Balkonnotities: de planten

Aan het begin van de meivakantie ben ik naar het tuincentrum geweest en heb ik een heleboel planten gekocht. Ik had daarvoor al opgeruimd en zo goed mogelijk mos verwijderd en schoongemaakt. Nu was het tijd voor het echte werk (en als ik eerlijk ben, natuurlijk het veel leukere werk!). 

Toen mijn etagère kwam, heb ik er even tijd aan besteed om te zien hoe ik de potten neer wilde zetten en wat ik allemaal moest kopen. Niet dat zo'n lijst helemaal werkt, want ergens halverwege het tuincentrum raak ik een beetje het overzicht kwijt en koop ik grotendeels wat ik mooi vind. Ik koop eigenlijk vooral witte, roze, paarse en blauwe bloemen. Ik weet dat ik geen al te kleine potjes moet kopen en dat met een balkon op het zuiden de planten vrij goed tegen de zon moeten kunnen. 

Bovendien vind ik het leuk om enkele planten te hebben waar iets aan groeit, zodat je een moestuin-idee krijgt. Niet om de oogst, maar om het zien groeien van de vruchten. Er is iets heel bevredigends aan planten waar groente of vruchten vanaf komen. 

Lege potten neerzetten om te zien wat er is en wat ik nodig heb. 


Ik denk dat ik vrij goed geslaagd ben en ik hoop deze lente en zomer een heel fijn balkon te hebben. Natuurlijk heb je altijd planten die het toch minder goed doen dan je hoopt, soms omdat je er toch niet goed genoeg voor zorgt (ondanks alle goede bedoelingen) en soms omdat je gewoon pech hebt. 

Eerst de linkerhoek van het balkon. Hier staat de nieuwe stoel en aan de linkerkant  daarvan staat een hosta. Ik vind de bladeren van een hosta altijd prachtig, maar ik had geen idee dat hosta's ook konden bloeien. Ik dacht dat de knop een nieuw blad zou bevatten, maar dit is een bloem! Ik ben heel benieuwd. 


Daarbij staat ook nog een jasmijn, een salvia en een pot met daarin peterselie, Marokkaanse munt en basilicum. 

Aan de rechterkant van de stoel staat een aubergine plant. Wat een plaatje van een plant! De bladeren hangen hier heel slap, maar ik kreeg na een paar dagen door dat deze plant een beetje een dramaqueen is, die op het moment dat het maar even te droog is, meteen heel overdreven slap gaat hangen. Als ik water geef, is het zo weer in orde. Kijk eens die schattige bloemetjes!
Aan de rechterkant van het balkon staat de etagère met verschillende potten ervoor en erop, en helemaal in de hoek staat nog een tafeltje waar ik ook een mooie blikvanger heb staan, een prachtige petunia die hopelijk er helemaal overheen gaat hangen. In de potten zie je lavendel, salie, een fuchsia, margrieten, akelei, een campanula, een bougainville, rozemarijn en petunia's. In de pot helemaal rechts staan twee paprikaplanten die hopelijk lekker gaan groeien en leuke kleine paprika's gaan geven. 

Op mijn achterbalkon die op het noorden ligt, staat nog een mooie hortensia. Hopelijk is die plek beter geschikt dan in de volle zon op het grote balkon. 

Het ziet er prachtig uit en ik heb hier al vaak even gezeten, gewoon genietend van de bloemen en de zon. Ik heb geen idee hoe de planten zich gaan houden als het echt zomer wordt, maar ik ga mijn uiterste best doen om ze zo goed mogelijk te verzorgen. Ik geniet er in ieder geval enorm van. Reacties

 1. Wat een boel planten- en bloemenplezier. Vooral ook leuk dat je de lege potten eerst laat zien en vervolgens hoe ze allemaal gevuld zijn. Op naar een fijne groeizame zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, ik geniet er dagelijks van, dus ik hoop dat alles heel mooi blijft groeien en bloeien. En ik vind het zelf ook altijd leuk om te zien hoe iets veranderd, de voor en na foto's! :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Wat een gezellig balkonnetje! En wat een prachtige foto's weer, echt supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts