Sint Franciscus in Utrecht

Afgelopen zondag was het een heerlijke dag en ik heb die dag doorgebracht in Utrecht. In het Catharijneconvent is namelijk een tentoonstelling over Sint Franciscus, samengesteld door Henk van Os.

Sint Franciscus is tegenwoordig een van de populairste heiligen van de Katholieke Kerk, maar dat was hij eigenlijk al van het begin af. Hij is in recordtempo binnen twee jaar heilig verklaard en vanaf de allereerste jaren zijn er afbeeldingen van hem gemaakt.

Hierop is hij meestal te herkennen aan zijn eenvoudige pij, zonder riem, maar met een touw om zijn middel met drie knopen erin. De drie knopen staan voor kuisheid, armoede en gehoorzaamheid, de drie beloftes die kloosterlingen aflegden. Maar het beste is hij te herkennen aan de stigmata, de wonden van Christus die ook op het lichaam van Franciscus aanwezig waren.

Franciscus was de eerste heilige die de stigmata ontving en hierdoor was duidelijk dat Franciscus dicht bij Jezus stond. Dit is dan ook goed te zien aan de vele afbeeldingen in de kunst waarin Franciscus de stigmata rechtstreeks van Jezus aan het kruis ontving, waar hij bij de kruisiging aanwezig was en zelfs afbeeldingen waarin hij op allerlei manieren en in verschillende situaties met Christus vergeleken wordt.

Geprezen wordt de eenvoudige levenswijze van Sint Franciscus en zijn liefde voor de natuur. Hier zijn veel verhalen over bekend; hij sloot vriendschap met een wolf, preekte voor de vogels, verzocht cicaden om God’s lof te zingen en raapte zelfs wormen van de weg op om te voorkomen dat ze zouden worden overreden.
Het Catharijneconvent
De mooie en veelzijdige tentoonstelling in het Catharijneconvent laat deze, en nog meer aspecten van Franciscus zien. Vooral wordt heel goed duidelijk wat door alle eeuwen heen tot op de dag van vandaag de aantrekkingskracht van Franciscus is en op welke manieren hij mensen heeft geĂŻnspireerd.

Er zijn schilderijen en beelden te zien, bidprentjes, prenten en er is zelfs filmmateriaal. De kunstwerken zijn onder andere van Fra Angelico, Carracci en Rembrandt. 

Bijzonder leuk is dat gastconservator Henk van Os vertelt waarom hij bepaalde stukken heeft gekozen en waar zijn inspiratie voor deze tentoonstelling vandaan komt.

Ik heb het plezier gehad dat ik niet alleen de tentoonstelling heb gezien, maar daarvoor een lezing georganiseerd door de Vrije Academie heb bijgewoond (in het auditorium van het museum) van Krzysztof Dobrowolski-Olcin. Dit was een ongelofelijk interessante aanvulling op de tentoonstelling die ik daarna heb bekeken en gaf echt meerwaarde. 

Ik heb nu een aantal lezingen van de Vrije Academie bijgewoond en ik kan het iedereen aanraden die meer wil weten over bepaalde tentoonstellingen bijvoorbeeld, ze hebben een supergevarieerd aanbod en de kwaliteit is bijzonder hoog.
 
Heel veel voorjaarsbloemen bij het museum :-)
Ik kan het boek dat bij de tentoonstelling hoort trouwens ook van harte aanbevelen.

De tentoonstelling Franciscus is nog tot 5 juni 2016 te bezichtigen in het Catharijneconvent in Utrecht.

Reacties

Populaire posts