Kritische geluiden

Het leuke van een blog hebben is de interactie met je lezers. Reacties krijgen, soms ook van mensen die je niet kent, is heel erg fijn en waardevol. Ik probeer daarom ook vaak om te antwoorden, om te laten zien hoezeer ik het waardeer dat iemand de moeite neemt om te reageren.

Ik heb een persoonlijk blog met boekbesprekingen, het is geen opinie of discussie blog. Als ik een mening geef over een boek, tentoonstelling of bepaalde situatie, dan probeer ik dat zorgvuldig te doen, met goede argumenten en door zo min mogelijk op de persoon te spelen. De ene keer zal dit beter lukken dan de andere keer, maar ik doe mijn best om duidelijk te maken waarom iets mij niet heeft aangesproken. 

Soms heb je natuurlijk mensen die het niet met je eens zijn, en dat is geen probleem. Niet iedereen hoeft een boek dat ik prachtig vond even mooi te vinden, of een boek dat mij niet kon bekoren ook slecht te vinden.
Als iemand dat op een normale manier vertelt en daar ook nog een goed argument voor geeft, dan kan dat en dan zal ik zo’n reactie ook zeker plaatsen.

Ik heb echter ook wel eens reacties gekregen waarin een van mijn besprekingen de grond in werd geboord, vaak met argumenten die niet kloppen omdat ze mijn bespreking maar half gelezen hebben en zinnen en gedeeltes uit hun verband rukken.

Wat bezielt mensen om alleen maar iets achter te laten als: ‘jouw bespreking deugt niet’? (en dan in sterkere bewoordingen?) Wat heb je hieraan en wat voegt dit toe?
En waarom zijn dit soort reacties altijd anoniem? Hoe moeilijk is het om je naam erbij te typen?

De laatste keer dat dit gebeurde heb ik erover nagedacht of ik de reactie moest plaatsen. Ik kon het doen en antwoord geven, uitleggen hoe het echt zat. Na overleg en advies van een aantal mensen heb ik echter besloten dit niet te doen. Dit is mijn blog en ik bepaal de toon en de aard van wat er hier gezegd wordt. Reacties zijn welkom, afwijkende meningen ook, maar wel op een nette en respectvolle manier en met goede argumenten. En niet anoniem.

Ik moet denken aan Downton Abbey waar Robert, de graaf van Grantham in het vijfde seizoen een probleem had met die vriendin van Branson, die irritante schooljuf. Ze zat aan het diner en had allerlei beledigende opmerkingen en Robert zei dat ze haar mond moest houden. Ze vroeg toen of ze geen recht had op haar eigen mening en de graaf antwoordde:

Not that opinion. And not in this house.’

En zo denk ik er ook over. 

Reacties

 1. Hoi Bettina, ook ik vind het leukste aan het bijhouden van een blog de interactie met de lezers. Ik durf zelfs wel zo ver te gaan om te stellen dat ik het bijhouden van het blog minder interessant vind dan het reageren op de reacties die er komen. Ik vind het ook erg leuk om op de blogs van anderen te reageren, zo krijg je een beetje een idee van een steeds voortgaande discussie waarbij hopelijk beide deelnemers goede ideeën opdoen van elkaar. Mensen die anoniem hun kritiek spuien snap ik ook niet en ik vind het ook erg onbeleefd.
  Ik vind trouwens dat jij erg leuk schrijft, ook de besprekingen van boeken die ik niet zal lezen of films die ik niet ga bekijken zijn altijd onderhoudend. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het compliment, Erik, dat is heel fijn om te horen. Ik heb het zelf ook, dat een boek of een film oid me niet zo mooi lijkt, maar dat ik de bespreking ervan wel leuk vind om te lezen.
   Ik vind het ook altijd leuk hoe jij de tijd neemt om een reactie achter te laten, dank daarvoor!
   Groetjes,

   Verwijderen
 2. "Dit is mijn blog en ik bepaal de toon en de aard van wat er hier gezegd wordt. Reacties zijn welkom, afwijkende meningen ook, maar wel op een nette en respectvolle manier en met goede argumenten. En niet anoniem."
  Dat had ik zelf kunnen zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Anna. Ik twijfelde eerste wel, had het idee dat ik zo'n reactie ook moest plaatsen (geen censuur etc), maar besloot uiteindelijk dat dit mijn stukje van het internet is, en dus bepaal ik de regels :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Nog dank voor je advies, een paar weken geleden!

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Bettina, je hebt helemaal gelijk! Kritiek moet, vind ik, wel opbouwend zijn. Het moet iets toevoegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, en een afwijkende mening mag natuurlijk altijd, zolang er goede argumenten gegeven worden, dan kan het zelfs heel interessant en leuk zijn om te horen hoe andere mensen ergens over denken.
   Maar dat het niet alleen is 'jouw bespreking is r*k'.
   Helaas, die mensen die dit soort reacties achterlaten komen ook voor.

   Groetjes,

   Verwijderen
 5. Ik weet nog dat we het hierover hadden op twitter. En dan weet je vast ook nog wel dat ik het helemaal met je eens ben :)
  Gelukkig gebeurt het mij zelden tot nooit dat ik een negatieve reactie krijg. Eigenlijk wel sneu als mensen dat doen, ze zijn dan vast zelf ook niet zo vrolijk op dat moment :S

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad dat als je je hiermee bezig houdt, random anonieme negatieve reacties achterlaten, je behoorlijk sneu bent, dat is goed uitgedrukt. Maar een platform hoeven we ze niet te geven :-)
   Nog bedankt voor je input, toen!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts