La grande bleue in het Singer museum

Havengezicht met zeilboten Saint Tropez,
Jan Sluijters 1950
In het Singer museum in Laren is weer een prachtige tentoonstelling te zien, deze keer La grande bleue, over de schilders die rond 1900 richting de Middellandse Zee vertrokken. 

Vanaf 1850 gingen er kunstenaars naar het zuiden, aangetrokken door het licht en de kleuren. Zij vestigden zich in de kleine vissersplaatsjes en de dorpen, waar het leven goedkoop was en waar je bijna het hele jaar door buiten kon schilderen. 

Zuid Frankrijk raakte in trek, ook bij toeristen, zeker toen een Franse journalist in 1887 de term Cote d'Azur had bedacht, een term ook nu nog synoniem staat met blauw water, zon, rotsen, schilderachtige dorpjes en prachtige bloemen. Toen de toeristen kwamen, trokken de kunstenaars echter verder. Italie en Spanje, maar ook eilanden als Mallorca en Corsica werden bezocht en geschilderd. 

De haven van Collioure, Etienne Terrus, ca 1890-1900

Kust te Anzio, Otto van Rees, 1906

Havengezicht (Sete), Albert Marquet, 1924


Tegenwoordig zie je dat je Middellandse Zee ook de plek is waar vluchtelingen oversteken naar Europa, in de hoop op een beter leven, maar met de kans dat dit niet goed afloopt. Hedendaagse kunstenaars laten dit aspect terugkomen in hun werk. 

Hyperbolisch, Miquel Barcelo, 2018


Het Singer museum heeft altijd ontzettend mooie tentoonstelling en La grande bleue is geen uitzondering. Voor mij is het Singer museum een van mijn favoriete museums in Nederland, omdat de tentoonstellingen altijd van bijzonder hoge kwaliteit zijn en vaak gaan over mijn favoriete kunstperiode, dus daar geniet ik enorm van. Ik vind de opzet en de indeling van de zalen ook altijd heel mooi gedaan en elke tentoonstelling is met veel zorg opgebouwd. 

Calanque de Sormiou, Bob Buys, 1952

Meisjes met parasols op het strand, Viareggio, Isaac Israëls, 1924-1929

Stilleven in Saint-Tropez, Andre Dunoyer de Segonzac, 1958


La grande bleue heeft werken van onder andere Gustave Courbet, Leo van Gestel, Else Berg, Isaac Israëls, Johan Jongkind, Pierre Bonnard, Jan Sluijters, Yves Klein en Charley Toorop. Je krijgt een prachtig overzicht van de ontwikkeling van de schilderkunst, van impressionistisch tot abstract tot politiek betrokken, van 1870 tot nu. Divers en verschillend, maar toch samenhangend omdat het thema overal hetzelfde is. 

Op het strand van het Lido, Venetie, Isaac Israëls, 1924-1929

De haven van Marseille bij grauw weer, Henri Charles Manguin, 1923-1924

Mallorca, Mommie Schwarz, 1914

La grande bleue is nog tot 7 januari 2024 te bewonderen, dus je hebt nog alle tijd om te gaan!

Reacties

Populaire posts