Villa della Regina in Turijn

Net buiten het centrum van Turijn, in de heuvels aan de linkerkant, ligt een buitenverblijf bestaande uit een villa, tuinen en een wijngaard. Dit is de Villa della Regina. Het is hier waar de hertogen van Savoye en vooral hun echtgenotes dankbaar gebruik maakten van de mooie omgeving, de schitterende tuinen en de rustige ligging. Het complex werd vooral een soort weekend- en zomerverblijf, waar men tot rust kon komen en de boel even de boel kon laten. 

Gebouwd rond 1615 in opdracht van kardinaal Marizio Savoye, de zoon van de hertog van Savoye, maar latere generaties hebben het complex uitgebreid en verfraaid, met behulp van modieuze architecten. 

In de 18e eeuw kwam de naam Villa della Regina in zwang, toen de hertog van Savoye ook koning van Sicilie werd en zijn vrouw dus koningin. 

De ontvangsthal, heel mooi en licht. Alle zuiltjes zijn geschilderd :-)  

Daarna ging het een beetje bergafwaarts met het gebouw. In 1868 kwam het in handen in van een Instituut voor dochters van militairen en pas in 1994 kwam het in handen van de Italiaanse staat. Er moest tegen die tijd veel gebeuren om het complex te restaureren, maar daar is vanaf 1997 een begin mee gemaakt. 

Muurversiering die een beetje bijgewerkt moet worden.
Dit zal ongetwijfeld nog op de planning staan. Dit soort deuren laat zien dat het om een 'eenvoudig buitenverblijf' ging,
niet een koninklijk paleis in de stad. 


Ons bezoek

Toen wij deze zomer in Turijn waren, hebben we de Villa della Regina bezocht, en dit was echt de moeite waard. 

Je kunt merken dat ze nog druk bezig zijn met restaureren. Dit karwei is nog lang niet af, en alles is nog een beetje sleets. Alleen de onderste verdieping is open voor bezichtiging en het meubilair is minimaal. Men is bezig om nieuw meubilair te kopen uit de juiste periodes, maar hier ontbreekt het geld voor, zeker na de Coronajaren waarin er natuurlijk weinig toeristen deze kant op kwamen.

Prachtig waren vooral de tuinen en het uitzicht dat je van alle kanten op het complex, maar ook op de stad had.  

Folly's in de tuin. Misschien is het woord folly te simpel voor deze constructie?


Vanaf het hoogste punt in de tuin heb je goed zicht op de villa, en op Turijn erachter. 

Vanaf de zijkant gezien


Hoe kom je er? 

Je kunt bus 61 nemen vanaf het station, en uitstappen bij de halte Gran Madre. Dit is een halte bij de kerk de Gran Madre de Dio (ook een bezoekje waard). 

Links van de kerk is een steil straatje omhoog, dat leidt naar de toegangshek van het park. Wij moesten echter een stuk omlopen (en klimmen) omdat op die dag alleen de zij-ingang in gebruik was, maar dit is allemaal wel goed te vinden. 

Je kunt voor 4 euro een dagkaart voor de bus kopen en dan kun je de hele dag onbeperkt met het ov. Toegang tot het park en de villa was 8 euro. Prijzen zijn van de zomer van 2023. 

Reacties

Populaire posts