Tentoonstelling: 1917, Romanovs en Revolutie

Tsaar Nicolaas II van Rusland
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat in Rusland de revolutie uitbrak die een einde maakte aan de Romanov dynastie en het begin was van wat jarenlange communistische dictatuur zou worden.

Tsaar Nicolaas II kwam in 1896 op de troon, maar helaas was hij er niet echt geschikt voor. Hij was door zijn vader nooit ergens bij betrokken en had geen enkele ervaring op het gebied van staatszaken toen hij onverwacht snel na een ziekte van zijn vader de nieuwe tsaar werd.

Nicolaas had zijn karakter ook niet mee, hij was een vriendelijke man, vol goede wil en plichtsbetrachting, maar hij hield niet van conflicten en was niet erg flexibel. Als autocraat wilde hij zich met elk detail van het bestuur bemoeien. 

Hij was ook vastbesloten de autocratie ongeschonden aan zijn zoon door te geven, doof voor de roep om verandering in Rusland. Hij had tenslotte met eigen ogen gezien dat hervormingen doorvoeren kon leiden tot de dood, zoals zijn grootvader Alexander II had gemerkt die weliswaar de lijfeigenen had bevrijd, maar toch was vermoord door een bom.

Het huwelijk tussen Nicolaas en Alexandra was aan de ene kant gelukkig, want het was een huwelijk uit liefde en tot de laatste dag zouden ze veel van elkaar houden. Aan de andere kant waren er veel zorgen, eerst omdat de troonopvolger lang op zich liet wachten en daarna omdat de tsarevich de potentieel dodelijke ziekte hemofilie had.
Speelgoed en tekeningen van de kinderen 
De tsaar en de tsarina waren gevoelig voor de invloed van de gebedsgenezer Raspoetin, een invloed die echter door de rest van het hof en de mensen niet begrepen werd. Het was een nieuwe smet op het blazoen van de Romanovs.

Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, besloot tsaar Nicolaas het opperbevel op zich te nemen, een taak waar hij misschien ook niet zo geschikt voor was. De situatie in Rusland verslechterde snel en uiteindelijk was het niet langer mogelijk dat tsaar Nicolaas nog langer tsaar was. Hij deed afstand van de troon op 15 maart 1917 (nieuwe stijl). Hij wilde hiermee een burgeroorlog voorkomen en hoopte dat hij en zijn familie naar het buitenland zouden mogen reizen.
De Voorlopige regering onder leiding van Kerenski nam het bestuur van Rusland over, maar ging wel door met het voeren van de oorlog. Dit zorgde voor veel ontevredenheid bij de Russische burgers, waar Lenin, die naar Rusland was teruggekeerd, dankbaar gebruik van maakte. 
Dagboek van tsarina Alexandra
In oktober 1917 pleegden de Bolsjewieken onder leiding van Lenin een staatsgreep en de Voorlopige Regering werd afgezet. Een bloedige burgeroorlog brak los tussen de Roden (communisten)  aan de ene kant en de Witten (de tegenstanders) aan de andere kant. De tsarenfamilie werd er uiteindelijk het slachtoffer van, zij werden in juli 1918 doodgeschoten in Jekatarinaburg. Ook andere leden van de familie werden vermoord.
De Keizerlijke Familie
In de Hermitage in Amsterdam is een prachtige tentoonstelling te zien die dit allemaal in beeld brengt.

Zoals altijd is de tentoonstelling prachtig opgebouwd. We zien in de grote zaal waar je binnenkomt de nagebouwde winkelpassage uit Sint Petersburg, waar in verschillende vitrines impressies van het leven in Sint Petersburg en Rusland te zien zijn. 
Een van de vitrines in de 'winkelpassage'
Zo zijn er prachtige jurken, foto’s, glas en kunstvoorwerpen, een vitrine met Fabergé kleinoden en is er nog veel meer te zien, terwijl je tegelijkertijd beelden ziet van de opstanden en de revolutie die steeds meer om zich heen grijpt.

Daarna gaan we in chronologische volgorde de regeringsperiode van tsaar Nicolaas II door, met aandacht voor de verloving met Alexandra, het drama dat ontstond tijdens hun trouwerij, de oprichting van het parlement, Raspoetin en het verschrikkelijke einde.

Het is een heel mooi opgezette en diverse tentoonstelling, waar heel veel te zien is. Er zijn foto’s, brieven, tekeningen, speelgoed van de kinderen, er zijn schilderijen en persoonlijke voorwerpen, het bureau van Nicolaas staat er, het dagboek van tsarina Alexandra opgeslagen op de laatste dag voor hun dood, en een bajonet dat is gebruikt om de moorden te plegen.
Tsarina Alexandra en een van haar japonnen
Er is zelfs zoveel te zien, dat ik van plan ben nog eens te gaan, omdat ik denk dat ik nog niet alles gezien heb, het was bijna niet te vatten in één keer.

De tentoonstelling is ook heel volledig en geeft een goed beeld van alles wat er in die tijd in Rusland gebeurde en welke dingen er allemaal meespeelden. 

Ik vond het vooral bijzonder indrukwekkend om zoveel voorwerpen bij elkaar te zien, niet alleen de brieven en de foto’s, maar ook echt spullen die door de tsaar en zijn familie gebruikt zijn.

Voor mij is dit een van de mooiste tentoonstellingen die de Hermitage heeft opgezet. Bijna al hun tentoonstellingen vind ik erg mooi, maar deze springt er echt bovenuit, maar dat is waarschijnlijk ook omdat dit onderwerp me zo aanspreekt.
Ik bij het mooie portret van tsaar Nicolaas,
geschilderd door Ilya Repin
Kortom, een tentoonstelling die ik iedereen kan aanraden, het is zeer, zeer de moeite waard.

Met een MJK is de toeslag 2.50 euro. 1917, Romanovs en Revolutie is nog tot 17 september in de Hermitage te zien. 

Reacties

Populaire posts