Colette (2018)

Colette (1873-1954) was een Franse schrijfster die in zeer hoog aanzien staat. Haar leven was ongewoon, eigenzinnig en bijzonder en vorig jaar is er een film over haar verschenen.

Colette groeide op in een klein dorpje op het platteland, waar ze zich erg verbonden voelde met de natuur. Ze kende de namen van de planten en de bomen en die verbondenheid zou altijd belangrijk voor haar blijven, al zou ze het grootste deel van haar volwassen leven in de stad wonen.

Ze trouwde op twintigjarige leeftijd met een man die een stuk ouder was. Willy, zoals hij bekend stond, was een literair criticus en schrijver, die echter gebruik maakte van ghostwriters om zoveel mogelijk te kunnen publiceren. Dat was wel nodig, want Willy zat permanent op zwart zaad.

Colette schreef om haar man te helpen een paar romans over haar eigen jeugdherinneringen en ervaringen en die werden gepubliceerd onder haar man;s naam. De Claudine-romans werden echter een groot succes, groter dan ze ooit hadden kunnen denken. Toen wilde Willy dat Colette nog meer van deze romans schreef zodat hij weer geld had voor zijn pleziertjes, zoals de hondenrennen, antiquiteiten en natuurlijk zijn maîtresses.
Henri Gauthier Villars (Willy) en Sidonie-Gabrielle Colette 

Maar Colette had ondertussen ook gezien dat Willy niet langer het neusje van de zalm was. Er waren veel interessantere mannen én vrouwen te vinden waar ze haar tijd en energie aan wilde wijden. Vooral de Markiezin de Morny die in mannenkleren rondliep, kreeg haar aandacht.

Deze film over een Franse grootheid wordt niet gespeeld door Franse acteurs en sommigen zullen dat heiligenschennis vinden. Meestal ben ik het wel met zulke kritiek eens, maar in dit geval vond ik het geen probleem.

Keira Knightly speelt de hoofdrol en ik vond haar dit bijzonder goed doen. Ze kan nog heel goed een jong meisje spelen dat zichzelf nog niet gevonden heeft, maar ze is ondertussen ook een volwassen vrouw die uitstekend een Colette neerzet die weet wat ze wil. Dit lijkt volkomen natuurlijk en vloeiend, er zaten hier voor mij geen vreemde breuklijnen in.

Dominic West speelt Willy en in het begin heb je echt wel een zwak voor de sympathieke rekel, tot hij werkelijk te ver gaat en Colette alleen nog maar beschouwt als iemand aan wie hij geld kan verdienen, zolang zij maar de romans schrijft die hij opeist.
Keiry Knightly als Colette

In het begin is hun huwelijk niet slecht, al ze tenminste op een gegeven moment afspreken dat er geen leugens in hun huwelijk mogen zijn. Het wordt dan een soort partnerschap tussen gelijken. Dit lijkt een tijdje goed te gaan, Willy en Colette gaan zelfs eens samen op vakantie met Willy's vriendin en met Missy, Colette's vriendin.
Helaas kan Willy dit toch niet volhouden, zeker niet als hij zijn dubbele standaard wat betreft zijn eigen gedrag en dat van zijn vrouw niet kan loslaten.

Ik vond Keira Knightly's Colette uitermate sympathiek en ik wilde meteen meer van haar leven weten.
De film eindigt namelijk als Colette besluit om Willy en de Claudine romans achter zich te laten en ze gaat optreden in de Varieté zalen in Parijs, terwijl ze samenwoont met de markiezin. Maar in werkelijkheid heeft ze daarna nog veel meer gedaan.

Ze is in totaal drie keer getrouwd, heeft affaires gehad met verschillende vrouwen én met haar stiefzoon, ze was journaliste en heeft uiteindelijk onder haar eigen naam meer dan dertig romans gepubliceerd. Ze ontving het Légion d'Honneur en kreeg na haar dood in 1954 als eerste vrouwelijke schrijfster een staatsbegrafenis.
Colette en een kat

Ik vond in ieder geval haar onconventionalisme, non-conformisme en drang naar vrijheid ontzettend interessant en inspirerend. Ik wil nu haar boeken lezen en een aantal staan er nu op mijn verlanglijstje. Als er iemand een tip heeft over haar boeken, dan hoor ik het graag!

Reacties

 1. Hoi Bettina, ik heb de film al gereserveerd. Ik ben benieuwd. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben heel benieuwd of je dit interessant en/of mooi vindt, ik hoor het graag!!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Ik heb deze film toevallig afgelopen mei op een lange vliegreis gezien en ben net als jij nu wel benieuwd geworden naar de boeken van Colette. Ik houd me dus ook graag aanbevolen voor tips.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ondertussen uit de reeks prive domein een boek van haar, met brieven, herinneringen etc: De eerste keer dat ik mijn hoed verloor. Ik hoop dat die mooi is!

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Mooi verhaal! Ik wilde je net vragen naar dat Privé-domein deel, dat heb ik al een tijdje op de verlanglijst staan dus ik ben benieuwd wat je daar van vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik dat vrij binnenkort zal lezen en ik denk dat ik er zeker aandacht aan zal besteden! Ik ben ook heel benieuwd.

   Groetjes,

   Verwijderen
  2. Overigens heb ik van Colette het boek "Chérie en Het einde van Chérie" in de kast staan én gelezen, maar dat was voordat ik blogde. Het beviel wel al durf ik de inhoud niet meer te reproduceren. Dat is dan ook één van de grootste redenen voor mij om te bloggen :)

   Verwijderen
  3. Ik zal de titel noteren, het is iig een begin met haar romans.

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Hoi Bettina, bedankt voor de tip. "Colette" is een film die natuurlijk in geen enkel opzicht origineel of vernieuwend is, maar wel is het een film volgens de beste tradities van Hollywood, met prachtige beelden en een knappe hoofdrolspeelster die een geweldige rol heeft. Ik vind Keira Kneightley sowieso na haar rollen in "Bend it like Beckham", "Pride and prejudice" en nu "Colette" een van de beste actrices van het moment. De muziek in de film vond ik iets te nadrukkelijk aanwezig, wel erg mooi natuurlijk. Al met al is "Colette" een film die ik met veel plezier heb gekeken. Ik vind de waardering van 6,8 op IMDB een beetje aan de lage kant, zelf zou ik 4 sterren geven, net geen meesterwerk maar wel gewoon een erg goede film. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te weten dat je het een mooie film vond! Ja, het is misschien niet vernieuwend, maar het is wel een goed verteld verhaal en Keira Kneightley doet het geweldig. Ik heb ervan genoten en zo te horen jij ook :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
 5. Ik zie dat er een dikke biografie over haar is geschreven (618 blz.) die bij Bol.com in ieder geval niet leverbaar is, maar die ik tweedehands wel bij Boekwinkeltjes.nl zie. Voor € 100,-...Dat zie ik als een uitdaging. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt in ieder geval. Ik kom er nu weer op omdat ik Colette tegenkom in het boek "De IJssel stroomt feller dan de Amstel". Herinneringen van boekverkoper Ad ten Bosch te Zutphen. Hoe; dat komt terug in een citaat denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig hoe zoiets opeens weer terugkomt of opduikt. De biografie lijkt me erg interessant, maar 100 euro? In geen honderd jaar :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
  2. Ik heb hem inmiddels besteld bij De Slegte, filiaal Gent, voor € 10,-....Geen idee waarom die verschillen in prijs zo groot zijn. Met lichte gerbuikerssporen dus ik ben benieuwd...

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts