Het beste van 2020

Het afgelopen jaar was voor niemand een gemakkelijk jaar, denk ik zo. Voor mij persoonlijk betekende het dat mijn werk in het onderwijs vele malen zwaarder werd, dat ik geen stedentripjes kon maken en ook het museumbezoek dit jaar lag een stuk lager omdat een groot deel van het jaar de musea dicht waren. 

Gelukkig ben ik gezond gebleven en mijn familie en vrienden ook, en dat is erg belangrijk. Verder was het vooral een jaar waarin je een beetje creatief moest zijn om bezig te blijven, de mooie kleine dingen te zien en te genieten van wat wél kon. 

Ik heb in de zomer nog een fijne workshop fotografie kunnen volgen, heb veel mooie foto's gemaakt en veel gewandeld. En ook 2020 had nog extra speciale en leuke dingen voor me!

Dus wat ging er goed en was er mooi in 2020?


Samenwerking met de website Frankrijk boeken

Heel erg leuk vind ik de samenwerking met Eric van der Wal van de Website Frankrijk boeken, waar je heel veel boeken kunt vinden van Franse schrijvers, maar ook boeken die zich in Frankrijk afspelen of over Franse onderwerpen gaan. 

Op deze website verschijnen sinds enkele maanden regelmatig mijn besprekingen van Franse boeken die ik ook hier op mijn blog bespreek. Het is in ieder geval een aanrader om hier te kijken als je geïnteresseerd bent in Franse schrijvers en Frankrijk. De website is HIER te vinden. 


Mooiste tentoonstelling: Henk Helmantel in het Drents museum

Ik heb niet zo heel veel tentoonstellingen gezien, maar ondanks dat toch een paar erg mooie. De tentoonstelling van Henk Helmantel in Assen vond ik er echt uitspringen, wat een meesterschap!Meest persoonlijke artikel: Je suis prof, over de moord op mijn Franse collega Samuel Paty.  
Ik heb het met veel emotie geschreven omdat het me heel erg geraakt had, en gelukkig heb ik alleen maar positieve reacties gekregen.  

Foto waar ik best een beetje trots op ben: dat was deze van de schittering in het water, die ik in april maakte. Wat zijn de mooiste boeken van 2020? 

Op dit moment heb ik 148 boeken gelezen en daar zaten heel mooie boeken bij. Veel Franse en Italiaanse romans weer, maar zeker ook wat Engelse en Nederlandse literatuur komt op de lijst voor. 

Ik heb geen echte ranking gemaakt, maar hieronder staan gewoon in willekeurige volgorde al mijn mooiste fictie en mijn mooiste non-fictie van 2020. 


Fictie 

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween door Fabio Faggiani HIER

De naam van de Roos door Umberto Eco HIER

Onzichtbare inkt door Patrick Modiano HIER

De kolibrie door Sandro Veronesi HIER (mooiste van 2020)

De flard door Philippe Lancon HIER

Wij zijn niet als hagedissen door Erika Bianchi HIER

Lieg met mij door Philippe Besson HIER

De bekentenissen van Frannie Langton door Sara Collins HIER

Djinn patrouille op de paarse lijn door Deepa Anappara HIER

Mrs Degas door Arthur Japin HIER

Eenzaam, de dapperen door Olga Majeau HIER

The other Bennet sister door Janice Hadlow HIER

Overtuiging door Jane Austen HIER

Mevrouw Dalloway door Virginia Woolf HIER

De jaren door Annie Ernaux HIERNon-fictie

Alles voor Vincent door Hans Luijten HIER (mooiste van 2020)

Notre Dame, de ziel van Parijs door Agnés Poirier HIER

Marilyn in Manhattan door Elizabeth Winder HIER

Heilige bronnen in de Lage Landen door Linda Wormhoudt HIER

Hotel Schiller door Marjolein Bierens HIER

Na de Bataclan door Georges Salines en Azdyne Amimour HIER

Met Parijse pen door Margot Dijkgraaf en Bart Koetsier HIER


Kortom, in dit opzicht was 2020 zeker geen slecht jaar te noemen!

Reacties

 1. mooi dat je er toch zo positief op kunt terugkijken! en wat een - letterlijk en figuurlijk - schitterende foto!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mooi he? Ik probeer wel altijd positief te blijven, want hoewel er veel naar en zwaar was, was niet alles naar en zwaar. Het is soms heel verleidelijk om te blijven hangen in alles wat niet leuk was, zoals ik soms ook de neiging heb om een dag met 4 goede lessen en 1 slechte les een compleet slechte dag te noemen, maar dat klopt natuurlijk niet :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts