Tentoonstelling: Rodin in Groningen

Auguste Rodin (1840-1917) is waarschijnlijk één van de beroemdste beeldhouwers. Zijn bijzondere mensfiguren in impressionistische stijl zijn bijna altijd meteen herkenbaar.

Na een wat moeilijke start (hij werd toen hij jong was drie keer geweigerd bij de Ecole des Beaux Arts) groeide zijn reputatie en kreeg hij verschillende officiële opdrachten. 

Vergeet het idee van een eenzame beeldhouwer op een klein zolderkamertje, want Rodin had een groot atelier met tientallen medewerkers die verschillende onderdelen van het beeldhouwproces voor hun rekening namen.

In Nederlandse musea zoals het Kröller Muller of het Van Gogh museum zijn een aantal van zijn werken te bewonderen, maar als je meer van hem wilt zien, moet je eigenlijk naar het Rodin museum in Parijs.

Echter in deze maanden kun je ook naar Groningen, waar nu een prachtige tentoonstelling te zien is, die een inkijkje biedt in de manier waarop Rodin te werk ging: Rodin-Genius at work.

Het is een grote tentoonstelling, er zijn meer dan 120 beelden te bewonderen. Maar ook foto’s en tekeningen zijn er te zien.

De foto’s zijn heel bijzonder, want het zijn geen scherpe weergaves van de beelden, maar ze zijn soms wazig en er is in de achtergrond van alles te zien. Rodin gebruikte fotografie als een nieuw hulpmiddel bij het beeldhouwen. Hij corrigeerde de foto’s en paste vervolgens zijn beeldhouwwerken aan zoals hij nodig vond. De foto’s zijn kunstwerken op zichzelf en ik vond ze bijzonder mooi. (ik zou ze zo aan de wand hangen!)

Maar ook verschillende beelden zijn heel bijzonder en niet vaak te zien geweest. Zo is er de beeldengroep De poort van de Hel, de eerste grote opdracht die Rodin kreeg en waar hij heel veel beelden voor heeft gemaakt. Toch is het nooit een eenheid geworden en hoewel verschillende beelden vaak los zijn geëxposeerd (zoals De denker), stond het altijd verborgen in zijn atelier.

Net zoals de handen die hij in de laatste jaren van zijn leven maakte, de Hand van God zoals hij die noemde. Die hield hij voor zichzelf en zijn tijdens zijn leven slechts twee keer in de openbaarheid te zien geweest.

Er zijn zeer uitvergrootte beelden te zien en kleine mini-beeldjes. Er zijn werken in keramiek, gips, marmer en brons bij elkaar gebracht.

In gips had Rodin bijvoorbeeld de gewoonte om allemaal losse ledematen te fabriceren in allerlei houdingen en standen, die hij vervolgens in allerlei verschillende beeldhouwwerken kon gebruiken.

Heel leuk en inventief (en eigenlijk heel snoezig) is de manier waarop Rodin bestaande oude artefacten als schalen of amforen gebruikte om een nieuw kunstwerk te creëren, door in een bestaand antiek schaaltje een nieuw gipsen beeldje neer te zetten en er één geheel van te maken.

Echt indruk maakten op mij de bronzen beelden. Er zijn een paar beelden te zien van de beeldengroep De burgers van Calais. Dit beeldt een verhaal uit de geschiedenis uit, waar tijdens de Honderdjarige oorlog zes burgers uit Calais zich opofferden om de Engelse belegeraars af te kopen. Hoe het mogelijk is om zoveel uitdrukking in brons te krijgen, is bijna niet te begrijpen, maar ik vond de beelden schitterend.



De tentoonstelling Rodin, genius at work is bijzonder mooi en zeer de moeite waard, vooral ook door de hoeveelheid beelden die er te zien zijn en de grote afwisseling hierin. 

Veel aandacht voor zijn persoonlijke leven is er niet, maar er wordt gelukkig wel aandacht besteed aan de medewerkers die Rodin had. Persoonlijk zou ik het leuk hebben gevonden als Camille Claudel hier een grotere plaats had ingenomen. 

Maar ondanks dat ene kleine minpuntje, is het de moeite waard om naar het Groninger museum te gaan om het werk van Rodin te bewonderen.

De tentoonstelling is nog tot 30 april 2017 te zien.

Met een MJK is er nog een toeslag van 5 euro. Het kan druk zijn, dus het is handig om van te voren tickets te bestellen (heel simpel online).
En mocht het restaurant beneden al vol zijn, dan is er op de tweede verdieping nog een mogelijkheid om in het Rodin-café een kop koffie te drinken met een gebakje. 

Reacties

  1. Reacties
    1. Erg mooi en de lange reis (toch wel) meer dan waard!)

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Wij waren ook het meest onder de indruk van De burgers van Calais. Mooi dat die groep als hoogtepunt helemaal aan het eind van de tentoonstelling stond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, en je oog wordt er meteen naar getrokken op het moment dat je die verdieping op komt. Ik ben er geloof ik wel 4 of 5 keer opnieuw naar toe gegaan, ik vond ze bijzonder indrukwekkend.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts