Balkonnotities: uithuilen en opnieuw beginnen?

Deze lage bak heeft het goed gedaan.
Dit jaar, voor het eerst in een heel lange tijd, ziet mijn balkon er niet goed uit. Om niet te zeggen behoorlijk miserabel. 
In de afgelopen jaren heb ik elk jaar veel aandacht besteed aan het balkon, om het op te ruimen, nieuwe planten te kopen, moestuintjes in een pot aan te leggen, bollen te planten en in 2022 heb ik zelfs twee bakken voor vaste planten neergezet. 

Balkonieren is een bron van plezier, zowel om het te doen als daarna om ernaar te kijken en te genieten van de bloemen en al het andere moois. 
In de lente van dit jaar leek het nog even goed te gaan. Er kwamen bollen op, de lage vaste bak had mooie bloemen en een aantal planten zoals mijn vergeet-mij-nietje en de hosta doen het nog altijd goed. 

Ik ben er dit jaar echter totaal niet aan toe gekomen om voor de zomer iets te doen. School, samen met en al het andere, was te druk en mijn balkon is er echt bij ingeschoten. Ik had in mei nog wel een paar plantjes gekocht, zoals een paar lavendelplanten en wat petunia's, maar daar is het bij gebleven. Af en toe keek ik naar mijn balkon, besefte dat ik ermee aan de slag moest, om daarna toe te geven dat ik er geen tijd voor had. 

Nu is de zomervakantie begonnen en vorige week ben ik op het balkon geweest. Ik heb dode bloemen weggeknipt en alles een beetje netjes gemaakt. Ik kwam er toen ook achter dat ik een probleem heb, namelijk een heleboel pissebedden. 

Ik geef eerlijk toe dat ik de functie van pissebedden in de Schepping niet begrijp, maar ik heb geen grote bezwaren tegen ze. Als ik er een stuk of vijf onder de gieter aantref, zul je mij niet horen klagen. 
Maar de pissebedden hebben nu een aantal potten opgezocht en hebben het erg druk gehad (en gezellig), want de potten waren vergeven van zo'n 270.000 kleine pissebedjes. 
Dit is een intentieverklaring; deze pissebedden hebben vandaag mijn balkon en willen morgen de hele wereld!

Als ik een tuin zou hebben, zou ik hier geen probleem van maken, maar ik heb geen tuin. Ik heb een beperkt balkon. En die vieze beesten moeten dus weg, want ik kan ze hier niet in deze aantallen hebben en ben ook doodsbenauwd dat ze mijn huis binnen komen (volgens mij bouwen ze al steigers). 

Waarschijnlijk is het best mogelijk om op allerlei nette manieren hiervan af te komen, en ik heb er ook één, de potten gaan gewoon weg. Alleen de potten met gezonde planten die er goed uitzien, laat ik voorlopig staan. De Skimmia, de Flox, de Hosta en het Vergeet-mij-nietje en de lage bak zijn volgens mij vrij netjes, want hier zit niks doods in of iets dat niet goed meer is (als ik het goed heb begrepen vinden pissebedden vooral rottende planten enzo erg leuk). 
Langzamerhand, met één of twee potten per keer, zorg ik ervoor dat ik alle potten waar wat mee aan de hand is, kan lozen. 
Nu een beetje kaal, maar dit komt wel weer goed.


Mijn grote probleem is de hoge vaste bak, want hier zitten ze ook in. Er zijn twee planten die het hier goed doen, maar als ik eerlijk ben heeft deze bak het alleen het eerste jaar goed gedaan, vorig jaar was het al niet heel denderend. Ik denk erover om de bak in zijn geheel te legen en volgend voorjaar opnieuw te beginnen. Een klus waar ik tegenop zie, vooral omdat er zoveel beestjes in zitten! Maar ik denk wel dat het de enige mogelijkheid is. 
De hoge vaste bak heeft een anjelier en een lavendel die het goed hebben gedaan, de rest was prut. 
Prut met pissebedden :-(


Ik houd weinig planten over, en het grootste deel hiervan zal eind van de zomer ook weggaan. Ik zet wat ik over heb op de etagère, en voor de herfst koop ik misschien een paar herfstasters, maar dat is alles. En dan zal ik volgend voorjaar weer opnieuw kijken wat er mogelijk is.

Uithuilen en opnieuw beginnen dus? Nee, dat is toch echt te dramatisch. Tuinieren/balkonieren is ook kijken wat lukt en wat niet lukt en accepteren dat je niet alles in de hand hebt. Niet alles komt tot bloei, en soms moet je eerst met pissebedden dealen voor je weer verder kunt. (mooie levensles hier). 
Tuinieren is relativeren, en dat is prima.

Reacties

  1. Brrr ik snap dat je die potten weg doet :-( gelukkig zitten ze niet vast ;-)
    Mijn balkon is ook lastig, want met lange ondiepe bakken, en ik heb niet voor niks geen tuin... maar probeer er toch elke keer weer wat in te zetten. Rozemarijn doet het nog het beste.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, vaste bakken vol pissebedden, dat zou pas echt een nachtmerrie zijn! Rozemarijn vind ik altijd erg leuk, en soms bloeit het ook nog :-) Maar lage, ondiepe bakken op het balkon maken het idd niet gemakkelijk. We blijven proberen!

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Jeetje, wat een omslag. Die had ik niet aan zien komen. Je was zo heerlijk bezig met je balkon en ik heb via je blog meegenoten van alle nieuwe plantjes en bloemetjes op je balkon. En dan nu dit!
    Het is ook zo jammer dat die insecten zich niet in kunnen houden. Een paar in huis of op het balkon is geen probleem maar als ze met duizenden aan komen zetten dan kan het echt niet meer. Ze vragen om hun eigen ondergang, denk ik dan.
    Ik wens je weer een fris en inspirerend balkon en dat je er weer volop van kunt genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, jammer he? Maar dit is even een klein dalletje waar ik doorheen moet en daarna komen er weer allerlei frisse, en mooie bloemen en planten, en daar blij ik jullie gewoon van op de hoogte houden! :-)
      En ja, als insecten maar iets beter naar waarschuwingen wilden luisteren! (net als spinnen in de slaapkamer, die geef ik de waarschuwing dat ze vijf minuten hebben om weg te gaan, maar ze blijven koppig hangen en dan ben ik gedwongen de stofzuiger te pakken!)

      Groetjes,

      Verwijderen
  3. Oh getsie! Bestaan er geen pissebedlokdoosjes? Ik had vorig jaar vreselijk veel mieren, ook in de potten, op mijn vierhoge balkonia, en de lokdoosjes hebben heel goed geholpen. Maar anders inderdaad maar weg met die potten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat weet ik eigenlijk niet, had ik misschien eerst moeten bedenken! :-). Mieren had ik ook en hier werkten die lokdoosjes perfect voor. In een tuin zou ik al die dieren echt niet vermoorden, maar op een klein balkon is het echt geen optie om er niks aan te doen!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts