Balkonnotities: viooltjes en zaadjes

Op dit moment vind ik het behoorlijk zwaar, met alles wat er in de wereld gebeurt. De vele beelden die je binnenkrijgt over de oorlog, de nieuwsberichten en de spanning om hoe het verder zal gaan, gaan niet in mijn koude kleren zitten. Deze week heb ik geprobeerd om het nieuws een beetje te volgen, maar niet veel en me te richten op andere zaken. (Ik ben me ervan bewust dat ik deze luxe heb). 

Mijn balkon zag er na de winter een beetje triest uit. Ik had deze herfst wel voor een groot deel opgeruimd, maar toch was het een rommelig geheel, zoals een balkon met lege potten en potten met half afgestorven planten nu eenmaal is. Ik had gehoopt enkele lavendelplanten over te kunnen houden, maar die zijn toch echt heel erg dood. 


Ik besloot om een beetje verder op te ruimen en planten die echt niet meer te redden waren alsnog weg te gooien. Bovendien heb ik enkele bakken viooltjes gehaald die ik op het tafeltje en op de etagère heb gezet. Ik heb nog niks schoongemaakt, op het tafeltje zit vogelpoep en dat heb ik lekker laten zitten, dat komt over enkele weken wel als het balkon echt klaar wordt gemaakt voor de zomer. 

Snoezig, deze potjes met de veelkleurige viooltjes erin.

Ik houd van paarse viooltjes. 

Dit ziet er toch weer even wat beter uit dan eerst. Ik word er zeer vrolijk van elke keer als ik naar buiten kijk. 


Ten tweede wilde ik kijken of ik al iets kon zaaien. Dit doe ik meestal niet omdat ik het zoveel gedoe vind en de paar keer dat ik het heb gedaan, is het niet echt goed gelukt, maar nu wilde ik het toch weer proberen. 

Bij de Hema (lang leve de Hema) heb ik leuke potjes en zakjes gekocht, met zaadjes. Hierbij zit geen grond, maar je zaait de zaadjes uit in een soort tablet van kokokvezel oid (ik weet het niet precies meer), die je in water moet weken en dan zwelt het op en wordt het aarde. Daar zaai je de zaadjes in en als ze groter zijn geworden kun je ze overpotten in een grotere pot. Ik heb al een paar leuke groene balkonpotten gekocht waar het in moet komen, maar nu eerst zien wat er opkomt. 

Hier is wat ik heb gekocht: in de zak linksachter zit een mengsel van verschillende soorten wilde bloemen. In de potjes ernaast zinnia en aardbeien. In de bakjes ervoor zijn vier verschillende eetbare bloemen te zaaien, namelijk Oostinsche Kers, Maarts Viooltje, Goudsbloem en Komkommer. In de acht kartonnen bakjes kun je met elke eetbare bloemsoort twee bakjes vullen. Daarna moest het in een soort broeikastje, maar zoiets had ik al, dus ik heb die gewoon hergebruikt. 


Het mengsel wilde bloemen zaai je in de zak zelf. Hier staan op het plantentafeltje aan de achterkant de zak en het broeikastje. 

En op het kastje in de keuken nog eens de zinnia's en de aardbeien. Misschien is dit niet licht genoeg, maar dat moet ik even aanzien. Ik wil ook wel dat mijn zaadjes veilig staan en geen speelgoed voor de poezen wordt. Tot nu toe talen ze niet naar de planten, maar je weet nooit wat poezen opeens gaan doen als ze origineel worden. 

Kortom, ik vind het heerlijk om weer even tijd en aandacht te kunnen geven aan wat groeit en bloeit en ik hoop dat de zaadjes succes hebben en inderdaad deze zomer mooie bloemen geven. Even een mooi tegenwicht tegen deze sombere tijden. 

Reacties

 1. Lang leve de viooltjes. Dat zijn ook mijn balkonplantjes die het startsein geven voor een seizoen met vrolijkheid en kleur.
  Succes met al je plantjes en dat wat je gezaaid hebt, je dit jaar door weet te slepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, ik ben altijd blij als ik weer wat viooltjes heb staan, echt het begin van de lente. Jij ook heel veel plezier met jouw balkon en jouw plantjes.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts