Mrs. Hemingway, Naomi Wood

Ernest Hemingway was geen gemakkelijke man. Hij wilde de hoofdrol spelen en altijd op de voorgrond staan,
Hij was een man die eerst het ene wilde hebben, maar als hij dat had erachter kwam dat hij toch iets anders wilde. Dit gold zeker voor zijn huwelijken, zoals zijn vier echtgenotes hebben moeten ondervinden.

Het eerste huwelijk van Ernest Hemingway was met Hadley Richardson. Zij woonden samen in Parijs toen Ernest nog een beginnend schrijver was. Hun huwelijk is al eerder heel mooi beschreven in het boek Eerste liefde in Parijs van Paula McLain (HIER).

Ernest kreeg een verhouding met Pauline Pfeiffer, die Five genoemd werd. Een tijdlang was er een ongemakkelijke relatie tussen de drie, waarbij Hadley wist van de verhouding, maar hoopte dat het daarbij zou blijven. 
Uiteindelijk stemde ze toe in een echtscheiding en Ernest en Five trouwden.

Ze woonden in Key West, waar Five ervoor zorgde dat het huis perfect op orde was en Ernest niets tekort kwam. Helaas was dit niet voldoende om hem vast te houden en Ernest verliet Five voor de mooie, blonde, 28 jarige Martha Gellhorn. Zij gaf hem het avontuur waar hij weer naar op zoek was. Helaas voor Ernest gaf Martha meer om haar werk dan om hem en al snel groeiden ze uit elkaar.

Toen Martha Ernest vroeg om een echtscheiding, (zij was de enige vrouw die Ernest verliet in plaats van door hem verlaten te worden) had Ernest al een nieuwe liefde in de wacht staan, Mary Welsh, met wie hij tot zijn dood in 1961 getrouwd zou blijven.

Naomi Wood is er in geslaagd om alle vier de vrouwen hun eigen stem te geven. Ze vertelt het verhaal in vier delen, vertelt vanuit het gezichtspunt van Hadley, Five, Martha en Mary, elke keer als de ene relatie eindigt en de andere begint met flashbacks naar het verleden. Op deze manier kan ze de gebeurtenissen beschrijven vanuit het oogpunt van de oude relatie en de nieuwe echtgenote en daarmee een nieuwe dimensie toevoegen. Ze doet dit bijzonder knap en weet het eigen karakter van de vier vrouwen goed over te brengen. Daarmee worden ze levensecht en kun je je hun gevoelens en acties voorstellen en er begrip voor hebben.

Naomi Wood heeft zich gebaseerd op brieven en biografieën en door allerlei kleine details is goed te merken dat ze haar research naar de tijd en de personen goed heeft gedaan.

De grote vraag blijft echter waarom al deze vrouwen, intelligent, aardig en soms nog getrouwd met een andere man, voor Ernest Hemingway vielen. Was het de mythe die om hem heen hing, de man die hij voorgaf te zijn? Ik weet het nog altijd niet, maar fascinerend blijft het wel.

Mrs. Hemingway is een bijzonder goed geslaagde en mooi geschreven roman waar ik zeer van heb genoten.
(Dus dank aan Joke dat ze me heeft overgehaald dit toch te lezen, aangezien ik eerst twijfelde)

Oorspronkelijk uitgegeven in: 2014
Nu in het Nederlands vertaald als: Mevrouw Hemingway

Reacties

 1. En dat terwijl Joke het zelf nog niet eens gelezen heeft! ;-)
  ..moet er nu wel van komen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het echt een heel mooi boek, terwijl ik het eerst dus niet wilde lezen, (vast niks). Dus ik kan het je aanraden! Misschien dat je hier weer aan toekomt nu je je leesdip weer uit bent?

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts