Mijn Russische boekenkastje

Als ik flink wat boeken van een bepaalde schrijver heb, dan krijgt die schrijver een eigen plankje. Denk aan de Brontës, Jane Austen en Ernest Hemingway, aan fotografie en tuinieren. 

Als ik flink wat boeken heb over een bepaald onderwerp, krijgt dat onderwerp ook een eigen plankje, of zelfs meerdere. In het geval van Rusland is er zelfs een eigen kast. In mijn woonkamer is er een ingebouwd boekenkastje, en hier heb ik alle boeken staan over Rusland en van Russische schrijvers. 

Op twaalf augustus werd de tsarevitsj Alexei geboren in 1904, dus ik vind het een leuk en geschikt moment om dit kastje een beetje nader te bekijken :-)

Eerst een algemeen overzicht: 

De eerste drie planken zijn algemene Russische geschiedenis en Romanovs, dan twee planken Russische literatuur en tot slot een plank met filmsterren die niks met Rusland te maken hebben (maar wel een plekje moeten hebben).

Naast de kast hangen links drie afbeeldingen. De bovenste is een foto van Tsaar Nicolaas II en Tsarina Alexandra, waarschijnlijk van rond 1900. De middelste is een foto van Tsaar Nicolaas II in Middeleeuws kostuum voor het bal in 1913, en tot slot de bekende foto van de hele familie samen, waarschijnlijk uit 1914.


Hoe is de kast ingedeeld? Laten we beginnen met de bovenste drie planken. 

We zien hier eerst algemene boeken over de geschiedenis van Rusland en de Russische revolutie. Plat liggen ook een paar boeken over het modernere Rusland. Daarna vier historische romans over de Romanovs en aan de rechterkant van het Russische poppetje de boeken over de algemene Romanov-familie. 

Op de tweede plank hebben we alles over de keizerlijke familie, namelijk het gezin van Tsaar Nicolaas II en Tsarina Alexandra. Denk hierbij aan A lifelong passion, Nicolas and Alexandra van Robert Massie, The Romanov martyrs en delen van dagboeken van verschillende leden van het gezin en biografieën. 

De derde plank bestaat uit boeken over de mensen uit de hofhouding, zoals Raspoetin en Felix Joesoepov, boeken over het lot van de Romanovs tijdens de revolutie en het uitstekende boek over Anna Anderson die beweerde Anastasia te zijn. Dan twee stapels met fotoboeken en catalogi van tentoonstellingen over de Romanovs en het Russische hof. 


Op de tweede plank zie je ook mijn Russische iconen en mijn verzameling Russische eitjes (geïnspireerd op Fabergé). De twee iconen aan de linkerkant, die tegen de achterwand van de kast staan, heb ik gekocht in de kathedraal van Antwerpen. Tegen de zijwand staan St. Nicolaas, gekocht in de Sint Nicolaas in Amsterdam en een icoon van de moeder Gods, gekocht in de Russische kathedraal in Nice. 


Dan de tweede helft van de kast. 

Op de vierde plank (bovenste plank op deze foto), zie je de Russische schrijvers, grotendeels uit de 19e eeuw. Mijn geliefde Tsjechov heeft hier zijn plekje, maar ook Fjodor Dostojevski, Lev Tolstoj, Alexander Poesjkin, Nicolai Gogol en Ivan Toergenjev. Ik geloof dat Dostojevski een hekel had aan Toergenjev, dus ik heb op de plank Tolstoj maar tussen hen in gezet, dan kan die de vrede bewaren.

Op de plank daaronder de Russische schrijvers, grotendeels uit de 20e eeuw. Mijn geliefde Dr. Zjivago van Pasternak staat hier (alle vier edities), samen met onder andere Anna Achmatova, Isaac Babel, Gajto Gazdanov, Michael Sjisjkin en Tatyana Tolstoya. Plus nog een paar anderen. Helemaal rechts staat wat non-fictie, zoals boeken over Russische literatuur en een boek over Dostojevski. Ook het boekje van Hans Boland over het vertalen van Anna Karenina hoort hier. 

De laatste plank heeft nul komma nul met Rusland te maken, dit is mijn film-plank, met de boeken over Nicole Kidman, Steve McQueen, Marilyn Monroe, een biografieën over Cary Grant en Alec Guiness :-) Oh, en een boek over Queen! 


Deze boekenkast is een grote blikvanger in mijn woonkamer en ik ben zelf erg blij met mijn verzameling boeken over Rusland, maar vooral over de Romanovs. Die verzameling is verre van volledig, er zijn duizenden boeken over dit onderwerp verschenen, maar ik ben tevreden met wat ik heb! 

Reacties

  1. Wat ziet het er toch keurig uit. :-)
    Waar ik nu benieuwd naar ben, is wat je zo aantrekt in al dit Russisch. Waar is de liefde voor de Russische literatuur en beroemde families vandaan gekomen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het begon als ik het me goed herinner met de roman Het winterpaleis van John Boyne in 2009, dat over de Romanovs en de revolutie gaat. Daarmee begon mijn interesse in de Romanovs, want ik wilde het werkelijke verhaal weten, de echte geschiedenis. En daardoor kwam algemene Russische geschiedenis, en daarmee kwam Het Brilletje van Tjechov door Michel Krielaars en daardoor werd ik verliefd op Tjechov en daarna las ik ook de andere Russische schrijvers.
      Dus zo is het gekomen! :-)
      Grappig hoe dat soms zo kan gaan, maar het ene leidt tot het andere.
      Groetjes,

      Verwijderen
    2. Wat ontzettend leuk dat je dat nog allemaal weet. Mooie collectie heb je verzameld.

      Verwijderen
  2. Dit is een leuk stuk, het spreekt me aan. Mijn interesse ligt ook bij Rusland en de Russische literatuur. Je hebt echt een flinke Russische bibliotheek. (Jammer alleen dat je Tsjechov zijn S misgunt. Maar dat is aan te passen) Mocht je zin hebben om naar Moskou te gaan, ga naar Friesland! Er is daar in de buurt ook een soort kerkje waar allerlei Russische hebbedingetjes worden (werden?) verkocht. https://nl.wikipedia.org/wiki/Moskou_(Friesland) Lekker blijven lezen. Oblomov vooral! Ik kom wel weer eens bij je buurten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Corja, dank je wel voor je reactie, dat waardeer ik zeer!
      Arme Tsjechov, ik ben inderdaad de s vergeten, maar heb dit in het stukje meteen verbeterd, in mijn opmerking hierboven kan dat helaas niet meer :-) Maar dank je wel, ik ga soms gigantisch de mist in met namen, ik zie het dan niet.
      Dank je wel voor de tips over Oblomov en Moskou in Friesland, daar ga ik zeker naar kijken!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts