je ook hier in Nederland mensen die te ver doordrijven met hun oefeningen, maar die zouden waarschijnlijk ook blessures krijgen bij het beoefenen van hardlopen, volleyballen of punniken.

Ik heb op Nederlandse websites nog niets gehoord of gelezen over het boek of het artikel van William Broad, maar dat kan nog komen. Ik heb het boek besteld en half februari zal het geleverd worden. Tot die tijd ga ik verder met yoga, in gedachten houdend wat meneer de Uil in de Fabeltjeskrant altijd al zei; ‘Overal waar té voor staat, doet nooit goed, alleen maar kwaad’. Want dat is natuurlijk altijd goed advies.

Het artikel van William Broad in de New York Times.
http://www.nytimes.com/2012/01/08/magazine/how-yoga-can-wreck-your-body.html?_r=2

Een van de (vele) tegenartikelen. http://ayny.org/how-the-nyt-can-wreck-yoga.html

Reacties

Populaire posts