Vooruitblik: Tentoonstellingen herfst en winter 2019-2020

Het is september en dan is het weer tijd voor de vooruitblik op de vele mooie tentoonstellingen die er de komende maanden te zien zijn in de Nederlandse musea. Deze lijst is natuurlijk verre van volledig, maar biedt wel de nodige keuze 😊

The white blouse in het Singer museum in Laren
Fotografe Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier is vooral bekend om haar mooie zwart-wit foto’s. In deze tentoonstelling in het Singer museum laat ze portretten zien van verschillende mensen die ze sinds 2011 gefotografeerd heeft, met steeds dezelfde witte blouse, die uit ongeveer 1912 komt. Sommigen hebben de blouse aan, anderen gebruiken de blouse op een andere manier, maar de blouse maakt deel uit van elke foto.
Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

3 september 2019 – 5 januari 2020
Meer informatie: HIER

Weer en wind. Van Avercamp tot Willink
Het weer is in Nederland altijd onderwerp van gesprek, maar ook een dankbaar onderwerp voor de schilders.
In het Singer museum hangen nu zo’n honderd schilderijen bij elkaar van Nederlandse schilders die op hun manier extreem weer op het doek hebben vastgelegd. Breitner, Escher, van Goyen en natuurlijk Avercamp en Willink hebben in de afgelopen vier eeuwen stormen, regen, sneeuw en hagelbuien geschilderd.
Ferdinand Hart Nibbrig

3 september 2019- 5 januari 2020
Meer informatie: HIER

Juwelen in de Hermitage in Amsterdam
De juwelen van de Romanovs waren wereldberoemd. Bij de banketten en de feesten die werden gegeven in het Winterpaleis droegen de leden van de Keizerlijke families uitgelezen juwelen van de kostbaarste stenen. Veel is tijdens de Revolutie verloren gegaan, maar er is, gelukkig, ook nog heel veel bewaard gebleven.
Dit is de tweede jubileumtentoonstelling in 2019 van de Hermitage in Amsterdam. Na De schatkamer komt nu de letterlijke schatkamer naar Amsterdam, de gevulde juwelenkistjes van de Romanovs.
Pavel Demidov

14 september 2019 – 15 maart 2020
Meer informatie: HIER

Van Gogh’s intimi in het Noord Brabants museum in Den Bosch
Van Gogh wordt soms afgeschilderd als een eenzame, obsessieve man die mensen van zich afstootte en geen vrienden had. Maar Vincent van Gogh had juist (gelukkig!) heel veel mensen om zich heen bij wie hij op bezoek ging, naar wie hij brieven schreef en bij wie hij terecht kon. In het Noord Brabants museum wordt er aandacht geschonken aan de mensen om Vincent heen, om zo een beter beeld van één van de beste schilders van Nederland te krijgen.
Van Gogh, Theo

21 september 2019 -12 januari 2020
Meer informatie: HIER

Chagall, Picasso, Mondriaan ea in het Stedelijk museum in Amsterdam
Chagall, Picasso en Mondriaan waren allemaal vreemdelingen die naar Parijs waren getrokken. Als ballingen en immigranten moesten ze hun eigen weg zoeken en ze verbonden zich met de kunststromingen die al aanwezig waren in Parijs, terwijl ze daar tegelijkertijd hun eigen draai aan gaven.
In deze tentoonstelling is werk van deze drie schilders te zien, maar ook van allerlei andere kunstenaars die zich als vreemdelingen staande moesten zien te houden. Zin totaal zijn er zo’n vijftig werken van fotografen, schilders en beeldhouwers. Daarnaast is bijna de hele Chagall-collectie van het Stedelijk museum te zien (voor het eerst in 70 jaar) en sommige werken zijn zelfs speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd.
Marc Chagall, De violist

21 september 2019- 2 februari 2020
Meer informatie: HIER

Jean-Francois Millet. Zaaier van de moderne kunst in het Van Gogh museum in Amsterdam
Millet (1814-1875 is vooral bekend om zijn schilderijen van het boerenleven. Maar in die schilderijen gebruikte hij kleuren en technieken die de latere generaties enorm aanspraken. Zij werden geïnspireerd door zijn manier van schilderen én door zijn onderwerpen. Schilders zoals Dali, Van Gogh, Paula Modersohn-Becker en Monet volgden zijn voorbeeld, waarmee Millet de vader werd van de moderne schilderkunst.
Millet, De arenleesters

4 oktober 2019 – 12 januari 2020
Meer informatie:HIER

Monet in het Gemeentemuseum in Den Haag
In Den Haag komen er zo’n veertig werken van Claude Monet naar het Gemeentemuseum. Het is voor het eerst sinds 1986 dat er weer een grote Monet-Tentoonstelling in Nederland te zien is. De nadruk van deze tentoonstelling ligt op de Waterlelies en de prachtige tuinen die Monet geschilderd heeft.
Monet, Waterlelies

12 oktober 2019 - 2 februari 2020
Meer informatie: HIER

Het leven getekend, Werk op papier. In het Kroller Muller museum
Het Kroller Muller museum heeft niet alleen heel veel schilderijen, de verzameling bevat ook duizenden tekeningen. In deze tentoonstelling is er een selectie gemaakt van zo'n 150 werken, die bijna nooit te zien zijn.
De meeste tekeningen komen uit de periode 1850-1950 en als overkoepelend thema is gekozen voor inkijkjes in het dagelijks leven uit die tijd.
Er zijn tekeningen te zien van kunstenaars als Odilon Redon, Seurat, Bart van der Leck, Jan Toorop en Charley Toorop. De tekeningen variëren, zo zijn er tekeningen die helemaal af zijn, maar ook tekeningen die een snelle schets zijn, een voorbereiding voor een later schilderij of een reeks van studies met steeds hetzelfde onderwerp.

12 oktober 2019-19 januari 2020
Meer informatie: HIER

Wij Vikingen in het Fries museum in Leeuwarden
Er waren veel overeenkomsten tussen de verschillende volkeren die in de vroege middeleeuwen rond de Noordzee woonden. Eén van die volkeren kennen we vooral als gewelddadig en roofzuchtig, dat zijn de Vikingen. Maar dat is niet de enige kant die de Vikingen hebben. In het Fries museum wordt er aandacht besteed aan de handel, de cultuur en de manier van doen van de Vikingen en vooral: de overeenkomsten die er zijn met de Friezen. Heel tof: er is een replica van een Vikingenschip gebouwd, dat na de tentoonstelling weer door Friesland zal varen.
19 oktober 2019 - 15 maart 2020
Meer informatie: HIER

Barbizon van het noorden in het Drents museum in Assen
In Frankrijk was Barbizon synoniem met de kunstenaarsschool die de schilderde in de open lucht en het landschap vastlegde. In de 19e eeuw werd het landschap ook in Nederland belangrijk, en veel schilders kozen daarvoor het Drentse landschap. De heidevelden, de schapen en de hunebedden zijn allemaal typisch Drents, maar kregen bekendheid toen schilders als Mesdag, van Gogh en vele anderen Drente vastlegden op het doek. De tentoonstelling is voor een deel uit de eigen collectie samengesteld, maar heeft ook bruiklenen als mooie aanvulling.
Willem Roelofs, Hunebed

24 november 2019 – 22 maart 2020
Meer informatie: HIER

Reacties

  1. Die tentoonstelling in het Fries Museum lijkt me geweldig; sluit perfect aan bij het boek van Luit van der Tuuk over de vroege middeleeuwen in Frisia, dat ik net uit heb. Zo'n interessante periode, en ik wist totdat ik dat boek las helemaal niet dat er zulke relatief sterke banden tussen met name de Denen en de Friezen waren. Die tentoonstelling komt dus als geroepen. Jammer dat ik nog even moet wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is een ontzettend interessante periode en er zijn zoveel verbanden te leggen in die tijd, erg leuk. Ik ben dan ook heel benieuwd naar die tentoonstelling, dus ik hoop dat het me lukt die te bezoeken! Naar jouw boek ben ik ook geinteresseerd :-), klinkt goed.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts