Deceived with kindness, Angelica Garnett

Angelica Bell was de dochter van Vanessa Bell, de schilderes die de zuster van Virginia Woolf was.

Vanessa was getrouwd met Clive Bell en had met hem samen twee zoons. Uit haar langdurige relatie met schilder Duncan Grant werd Angelica geboren, hoewel zij jarenlang dacht dat Clive haar vader was. Dit is het bedrog met goede bedoelingen waar de titel over gaat.

Tijdens haar jeugd ging Duncan vooral op in zijn kunst en Vanessa in Duncan, heel veel aandacht voor Angelica was er niet. Met Vanessa had Angelica een soort haat-liefde verhouding, ze bewonderde haar moeder, maar had ook behoefte aan meer contact en leiding. 

Gelukkig waren daar wel haar tante Virginia en oom Leonard Woolf en vooral Leonard was de enige die wat structuur aanbracht in Angelica’s leven.

Vanessa en Duncan hechtten weinig waarde aan een officiële opleiding en pas toen Angelica er zelf om vroeg werd ze naar een school gestuurd. Ze hoefde echter geen examens te doen en kon elk vak dat ze niet leuk vond laten vallen. Ook aan de gebruikelijke sociale codes hechtte Vanessa weinig waarde, zoals Angelica merkte toen ze bij een vriendinnetje in de problemen kwam omdat ze in de warmte haar kousen had uitgedaan.

Toen Angelica 18 was, vertelde Vanessa dat Duncan en niet Clive haar vader was, voor Angelica vielen toen een groot aantal puzzelstukjes op hun plek.
Angelica had ondertussen een vriendschap gekregen met de 26 jaar oudere David ‘Bunny’ Garnett, met wie ze zou trouwen toen ze 21 was. Dat Bunny jarenlang een verhouding met Duncan had gehad, was haar op dat moment niet bekend. Angelica was zelf ook schilderes en is in mei 2012 overleden op drieennegentig jarige leeftijd.

Deceived with kindness is het verhaal over Angelica’s jeugd, over haar verhouding met haar moeder en met Clive en Duncan. Je merkt dat de vrije opvattingen en onconventionele relaties in de Bloomsbury groep op het eerste oog misschien heel leuk lijken, maar dat dit toch niet voor iedereen even gezellig was. Zeven jaar heeft Angelica aan die boek geschreven, omdat het haar zoveel moeite koste om los te komen van haar jeugd.

Deceived with kindness is, denk ik, een onmisbaar boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de Bloombury groep.

Reacties

 1. Er lijkt maar geen einde te komen aan de Bloomsbury boeken die ik wil lezen! Dus deze gaat erbij op die hele lange lijst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan deze echt aanraden, het is fascinerend om te lezen.

   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts