The ghost cat, Alex Howard

Grimalkin is een grote rode kater, geboren in Edinburgh in 1887. Hij woont bij zijn geliefde mens Eilidh, die dienstmeisje is bij een cartograaf. Grimalkin is geliefd en goed verzorgd, maar op een goede ochtend in 1902 overlijdt Grimalkin. Hij was vijftien jaar oud, en had wat pijnen en kwalen, maar zijn dood komt toch onverwacht.

Als hij in de volgende wereld aankomt, ontmoet hij de Cat-Sìth. (Ik heb geen idee hoe ik dit woord moet vertalen, misschien als de Grote Kattengeest?) In ieder geval is de Cat-Sìth een beetje ontstemd, want door een onoplettendheid van zijn kant, is Grimalkins dood ertussendoor geglipt en dit had nog niet moeten plaatsvinden. 

Cat-Sìth bepaalt dat Grimalkin als compensatie recht heeft op nog acht levens, maar er zijn wel bepaalde regels. Zo zal Grimalkin een geest zijn en zijn er 'three lives to stay, three to stray en three to play', oftewel in drie levens blijft hij op zijn plek, in drie levens mag hij erop uit en in drie heeft hij de kracht om zijn omgeving te beïnvloeden (als een soort poltergeist-kat). 

Grimalkin keert voor elk leven als spookkat terug in het appartement in Edinburgh, en maakt een aantal bijzondere momenten in de geschiedenis mee. Hij is er onder andere bij als J.M. Barrie (die van Peter Pan) zijn uitgever ontmoet, hij maakt kennis met de echtgenote van dr Flemming (degene die de penicilline uitvond), is bij een luchtaanval tijdens WOII, is bij een straatfeest voor de kroning van Elizabeth II, ziet de maanlanding en is bij nog een aantal momenten. 

In elk nieuw jaar ziet hij wat er is veranderd en moet Grimalkin ook zijn eigen opvattingen loslaten of aanpassen. Hij was natuurlijk een Victoriaanse kat, maar hoewel het nieuwe taalgebruik en de nieuwe mode in elke nieuwe periode hem soms met afschuw vervullen, ziet hij ook goede veranderingen en mensen die hij aardig vindt. 

Grimalkin is en blijft een kat, en de dingen die hij kan en weet, zijn die van een kat. Maar door zijn levenslange omgang met mensen, heeft hij een heleboel van hen opgestoken. 

Er zijn mooie lijntjes tussen alle geschiedenissen, en sommige zaken komen terug, maar elke periode is ook een momentopname in de tijd, een impressie van de geschiedenis. Sommige verhalen zijn ontroerend, zoals wanneer Grimalkin zijn geliefde mens Eilidh voor de laatste keer terugziet, en in een andere kan Grimalkin een beetje gerechtigheid brengen.

The ghost cat is een charmant en hartverwarmend verhaal, dat ik met heel veel plezier heb gelezen. Ik vond de kleine inkijkjes in de geschiedenis leuk en de details van Edinburgh die een mooi beeld geven van alle veranderingen. Grimalkin is een geweldige kat, en ik was blij dat hij zijn resterende acht levens nog mocht uitleven. 


Uitgegeven in 2024

Bladzijden: 224

(nog) niet in het Nederlands vertaald

Reacties

Populaire posts