Een circus van schimmen, R.J. Ellory

Een geheime dienst die zo geheim bezig is, dat niemand weet wie de controle heeft. De federale politie die denkt dat ze boven de wet staat. Een (vermeende) bedreiging van buitenaf die een rechtvaardiging wordt om eigen rechter te spelen. Als dat allemaal speelt, wie kun je dan nog vertrouwen?

Wat als je altijd hebt geloofd dat de organisatie waar je voor werkt eerlijk en betrouwbaar is, en je komt achter het tegendeel, welke keuze maak je dan?

In een klein plaatsje in Kansas wordt een man vermoord aangetroffen bij een rondreizend circus. Special Agent van de FBI Michael Travis wordt naar Seneca Falls toegestuurd om de identiteit van de vermoorde man te achterhalen. Travis staat bekend als een rechtlijnige man die zich altijd aan de regels houdt en hier niet snel vragen bij stelt. Voor hem is deze houding noodzakelijk om de spoken uit zijn verleden op afstand te houden.

Al snel blijkt dat er iets vreemds met het onderzoek aan de hand is, hij hoeft niet elke dag een rapport in te leveren en moet het onderzoek in zijn eentje doen, zonder back-up van het FBI kantoor.

Travis denkt in de eerste instantie dat dit een test is om te zien of hij zelfstandig een onderzoek kan leiden, en duikt vol er enthousiaste plichtsbetrachting in. Naarmate hij echter de mensen van het circus beter leert kennen, komt niet alleen alles wat hij dacht zeker te weten op losse schroeven te staan, ook zijn verleden dat hij zo graag achter zich wil laten, komt weer naar voren.

Het knappe van R.J. Ellory is dat hij bij elk boek een compleet nieuw boek heeft geschreven, met andere personen, een andere tijd en een compleet andere sfeer.

Een circus van schimmen speelt zich af in de paranoïde sfeer van de jaren ’50 in de Verenigde Staten, toen de Koude Oorlog op haar hoogtepunt was en de geheime diensten druk bezig waren met allerlei rare theorieën en enge zaken en op allerlei manieren vonden dat ze gerechtvaardigd waren in wat ze deden.

In sommige recensies las ik dat mensen de samenzwering ongeloofwaardig vonden, maar heel veel van wat er in dit boek genoemd wordt, is bekend en waar gebeurd en laat zien hoe ver de geheime diensten in die tijd wilden gaan. Voor mij is het enige minpunt de vrijmetselaars die een rol spelen, maar dat komt omdat ik die nooit serieus kan nemen.

De mystieke sfeer van het rondreizende circus wordt goed getroffen en de groei die Michael Travis doormaakt, van rechtlijnige man die onvoorwaardelijk gelooft in wat hem verteld is, tot iemand die zijn eigen weg durft te gaan, is geloofwaardig en mooi gedaan.

Kortom, een waardig opvolger van zijn vorige boeken en wat mij betreft een uitstekende thriller (op die malle vrijmetselaars na) die een paar uur ontspannen leesplezier geeft.

Oorspronkelijke titel: Carnival of shadows
Uitgegeven in 2014
Nederlandse uitgave 2015 door uitgeverij De Fontein
Nederlandse vertaling: Kris Eikelenboom
Bladzijdes: 495

Reacties

Populaire posts