Vooruitblik: tentoonstellingen zomer 2017

Het is bijna zomervakantie en de musea in Nederland hebben weer prachtige tentoonstellingen georganiseerd in de komende maanden. Sommige van deze tentoonstellingen zijn al enkele weken open, anderen zullen binnenkort geopend worden voor het publiek.

Hieronder een zeer incompleet lijstje, van tentoonstellingen die mij ieder geval erg mooi of interessant lijken.

De fundatie in Zwolle
Friso ten Holt
Friso ten Holt was een zeer veelzijdig schilder die zowel schilderde, tekende, etste en aquarelleerde. De heldere kleuren en zijn lijnen zijn vooral opvallend in zijn werk, waarin grote kleurvlakken te zien zijn.

In museum De fundatie is een tentoonstelling georganiseerd om deze Nederlandse kunstenaar wat meer bekendheid te geven bij het grotere Nederlandse publiek. Zo’n 50 schilderijen en 35 tekeningen en etsen zijn hier te bewonderen.

24 mei- 1 oktober
Meer informatie is HIER te vinden

Gemeentemuseum in Den Haag
Zoals altijd zijn er meerdere tentoonstellingen tegelijkertijd te zien in Den Haag.

Ontdekking van Mondriaan
Alle 300 werken die dit museum van Mondriaan bezit, zijn te zien op deze tentoonstelling. Maar ook persoonlijke zaken als brieven, foto’s en zelfs voorwerpen die van Mondriaan waren zijn te zien en geven een mooie aanvulling om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van deze bijzondere en invloedrijke kunstenaar.
Tot 24 september
Meer informatie is HIER te vinden

Rumoer in de stad
Eind 19e eeuw werd het stadsleven een inspiratie voor kunstenaars, die het moderne leven wilden vastleggen. De Nederlandse Impressionisten uit de jaren ’80 zoals Isaac Israëls, George Breitner en Willem Witsen leggen de woelige stad vast op hun doeken.

In deze tentoonstelling zijn meer dan honderd schilderijen bij elkaar gebracht, maar zijn er ook foto’s te zien en schetsen, en dit bij elkaar geeft een prachtig overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse schilderkunst, maar ook hoe de Nederlandse steden zich in de late 19e eeuw ontwikkelden.
George Breitner, De dam 1891
Tot 5 november
Meer informatie is HIER te vinden

Architectuur en interieur
De Stijl is bekend door kunstenaars als Rietveld en van Doesburg en heeft heel veel invloed gehad op de architecten en ontwerpers die na hen kwamen. In deze tentoonstelling zijn er maquettes, ontwerpen, meubels en tekeningen te zien die niet alleen een idee geven van hoe De Stijl is ontstaan, maar ook wat de onderlinge verbanden zijn.
10 juni- 17 september
Meer informatie is HIER te vinden

Rijksmuseum voor oudheden in Leiden
Casa Romana
Hoe leefden de Romeinen? In deze tentoonstelling is hier eindelijk een goede voorstelling van te maken. Met meer dan 800 voorwerpen zowel uit de eigen collectie als in bruikleen, wordt in Leiden een Romeins huishouden geënsceneerd. We krijgen een idee hoe het huis van rijke Romeinen eruit zag, en hoe de dagindeling verliep. Een bijzonder inkijkje in het Oude Rome.
Tot 17 september 2017
Meer informatie is HIER te vinden

Rijksmuseum in Amsterdam
Debuffet in de tuinen
Jean Dubuffet is een Franse kunstenaar die begon als schilder, maar op een gegeven moment ook grote objecten maakte. Hij is een pleitbezorger van wat tegenwoordiger ‘outsider art’ wordt genoemd, de kunst van niet-officiële kunstenaars. In de tuinen van het Rijksmuseum zijn deze zomer 12 van zijn grote beelden te zien, die even hun gewone plek in de grote wereldsteden hebben verlaten om naar Amsterdam te komen.
Jean Debuffet
1 juli-1 oktober 2017
Meer informatie is HIER te vinden

Van Gogh museum in Amsterdam
Van Gogh, Rousseau en Corot. In het bos
Schilderen in de natuur en vooral in het bos was belangrijk voor deze kunstenaars. Van Gogh wilde het bos zo schilderen dat de kijker het gevoel had dat hij erin wandelde. Het was vooral interessant om te zien of ze de bladeren, de schakeringen groen en het licht tussen de bomen konden vangen.
Vincent van Gogh, Bospad 1887
7 juli - 10 september 2017
Meer informatie is HIER te vinden

Grootste museum van Nederland
In heel veel kerken hangt prachtige kunst, die voor veel mensen onbereikbaar is, omdat zij nooit in een kerk komen. Elf kerken en twee synagogen in het hele land en museum Het Catharijneconvent in Utrecht hebben hun krachten gebundeld om deze kunst toegankelijker te maken voor het grote publiek.

Vanaf 7 juli
Meer informatie en een lijst met deelnemende kerken en synagogen is HIER te vinden 

De tentoonstellingen die ik in de vorige vooruitblik besprak zijn voor een deel ook nog te zien deze zomer, HIER is een link naar dat artikeltje als je dat overzicht weer wilde bekijken. 

Reacties

  1. Reacties
    1. Ja, lastig om te kiezen wat ik wil zien en wat eerst! Maar wel een enorme luxe, al deze prachtige tentoonstellingen.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts