Balkonnotities: herfst op het balkon

De Skimmia doet het fantastisch.
Ik houd van mijn Skimmia!!
Het was me vorig jaar goed bevallen om voor de herfst het balkon al op te ruimen en hiermee niet te wachten tot de lente. 

Ook nu is het me gelukt om dode planten van de zomer weg te gooien, op te ruimen en een paar nieuwe planten te kopen voor de herfst. Omdat dit toch altijd een flinke klus is, heb ik het verdeeld over een paar dagen. Beter voor mijn energie en voor mijn rug!

Fase 1

De eerste dag heb ik dode planten weggegooid. Daarna heb ik de twee lange bakken die aan de balkonrand hangen van de rand gehaald, de dode takken afgeknipt en de aarde uit de bakken gehaald. Dit waren al vier grote vuilniszakken vol, die ik meteen naar beneden heb gebracht. 

De grote bakken vond ik dit jaar niet zo'n succes. Ze bloeiden niet zo heel mooi, en op een gegeven moment had ik bladluis. Dan ben ik er eigenlijk meteen klaar mee! Ik weet nog niet of ik ze volgend jaar weer wil hebben, ik neig ernaar om dat niet te doen. 

Die dag heb ik ook dode bloemen en takken afgeknipt van de vaste planten. 

Mijn balkon na fase 1, de lange bakken zijn leeg en moesten nog naar de schuur gebracht worden. Alleen de vaste planten staan er nu nog. (en de Suzanna, de paar roze bloemetjes helemaal links)


Fase 2

De volgende dag begon het leuke werk. In het tuincentrum had ik een paar planten voor de winter gekocht, potaarde en bloembollen. 

Ik heb een helleborus gekocht en die geplant in een pot, zodat hij nu een vaste pot heeft. In drie potten heb ik nieuwe bollen gepoot. Narcissen, tulpen en sneeuwklokjes. Ik heb dit gemengd en in elke pot zitten dus bollen van allerlei soorten. Dit jaar heb ik dat met een soort lasagna methode gedaan, laag aarde, bloembollen, laag aarde, andere bloembollen, laag aarde. Dat werkte erg goed en ik ben heel benieuwd naar de bloemen die in de lente zullen opkomen!

Heel leuk is dat in de potten van vorig jaar alweer groene sprieten opkomen, ik heb dus goede hoop dat ik hier komend jaar ook weer mooie voorjaarsbloemen zal hebben. Narcissen, blauwe druifjes, tulpen en krokussen. 


Hier zie je links de Skimmia. 
Op de etagere op de bovenste rij twee potten met bollen van vorig jaar. Op de tweede rij een nieuwe pot met bollen, viooltjes en een chrysant. Op de grond een chrysant en een helleborus die ik vorig jaar al had gekocht. 

Rechts naast de etagere de flox die nu is uitgebloeid en die ik heb afgeknipt en daarvoor een pot met bloembollen van vorig jaar. 
Helemaal rechts een pot met een grote bolchrysant, en kruiden van vorig jaar. Aan de rand hangen heide-plantjes. 

Niet op de foto is nog een nieuwe pot met bloembollen die voor de hoge vaste bak staat. 

Links van de deur een hoekje met een nieuwe pot met bloembollen. De Hosta begint af te sterven, en het Vergeet-mij-nietje ook. Ik hoop dat ze volgend jaar weer opkomen. Hier zie je ook mijn nieuwe Helleborus. 


Aan de linkerkant van het balkon de lage bak waarvan ik niet helemaal weet wat er allemaal gaande is, maar ik wacht gewoon af wat er in de lente van opkomt. Daarachter een pot met kruiden die elk jaar tot nu toe nog helemaal opkomt, en een roze Suzanna-met-de-mooie-ogen, die nog net een paar bloemen heeft en daarom nog niet is opgeruimd. 


In de potten met bloembollen van vorig jaar komen al groene sprieten op. Ontzettend leuk, dit betekent dat  wat ik hoopte gebeurt: namelijk dat er opnieuw bloemen zullen komen uit deze bollen. Ik was bang dat er na een keer niks meer zou gebeuren, dat alles dood zou zijn of iets dergelijks. Maar deze hoopgevende groene sprieten laten me weten dat ik in de lente waarschijnlijk weer opnieuw van prachtige bloemen kan genieten. Wat het andere groene spul is dat je hier ziet, weet ik niet. Dat moeten we gewoon afwachten. 

Ik vind het fijn dat ik dit jaar in twee dagen mijn balkon heb opgeruimd en klaar heb gemaakt voor de herfst/winter. Het kostte minder tijd dan vorig jaar en ik denk dat dit komt omdat ik meer vaste planten heb. 
De paar losse planten die er nu staan, kan ik snel opruimen als dat nodig is. Maar voor de komende maanden ziet het er in ieder geval heel leuk uit en ik heb nu al zin in wat er in de vroege lente zal gebeuren!

Reacties

Populaire posts