Tentoonstelling: Het oudste goud ter wereld

Panter beeldje (keramiek)
In de jaren ’70 van de 20e eeuw werd er bij de stad Varna in Bulgarije een groot grafveld gevonden, vol schatten en prachtige spullen.

Dit gebied rond het Varna-meer werd al bewoond vanaf ongeveer 5000 voor Christus. Het schrift was nog niet uitgevonden, en veel ligt er nu op de bodem van het meer, dus veel weten we niet over de bewoners. Dankzij de vondsten uit de graven, werd er toch meer duidelijk over deze beschaving.

Hier woonden de eerste mensen die in staat waren om de koper- en gouderts uit de bergen te bewerken tot sieraden en amuletten. Ze versierden hun gebruiksvoorwerpen en geloofden waarschijnlijk in een leven na de dood, als we de meegegeven voorwerpen in de graven goed interpreteren.

Bijzonder zijn de verschillende ‘symboolgraven’ die gevonden zijn. Dit zijn graven zonder lichamelijk overschot, maar wel met giften. Misschien waren dit graven voor dorpsgenoten die op reis zijn gegaan en nooit meer terug zijn gekomen, als een soort herdenkingsmonument.
Replica van 'graf 43
Dordrecht en Varna zijn sinds een aantal jaren zustersteden en hebben nu een uitwisseling van voorwerpen uit hun hoogtijdagen. Er is nu in Varna een tentoonstelling van Dordste spullen uit de late middeleeuwen en in het Dordrechts museum is er een tentoonstelling met prachtige voorwerpen uit Varna te zien. De voorwerpen dateren uit de periode 4800-4500 voor Christus. 
Datzelfde panterbeeldje uit andere hoek

Versierde deksel (keramiek)

Versierde deksel (keramiek)
Zo zijn er gouden voorwerpen, maar ook potten van keramiek, gestileerde godenbeelden en sieraden.  
Ik vond het vooral heel bijzonder omdat sommige dingen zo tijdloos aandoen. Het beeldje van de panter is absoluut snoezig en ontroerde me echt. Iemand wilde een beeldje van dit dier in huis hebben en heeft toen de opdracht gegeven (of was zelf zo vaardig) om er een te maken. 

De versierde deksels en de potten zijn ongelofelijk mooi en ik zou deze pot zo bij mij thuis neerzetten. Heel bijzonder en heel mooi om te bedenken dat dit alles 6500 jaar oud is en dat deze voorwerpen dus al oud waren toen de piramides in Egypte gebouwd werden.

Pot, keramiek 
De tentoonstelling Het oudste goud ter wereld, schatten uit Varna is nog tot en met 28 april 2017 te zien in het Dordrechts museum. 

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts