Een voor een, Herman Robbers

Een voor een is het tweede deel van de romancyclus Roman van een gezin door Herman Robbers. Het eerste deel; De gelukkige familie,  heb ik HIER besproken. 

In dit deel gaan we verder met de familie Croes en zien we langzaam de familie meer en meer uit elkaar vallen.

Allemaal willen ze geluk, een goed leven, maar niemand is eigenlijk in staat om dit te bereiken. De zaken gaan slecht in de drukkerij en de financiële situatie wordt steeds nijpender, dit heeft grote gevolgen voor iedereen. 

Alle kinderen willen iets, maar zijn niet werkelijk gelukkig als ze het krijgen, of worden ongelukkig omdat ze het niet precies zo krijgen als ze hadden gehoopt. 

Gefnuikte carrières, een mislukt huwelijk, een misgelopen verloving en een onvermogen om met de realiteit om te gaan, zorgen voor verwijdering tussen bijna alle personages. Niemand kan elkaar eerlijk vertellen hoe de vork in de steel zit, en iedereen voelt zich miskend en ongezien. De enige die normaal met zijn teleurstelling om kan gaan, is de jongste zoon Bas, die juist door iedereen wordt geminacht omdat hij niet voor vol wordt aangezien.

Het einde van het boek is een beetje 'hoe de machtigen zijn gevallen', want van het welvarende en hechte gezin uit het begin van het eerste boek is helemaal niets meer over. Ik wil hier niet teveel uit de doeken doen wat er met iedereen gebeurt of hoe het afloopt, maar er gebeurt veel in dit tweede deel!

Ik heb ook dit deel met heel veel plezier gelezen, ik werd helemaal meegesleept in de ontwikkelingen en wilde weten hoe het zou aflopen. 

Geen gekke combinaties meer van bijvoeglijke naamwoorden zoals in het begin van het eerste boek, en vooral een heel zuiver beschrijven van de karakters en de situaties zodat je het helemaal voor je ziet. Verder een geweldig tijdsbeeld, dat heel goed de verschillende klassen in Amsterdam net na 1900 neerzet. 

Ik ben erg blij dat Auteursdomein deze twee boeken opnieuw heeft uitgegeven, want ik kan zeggen dat ik ze erg mooi vond. Herman Robbers is een echte ontdekking en ik kan iedereen De gelukkige familie en Een voor een aanraden.


Oorspronkelijk uitgegeven in 1910

Deze uitgave in 2016 door uitgeverij Auteursdomein

Bladzijdes: 392

Reacties

Populaire posts