TBR or not TBR

TBR staat voor To Be Read, oftewel een lijst van boeken die je nog wil lezen. Ik volg nogal wat mensen op Youtube met een boekenkanaal die elke maand met een lijstje komen van boeken die ze die maand willen lezen. Vaak lukt ze dit ook nog!

Ik vind het altijd erg leuk om te zien wat anderen willen lezen en dacht dat ik ook wel met een lijstje kon komen. Bijvoorbeeld een aantal boeken die ik nog wil lezen voor het einde van dit jaar. 

Ik kwam met een lijstje van 5 fictie en 5 fantasy boeken, voor de laatste drie maanden van het jaar. Maar op het moment dat ik de lijsten had en het artikeltje had geschreven, besefte ik weer dat ik niet zou werken. Het werkt niet als ik me vastleg om iets te lezen, dan wil ik vervolgens alles lezen behalve die boeken!

In 2014 heb ik het al een keer geprobeerd, zag ik in het blogarchief, met 5x fictie en 5x non-fictie, waar ik uiteindelijk maar een klein deel van gelezen heb. Sommige boeken van die lijst heb ik nog altijd niet gelezen :-).

Het ligt een beetje anders bij mijn lees-projectjes zoals de BrontĂ«-, Austen- of Agatha Christie- leesprojecten. Hierin leg ik verder niks vast en kan ik er zo lang over doen als ik wil. Door deze vrijheid blijf ik het leuk vinden en dat werkt. 

Ik laat me verder vooral leiden door mijn stemming, waar ik zin in heb, waar ik interesse in krijg door het boek dat ik net gelezen heb en dat me op het pad zet van een nieuw boek. Ik lees dus volkomen willekeurig en iets vastleggen is over het algemeen geen goed idee. 

Het artikeltje heb ik dus weer geschrapt, de TBR-lijst ook. Ik leg helemaal niets vast en kijk waar het volgende boek me brengt. 

Vandaar ook een leuke foto van Pomme in haar iglo'tje, een geen stapel TBR :-)

Reacties

  1. Hoi Bettina, een leuk stukje! Ik heb zelf wel een "nog te lezen" lijst, maar daar staan geen nieuwe titels op, maar alleen boeken die ik nog wil herlezen. Zoals je weet herlees ik erg veel, maar deze lijst schept geen enkele verplichting, maar is enkel een indicatie. Momenteel ben ik alles van Carolijn Visser aan het herlezen. Ik heb nog 8 titels te gaan en ben daarmee waarschijnlijk tot eind oktober bezig. Voor daarna heb ik ook een mooi project, maar dat gaat iets heel ander worden. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een aantal boeken lezen van een bepaalde auteur vind ik zelf ook altijd een fijn project, maar daar kun je zo lang over doen als je wil! :-) Ik ben benieuwd naar jouw andere project!

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Dan is het duidelijk dat het voor jou niet werkt. Zelf ervaar ik dat het wel helpt om een lijstje te hebben, waar ik dan een heel jaar over kan doen. Soms voel ik me namelijk zo overweldigd door de grote hoeveelheden aantrekkelijke boeken die uitkomen en weet ik niet meer waar ik moet beginnen. Dan helpt zo'n lijstje om te weten wat ik ook alweer Ă©cht graag wil lezen en om mezelf een duwtje te geven om bepaalde titels nu eindelijk eens te kiezen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi om te lezen dat het voor jou wel werkt, en ik kan me voorstellen dat zo'n lijstje wel overzicht geeft in de grote hoeveelheid mooie boeken die er allemaal zijn.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts