Mijn boeken van 2014

Hier is een jaarlijks terugkerend fenomeen overal, en ik doe er graag aan mee: de terugblik op het afgelopen jaar.

Ik heb mooie boeken gelezen, leuke series ontdekt en prachtige tentoonstellingen gezien. Heel mooi vond ik Dining with the tsars in de Hermitage (hier), maar ook De gouden Middeleeuwen in Leiden (hier) mocht er zijn.

Favoriete nieuwe series (voor mij althans) waren True blood waar ik me erg mee vermaakt heb en de Italiaanse serie Squadra antimaffia. (hier) Ik hoop echt dat van die laatste serie de andere seizoenen ook in Nederland zullen uitkomen.

Boeken
Nu wat boeken betreft, ik heb heel, heel veel gelezen, meer dan ik ook had verwacht. Niet dat ik daar op uit was, maar het liep toevallig zo. Ik heb 148 boeken gelezen, maar bedenk dat hier bijvoorbeeld ook 13 Agatha Christies tussen zitten, die ik in een uurtje of zo weg kan lezen.

Van de 135 boeken die overblijven (als ik AC even niet meetel) zijn er 16 die gaan over Italië of door Italiaanse auteurs geschreven zijn en 15 die gaan over Rusland of door Russische auteurs geschreven zijn.
Ik las 33 non-fictie boeken, waarvan 21 historische non-fictie. Ik heb 1 fantasyboek gelezen, 19 thrillers, 8 jeugdboeken, 7 klassiekers en 19 historische fictie.

En nu het leukste onderdeel van de boeken, mijn favoriete boeken van 2014. Het was niet gemakkelijk, want ik heb heel veel mooie boeken gelezen en mijn lijstjes hadden met gemak een keer zo lang kunnen zijn. Maar hierop is mijn keuze gevallen:

Fictie:
  • Ter wereld gekomen, Margaret Mazzantini hier Dit boek is voor mij het mooiste dat ik in 2014 heb gelezen, omdat het verhaal me zo raakte dat het nog wekenlang in mijn hoofd zat. Het is het prachtige verhaal van een man en een vrouw en het verlangen naar een kind, tegen de achtergrond van de burgeroorlog in Bosnie.
  • Het Mussolinikanaal, Antonio Pennacchi hier Een epische Italiaanse roman over een familie die in de jaren 30 naar de nieuw ontgonnen gebieden onder Rome trekt, naar een perceel aan het Mussolinikanaal.
  • De opkomst en ondergang van grootmachten, Tom Rachman hier Mijn kennismaking met Rachman! Een mooi in elkaar grijpend verhaal over Tolly en de verschillende periodes in haar leven.
  • Het fantoom van Alexander Wolf, Gajto Gazdanov hier Wat een ontdekking was Gazdanov dit jaar en wat een mooi, mooi verhaal was dit over een man die een andere man doodschiet tijdens de burgeroorlog in Rusland en dat verhaal jaren later in een boek tegenkomt.
  • Oorlog en terpentijn, Stefan Hertmans hier Het ontroerende portret van zijn grootvader, schilder en getekend door zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog.
  • De sneeuwkoningin, Michael Cunningham hier Opnieuw bewijs dat Michael Cunningham mooi kan schrijven, twee broers, een stervende geliefde en een openbaring. En nog veel meer.
  • Een lied voor Achilles, Madeline Miller hier Het verhaal van de Trojaanse oorlog, gezien vanuit het oogpunt van de beste vriend en geliefde van Achilles.
  • De vlucht, Jesus Carrasco hier Een jongen is op de vlucht op de onherbergzame Spaanse vlaktes, kan hij ontkomen aan zijn achtervolgers? Gelukkig is daar de herder.
  • Butcher’s crossing, John Williams hier Een jongenman zoekt avontuur in het wilde westen en trekt mee op een zoektocht naar bizons.
  • Reis bij maanlicht, Antal Szerb hier Twee mensen op huwelijksreis, maar het huwelijk is eigenlijk al gedoemd en de herinneringen aan de jeugd van één van hen komen boven.

Non-fictie
  • Het brilletje van Tsjechov, Michel Krielaars hier Dit is voor mij het beste non-fictieboek van 2014, want dit boek heeft me Tsjechov gebracht. Dankzij dit boek ben ik Tsjechov gaan lezen, over Tsjechov gaan lezen, ben ik verliefd geworden op Tsjechov en is er een wereld voor me open gegaan.
  • The Bloomsbury cookbook, Jan Ondaatje Rolls hier Kookboek, biografie, kunstboek en sociale geschiedenis, een prachtig boek over de Bloomsbury groep en al hun eigenaardigheden met betrekking tot eten en koken.
  • Dear writer, dear actress  A.Chekhov and O. Knipper hier De brieven van Tsjechov en zijn vrouw Olga Knipper. Heel mooi.
  • Revolutionair Rusland 1891-1991, Orlando Figes hier Een van de duidelijkste en prettigst geschreven boeken die ik ken over een eeuw waarin Rusland veranderde.
  • Maffia republiek, John Dickie hier Bijzonder interessant en vol anecdotes over de geschiedenis van de maffia op Sicilie, in Napels en in Calabrie.
  • Poirot and me, David Suchet hier David Suchet heeft 25 jaar lang gestalte gegeven aan de bekendste Belgische detective.
  • Vergeten koninkrijken, Norman Davies hier Erudiet en geweldig boek over allerlei verschillende koninkrijken die Europa heeft gekend, van de vroege Middeleeuwen tot nu.
  • Rusland in oorlog, Peter d’Hamecourt  hier Een verslag van de periode november 2013 tot november 2014 waarin de relatie tussen Rusland en Nederland steeds slechter werd.
  • Reizen zonder John, Geert Mak hier Geert Mak maakt hier dezelfde reis als John Steinbeck eerder en doet ondertussen verslag van Amerika nu en de geschiedenis.
  • De dagen van Gavrilo Princip, Guido van Hengel hier Bijzonder interessant boek over de situatie in de Balkan en de omstandigheden waarin Gavrilo Princip tot zijn daad kwam.

Extra categorieën
Beste Thriller:
  • De wortels van het kwaad, Roberto Costantini hier (ook de meest gelezen boekenpost van dit jaar) Het tweede deel in de trilogie over inspecteur Michele Balistreri en zijn verleden vol moeilijkheden. Het derde deel komt ergens in het begin van komend jaar uit.
Beste Fantasy (oke, de enige fantasy die ik heb gelezen dit jaar, maar het was dan wel een heel goede)
  • De moordenaar van de nar, Robin Hobb hier Het nieuwe deel in de serie over Fitz en de de Nar en het Koninkrijk van de Zes Hertogdommen.
Beste Kookboek
  • Simply Italian, thuis koken met de Chiappa sisters hier
Ik heb prachtige boeken gelezen in 2014, ik hoop dat 2015 wat dat betreft net zo'n goed jaar gaat worden.

Reacties

  1. Mooie lijstjes Bettina. Wat heb je veel gelezen! Hoe krijg je het voor elkaar ;-)
    Het boek van Mazzantini stond in 2012 in mijn favorieten, ik raad het nog steeds iedereen aan, ik liep er ook nog wekenlang mee rond en zou het verhaal nu nog kunnen navertellen, en dat gebeurt niet vaak.

    Ik wens je weer een mooi (boeken)jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee, Joke, ik werk er iig niet naar toe of zo, maar het kwam dit jaar zo uit. Volgend jaar zal het waarschijnlijk weer een normaler aantal zijn.
      Mazzantini was absoluut prachtig, ik weet nog het gevoel dat het boek bij me opriep zo terug te halen.
      Jij ook een mooi boekenjaar in 2015!
      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Ziet er goed uit, Bettina. Ik heb dankzij jouw aanbeveling het boek van Gazdanov aangeschaft (hoop daar volgend jaar aan toe te komen) en de vergeten koninkrijken staan ook al klaar op de e-reader.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben benieuwd wat je van Gazdanov vindt. Als je er maar de helft van geniet zoals ik, dank zit je al goed. (klopt deze zin nog?)
      Hoop dat je gauw toekomt aan Davies, wat een heerlijke hoop informatie stond daarin!

      Groetjes,

      Verwijderen
  3. Hoi Bettina, 148 boeken, dat is indrukwekkend! Van de boeken op jouw lijstje wil ik die van Hertmans, Miller, Krielaars en Davies ook nog graag en keertje lezen. Groetjes en een prettig uiteinde, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Erik, maar zoals ik al zei, dat is dit jaar toevallig zo uitgekomen, het is niet zo dat ik daar bewust naar toe werk (of er volgend jaar overheen wil of zo :-) )

      Ik hoop dat je gaat genieten van de boeken die je noemt en de vele andere die je gaat lezen, een mooi jaar alvast toegewenst!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts