Ochtenden in Tokyo door Mayumi Inaba

Op een ochtend vind Mayumi Inaba een kleine kitten. Plaaggeesten hebben het diertje op een hoog hek gezet en tijdens een wandeling hoort ze het angstige gemiauw. 

Ze neemt het diertje mee naar huis en er begint een relatie die uiteindelijk zo'n twintig jaar zou duren. Het katje Mii (miauw), maakt van alles mee, van de katers in de buurt, het ontdekken van de tuin en het leren leven op een kleine flat. 

Mayumi werkt eerst als architect, maar raakt haar baan kwijt, en ook haar huwelijk loopt op de klippen. Terwijl ze werkt aan haar nieuwe loopbaan als schrijfster, is Mii de enige constante in haar leven. 

Ik vond het heel triest om te lezen hoe Mii van een huis met een tuin in een rustige wijk mee moet verhuizen naar een kleine flat op vier hoog. Mayumi Inaba doet natuurlijk haar best, maar het is niet hetzelfde voor de kleine kat, hoewel ze er wel een soort werkzame situatie van maken. 

De gezondheidsproblemen worden ook groter naarmate Mii ouder wordt, maar Mayumi Inaba doet er alles aan om zo goed mogelijk voor de poes te zorgen, en verdraagt ontzettend veel. Het einde voor Mii duurt wel erg lang en ik had hier al veel eerder aan de bel getrokken, maar goed, elke poezen-ouder maakt hierin een eigen afweging. 

Heerlijk situaties die elke katten-liefhebber met veel herkenning zal lezen (de paniek als poes een nacht weg is, de kattenoppas zoeken, de enorme liefde die je voor het diertje voelt), en mooie gedichten waar de de bijzondere aard van de kat onder woorden gebracht wordt. 

Ik heb tot nu toe geen positieve ervaringen met Japanse auteurs, de meeste boeken die ik tot nu toe heb geprobeerd waren bijzonder vervelend, irritant en onleesbaar, maar Ochtenden in Tokyo vond ik mooi, herkenbaar en ontroerend.

Dit is wel echt een boek voor een kattenliefhebber, als je niets met die diertjes hebt, is dit geen boek voor jou. 


Originele Japanse titel: Mii no inai asa (1999)

Nederlandse uitgave 2024 door uitgeverij Meulenhoff boekerij

Nederlandse vertaling door Sander Schoen

Bladzijdes: 206

Reacties

Populaire posts