The secret life of bees, Sue Monk Kidd

Enkele jaren geleden is dit boek uitgekomen en het was toen meteen een groot succes en in 2008 is het zelfs verfilmd. Ik ben wel vaker een beetje laat met dit soort dingen en heb het boek pas een paar weken geleden ontdekt.
Hoe vreemd het ook klinkt, ik ging grotendeels af op de titel (ik houd van bijen) en het feit dat het zich in South-Carolina afspeelt (ik houd van verhalen die zich in het Zuiden van de VS afspelen).

Lily Owens is 14 en een gemiddeld kind. Ze is niet heel mooi of heel populair. Ze is wel een intelligent meisje dat graag schrijfster zou willen worden. Ze leeft echter met een vreselijk geheim, zij is waarschijnlijk schuldig aan de dood van haar moeder. Haar vader, T-Ray, laat zich aan zijn dochter weinig gelegen liggen en mishandelt haar regelmatig. 

Op een dag is de maat vol en Lily loopt van huis weg, samen met haar zwarte verzorgster Rosaleen. Het enige dat ze heeft is een afbeelding die van haar moeder is geweest van een zwarte Maria en de plaatsnaam Tiburon achterop, dus op goed geluk gaan ze die kant op.

In Tiburon worden Lily en Rosaleen opgevangen door drie zusters, August, June en May, die bijen verzorgen en honing maken, een groot beeld van de Zwarte Madonna in de woonkamer hebben staan en misschien meer weten van Lily’s moeder.

The secret life of bees is een prachtig, liefdevol verhaal over een meisje dat haar moeder mist. Lily groeit op tijdens haar verblijf bij de drie zusters en leert over zichzelf, vooroordelen, verlies, verdriet en uiteindelijk verder kunnen gaan. De stem van Lily, een meisje van 14 die aan de ene kant intelligent is en veel kan plaatsen, maar aan de andere kant nog een onredelijk kind kan zijn, is uitstekend getroffen. 

The secret life of bees had een zoetsappig en sentimenteel drakerig verhaal kunnen zijn, maar de meeste valkuilen daarvan zijn door Sue Monk Kidd keurig vermeden.

Wat het verhaal uit tilt boven de gemiddelde roman is dat het zich afspeelt in 1964. In de VS is net de Civil Rights Act getekend, zodat in theorie alle segregatie verboden is. De praktijk is natuurlijk een stuk weerbarstiger en de zwarten in het zuiden die voor hun rechten willen opkomen, hebben geen gemakkelijke taak.

Zo wordt Rosaleen in elkaar geslagen als zij zich als kiesgerechtigde wil registreren en Zach, de zwarte jongeman waar Lily verliefd op wordt, weet dat hij vermoord kan worden als men hen ooit samen betrapt.

The secret life of bees is daarmee niet alleen een hartverwarmend verhaal over een moederloos meisje dat een thuis vindt, (dan zou het sentimenteel en drakerig zijn geweest), het laat ook de donkere kanten zien van het leven; mishandeling, depressie en racisme en geeft ook nog een uitstekend tijdsbeeld.
Absoluut waard om te lezen, al is het alleen maar voor August. Iedereen zou een August in zijn leven moeten hebben.

Uitgegeven in 2001
In het Nederlands vertaald als:  Ver van huis (wat een beroerde vertaling van een magische Engelse titel, onbegrijpelijk!) 

Reacties

Populaire posts