The family Fang (2016)

Als je denkt dat je eigen familie gek en verknipt is, weet je na het zien van deze film dat het altijd erger kan. Veel erger.

Annie en Baxter Fang hebben geen gewone opvoeding gehad. Vanaf het moment dat ze geboren zijn, hebben ze een rol gespeeld in de performance art van hun ouders, Caleb en Camille Fang. Vooral voor Caleb is er niets hogers dan kunst en volgens hem is kunst iets dat alleen in een ongecontroleerde omgeving kan plaatsvinden, waarbij er iets gebeurt dat mensen aan het denken zet.

Elke gebeurtenis en elk moment was een gelegenheid om iets op touw te zetten. Een toneelstuk op te voeren om de nietsvermoedende omstanders te choqueren, waarbij kind A en kind B, zoals Annie en Baxter bekend stonden vol enthousiasme door hun ouders gebruikt werden.

Als kind besef je niet dat je in een gekke situatie opgroeit en vaak deden Annie en Baxter met plezier mee, maar op een gegeven moment toen ze ouder werden, realiseerden ze zich dat hun ouders hen vooral als middel zagen, een mogelijkheid om een nog betere performance neer te zetten.

Nu zijn ze volwassen en hun jeugd heeft sporen achter gelaten.

Annie is een actrice die niet meer de rollen krijgt die ze graag had gewild en eigenlijk nooit is doorgebroken. Baxter is een schrijver wiens eerste twee boeken succes hadden, maar die worstelt met zijn volgende boek.

Als Baxter na een ongeluk thuis moet revalideren, komt Annie ook om hem gezelschap te houden. Samen staan ze tenslotte sterker. Hun vader minacht hen omdat ze hebben gekozen voor de veilige opties en beschouwt acteren en schrijven niet als echte kunst.

Camille en Caleb willen dat kind A en B weer mee gaan doen met een performance, maar Annie en Baxter hebben hier geen zin meer in en zij weigeren. Teleurgesteld besluiten Caleb en Camille om die avond een reisje te maken om bij te komen. De dag erop staat de politie bij Annie en Baxter voor de deur omdat de auto van hun ouders is aangetroffen, met sporen van geweld en bloed. Het vermoeden bestaat dat ze ontvoerd en vermoord zijn.

Alleen, als alles altijd een manipulatie was, als alles altijd in scene is gezet, hoe kun je dit vertrouwen? Annie en Baxter geloven er eigenlijk niets van en willen uitzoeken wat er werkelijk is gebeurd. Is hun ouders echt iets overkomen of is dit hun laatste grote, en wreedste, performance?
Annie (Nicole Kidman) en Baxter (Jason Bateman)
houden zich afzijdig terwijl hun ouders weer iets op touw zetten.
The family Fang is een interessante film die haarscherp een wel heel vreemde familie in beeld brengt.

Nicole Kidman speelt Annie en Jason Bateman Baxter, en Bateman doet ook de regie. Nicole Kidman is bijzonder goed op dreef in deze film en hoewel ik Bateman niet van een andere film kende, vond ik hem ook zeer goed. De verhouding tussen hen beiden als broer en zus die samen moeten zien te overleven tussen de waanzin (want zo kun je het wel noemen) is bijzonder geloofwaardig

Christopher Walken speelt Caleb op oudere leeftijd en hij is eigenlijk altijd heel fantastisch, zeker als hij wat vreemde types speelt. Er schittert altijd net genoeg gekte door zijn personages heen om ook de meest vreemde dingen logisch te maken.

De film is knap opgebouwd, met flashbacks naar de situaties van vroeger, de documentaire die gemaakt is en de situatie nu.

Sommige momenten zijn ontzettend grappig, je kunt bijna niet anders dan lachen om de performances van de familie, hoewel sommige wel heel erg ver gaan. Vaak proberen ze iets aan de kaak te stellen, maar heel vaak is het ook alleen maar choqueren om het choqueren, waarbij je als toeschouwer alleen maar belangrijk bent omdat je een rol speelt.

Andere momenten, zoals de confrontaties tussen de ouders en hun kinderen zijn schrijnend en worden met behoorlijk wat inhouding gespeeld. Geen moment gaat het over de top of dat je als kijker denkt ‘ja, stop nu maar’. En dat is altijd fijn!


Ik heb bijzonder genoten van deze film, ik had namelijk echt geen idee wat ik er van kon verwachten, maar ik vond het een aparte film die mijn aandacht tot de laatste minuut wist vast te houden. 

Reacties

Populaire posts