Hoe de mode kan veranderen: Hoeden

Schilderij Isaac Israels
bron hier
De goed geklede vrouw, we hebben het al eerder gezegd, draagt in de stad altijd een hoed, en overigens altijd wanneer zij gekleed uitgaat, maar niet in avondtoilet. Zij houdt die hoed altijd overal op, behalve in de bioscoop, indien degene die achter haar zit, haar verzoekt de hoed af te zetten.’

Dit advies was in de jaren vijftig te lezen in de ‘Bedeaker voor de huisvrouw (Deel 12, U zelf mevrouw, blz 148). Het moge duidelijk zijn, tot voor kort waren hoeden onderdeel van het dagelijkse straatbeeld. Vrouwen droegen hoeden en hielden deze altijd op; in een restaurant, in de kerk en op koffiebezoek bij de buurvrouw.
Je hoofd bedekken of een hoed dragen is eeuwenlang de gewoonte geweest. Een jong, ongetrouwd meisje kon er nog mee wegkomen om géén hoed te dragen, maar getrouwde vrouwen droegen een hoofdbedekking.

Ook de mannen droegen hoeden. Een arbeider of een scholier droeg een pet, iemand uit de middenklasse een gleufhoed en in Engeland was de bolhoed het kenmerk van de keurige burger. Waar voor de dame het ophouden van de hoed getuigde van goede manieren, voor een heer was het net andersom. Als een heer een dame of een meerdere tegenkwam, nam hij zijn hoed af om te groeten en ook in de kerk zette een man zijn hoed af.

Hoed op Ascot, Bron voor de foto
Tot in de jaren ’60 waren hoeden dus heel gewoon, maar tegenwoordig zie je weinig hoeden meer, al lijken ze de laatste jaren een beetje terug te komen. Velen van ons denken misschien dat hoeden tegenwoordig alleen voor de echte excentriekelingen zijn, of alleen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften of de paardenraces van Ascot. En de meesten van ons gaan daar niet zo heel vaak naar toe, dus waarom zou je een hoed aan schaffen?
Sommige mensen zouden misschien wel een hoed willen, maar durven het niet omdat ze bang zijn dat ze gek worden aangekeken of omdat een hoed hen ‘niet staat’. Vaak is dat vooral omdat ze niet gewend zijn zichzelf met een hoed te zien, dan lijkt het al snel een beetje ‘gek’. In werkelijkheid staan de meeste mensen hoeden heel erg leuk. Je moet er alleen wel één hebben die past bij je gezicht en bij de gelegenheid. Een strooien zomerhoed in een sneeuwstorm heeft weinig zin, een grote flaphoed (hoe elegant ook) in ons Hollandse winderige weer is ook wat lastig.
Gelukkig is er keuze genoeg, zoals deze hoeden van Headict laten zien, en kan iedereen een hoed kiezen die goed staat.

Marilyn Monroe, elegant met grote hoed
Bron voor de foto

Bron voor de afbeelding
Soorten hoeden
Welke soorten hoeden zijn er dan? Al in de Middeleeuwen droegen vrouwen hoofdbedekking, van de eenvoudige hoofddoek van de boerin tot de hoge puntige hoed met sluier van de edelvrouwe.
In de 16e eeuw droegen vrouwen een soort stijve kap met een sluier. In de eeuwen erna kreeg je hoeden in allerlei verschillende vormen en stijlen. Hoeden konden gemaakt worden van vilt of van stro en werden versierd met linten, (kunst) bloemen en fruit, soms zelfs kleine vogeltjes.  
Sommige stijlen horen echt bij een bepaalde periode. Zo rond 1900 kwam er de zogenaamde ‘wagenwielhoed’, zonder versiering, maar met een heel brede rand. De ‘pothoed’ of de ‘clochehoed’ was kenmerkend voor de jaren ’20 en de jaren ’50 en ’60 hadden bijvoorbeeld de ‘pillboxhat’ die we kennen van Jackie Kennedy.
Jackie Kennedy bron Hier
Heel bekend is ook de zogaamde Fedora, die zowel door mannen als vrouwen gedragen kan worden. Een Fedora heeft een ingedeukte bol en van voren ook twee deuken. Een heel bekend soort Fedora zijn de Borselino’s, die gemaakt worden in Italië. Niet alleen Humphrey Bogart stond deze hoed goed, ook vandaag kan deze hoed nog heel goed gedragen worden Hier een moderne versie van de Fedora).
Humphrey Bogart, Bron voor de foto
De Panemahoed is een heerlijke zomerhoed, gemaakt van stro. De hoed wordt gemaakt in Ecuador, maar de naam komt waarschijnlijk van het Panemakanaal dat eind 19e eeuw gegraven werd. De arbeiders droegen deze strohoeden om zich tegen de brandende zon te beschermen.  
Nicole Kidman met hoed
bron Hier
Ikzelf heb een aantal hoeden; van de (nep) bontmuts die ik in de erg koude winter draag en waarmee ik me een beetje in ‘Dr Zhivago’ waan, tot de strooien Fedora voor de zomer en mijn vrolijk gekleurde stoffen zomerhoed die zo heerlijk tegen de zon beschermt. Ik zou het wel leuk vinden om wat meer hoeden te zien op straat, ze zijn leuk, kunnen elegant of vrolijk zijn en beschermen je tegen de kou en de zon.
Kortom, ik pleit voor een terugkeer van de hoed!

Mijn artikel over mode in de periode 1900-1929 is HIER
Mijn artikel over haar in de periode 1900-1929 is HIER
Mijn artikel over mode in de jaren '30 is HIER
Mijn artikel over mode in de jaren '40 is HIER

Dit artikel is gesponderd door Headict, en ik heb hier een kleine vergoeding voor gekregen. Dit is niet iets dat ik nog vaker zal doen, maar omdat ik zowel hoeden als de geschiedenis van hoeden bij het karakter van mijn blog én bij de overige artikelen die ik over de geschiedenis van de mode heb geschreven, vond ik het erg leuk om hier aan mee te werken.

Reacties

  1. Wat leuk! Ik ben dol op hoeden, had een hele zwierige rode (!) bij mijn trouwjurk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, hoeden zijn geweldig! En wat leuk, een rode trouwhoed, ik denk dat dat heel mooi stond,

      groetjes,

      Verwijderen
  2. Ook ik draag vaak een hoed (en had een hoed op bij de trouwerij!)op dit moment loop ik met een remake jaren 20 hoed rond (nieuw gemaakt op een oude mal). Maar ik vind het wel moeilijk om een hoed te combineren met een bril: dan wordt het al snel teveel! Draag jij ook hoeden, Bettina?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts