Boekentip op zondag 2/19

Tom Holland is een zeer gewaardeerde historicus, van wie ik eerder Rubicon las en De gang naar Canossa. Hij schrijft beeldend en vol anecdotes en zo pakkend dat je zijn boeken niet weg kunt leggen.

Vorige week heb ik Dynastie erbij gepakt, dat ik om allerlei redenen wel in de kast had staan, maar nog niet hand gelezen.

Dit is het verhaal over het begin van het Keizerrijk en de Julisch-Claudische familie die toen regeerde. 

De Romeinen hielden niet meer van koningen, sinds hun laatste koningen nogal slecht regeerden en waren altijd bezig ervoor te zorgen dat niet één persoon alle macht kon krijgen.

Helaas hadden ze buiten Julius Caesar gerekend, een uitstekende generaal die populair was bij het volk en steeds meer bevoegdheden kreeg. De verontruste senatoren vermoordden Caesar, maar in plaats van de Republiek te redden, maakte ze de weg vrij voor een Keizerrijk.

Na Julius Casear kwam Augsutus, die altijd ontkende een keizer te zijn, hij was alleen maar Eerste Burger, of Vader des Vaderlands. Ondertussen kreeg hij bevoegdheden waardoor hij alle macht in handen had. In de jaren dat hij regeerde, bloeide Rome en naarmate zijn positie zekerder werd, kon hij zijn vroegere wreedheid afleggen en als rechtvaardige vader over zijn onderdanen regeren.

Daarna kwam Tiberius, die geen enkele vaardigheid had om zichzelf geliefd te maken. Zijn laatste jaren kwam hij gewoon nooit in Rome, maar zat hij op Capri in een villa, en gingen er allerlei geruchten over de schandalige uitspattingen die daar plaats zouden vinden.

Na zijn dood was iedereen blij met de nieuwe keizer Caligula. Hij was de zoon van Germanicus en in de eerste maanden leek hij een rechtvaardige keizer te zijn die zijn best deed om goed te regeren. Helaas werd hij daarna gek en ging het snel bergafwaarts, zijn plan om zijn paard tot consul te benoemen was nog maar het minste probleem.

De Pretoriaanse garde had genoeg van hem en nadat ze Caligula overhoop hadden gestoken, benoemden zij de oom van Caligula, Claudius, tot nieuwe keizer. Deze stotteraar was nog nooit serieus genomen, maar deed het een stuk beter dan verwacht. Helaas had Claudius niet zo'n goede hand in het kiezen van echtgenotes en zijn laatste vrouw, Agrippina, zou zijn einde betekenen.
Voor Agrippina was namelijk haar zoon Nero belangrijk, die de nieuwe keizer zou worden.

De schanddaden van Nero stelden echter alle vorige keizers bij elkaar in de schaduw en ook hij kwam gruwelijk aan zijn eind (hoera).

Intriges, incest, moord, vergiftiging, bondgenoten, verraad,  roddel en achterklap, senatoren, keizers en vrijgemaakten, alles komt voor in deze wervelende, goed geschreven en zeer pakkende geschiedenis geschreven door de altijd fantastische Tom Holland. Aanrader!

Oorspronkelijke titel: Dynasty. The rise and fall of the House of Caesar (2015)
Nederlandse uitgave: 2015 door uitgeverij Athenaeum
Nederlandse vertaling: Boukje Verheij en Adrian Verheij
Bladzijdes: 406

Morgen bespreek ik trouwens een historische roman die zich ook in deze tijd afspeelt! Iets om naar uit te kijken :-)

Reacties

 1. Ja, fantastische schrijver, die Tom Holland. Hij weet elke periode uit de geschiedenis spannend en interessant te maken. Ik ga dit boek gauw op mijn verlanglijstje zetten. Dank voor deze zondagse tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is een Aanrader met hoofdletter en het is GENIETEN, met alleen maar hoofdletters. Super goed.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Kom er net via Goodreads achter dat hij begonnen is als romanschrijver, ben ik wel heel benieuwd naar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat wist ik niet. Zijn historische boeken lezen iig heel prettig en zijn absoluut niet droog of moeizaam. Heerlijke schrijver, zo fijn als iemand zo goed kan schrijven dat je het oude Rome (of welke tijd dan ook) echt voor je ziet.

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Ik heb De Gang naar Canossa en Perzisch vuur van hem nog in de kast staan om te lezen maar ik zet deze ook maar op de lijst, thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Perzisch vuur ken ik niet, maar De gang naar Canossa wel en ook die is ontzettend goed. Tom Holland is één van mijn favoriete historici omdat hij zo goed schrijft. Deze is ook echt een aanrader.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts