Tentoonstelling Joan Miró in Porto

Toen we in Porto waren, hebben we het Museum de Serralves bezocht. Dit is een prachtig museum voor moderne kunst, gelegen in een schitterend park (hierover later meer), maar hier was ook een bijzonder tentoonstelling over de Spaanse schilder Joan Miró.

Joan Miró was in 1893 geboren in Spanje, maar vertrok in 1920 naar Parijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij terug naar Parijs en vanaf 1956 woonde hij met zijn gezin op Mallorca.

Miró werd geinspireerd door het kubisme en het surrealisme, maar volgde eigenlijk vooral zijn eigen stijl. In zijn vaak kinderlijke stijl blijft de werkelijkheid herkenbaar, al is het soms een vreemde werkelijkheid.

Joan Miró wordt samen met Salvador Dali en Pablo Picasso gezien als de grootste Spaanse schilders van de 20e eeuw.

In deze tentoonstelling zijn zo'n 84 werken bijeen gebracht, die de periode 1924-1981 omspannen. Op die manier krijg je een mooi overzicht hoe zijn werk zich ontwikkelde. Sommige van deze werken zijn nog nooit eerder tentoongesteld.

Miró was niet alleen een schilder, maar ook beeldhouwer. Hij beperkte zich niet tot de geijkte materialen, maar gebruikte touw, stof, plastic en metaal in zijn sculpturen, wandtapijten en schilderijen. Soms is ook niet helemaal goed te zien of een werk nu een sculptuur of een schilderij is.

Hij gebruikte ook andere materialen dan canvas om op te schilderen, zoals spaanplaat, wat een bijzonder effect geeft.
Detail
De tentoonstelling Joan Miró, Materiality and metamorphosis is nog tot 4 juni 2017 te zien in het Serralves museum in Porto in Portugal. Zeer de moeite waard.


Reacties

Populaire posts