Sophia Loren

Zaterdag 20 september is het tachtig jaar geleden dat Sophia Loren, een van de bekendste Italiaanse filmsterren en diva's, werd geboren.

De kleine Sophia had geen gemakkelijke start in het leven. Ze werd geboren als Sofia Villani Scicolone, maar stond in de eerste dagen van haar leven bekend als ‘baby nr 19’ in het ziekenhuis in Rome waar ze was geboren. Haar ouders waren niet getrouwd en volgens de regels zou de kleine niet door haar moeder opgevoed kunnen worden, maar naar een weeshuis gebracht worden. Enkele dagen later verscheen toch haar vader op het toneel en hij erkende het kind. Baby 19 werd naar haar oma van vaderskant genoemd, Sofia.

Armoede en ziekte dreven Sofia’s moeder terug naar haar geboorteplaats Pozzuoli bij Napels, waar haar familie en een min voor het meisje konden zorgen. Sofia werd tijdens haar jeugd gepest omdat haar moeder niet getrouwd was en erg mooi was ze ook niet met haar grote neus en rare mond. Maar dit veranderde in haar pubertijd, opeens kreeg ze rondingen en veranderde haar gezicht, Sofia werd een schoonheid.

Dit is ook de tijd net na de oorlog toen overal in Europa en ook in Italië Amerikaanse films volop te zien waren. Sofia vond de films geweldig en haar moeder zag haar kans schoon. Eerst meldde ze Sofia aan bij een schoonheidswedstrijd, die Sofia won, en daarna nam ze Sofia mee naar Rome om te proberen een rol te krijgen bij de film.

Sophia en Carlo
Het begon met figurantenrolletjes en klein werk, maar op een gegeven moment zag Carlo Ponti haar. Hij was de drijvende kracht achter Gina Lollobrigida en hij zag ook wel iets in Sofia.

Hij liet haar naam veranderen in Sophia Loren, dit was Engelser en beter uit te spreken. Hij liet haar Engelse les volgen en zorgde voor rollen. In de jaren ’50 werd Sophia steeds bekender in Italië en toen kon ze de oversteek maken naar Hollywood, waar ze in een film speelde met Cary Grant  (die haar zelfs ten huwelijk vroeg) en Frank Sinatra. Dit werd een groot succes. Langzamerhand kwamen er ook rollen die om meer vroegen dan alleen Italiaanse rondingen, ze kreeg in 1960 een Oscar voor de film La ciociara waarin ze een moeder speelde die in de Tweede Wereldoorlog vreselijke dingen meemaakte terwijl ze haar kind probeerde te beschermen.

Ondertussen hadden Carlo Ponti en Sophia Loren een verhouding gekregen en waren ze getrouwd. Er was echter een klein probleem, hij was nog getrouwd met zijn eerste vrouw en de Italiaanse wet erkende de scheiding niet. Carlo en Sophia zijn toen eerst gescheiden en in Parijs opnieuw getrouwd. Samen hebben ze twee zoons gekregen.

Sophia Loren heeft schitterende films gemaakt die tot klassiekers gerekend worden, een van haar mooiste is Una giornata particolare, die ik laatst opnieuw heb gezien en deze week ook zal bespreken.

Wil je meer over haar lezen? Dan kan dat, in verschillende tijdschriften zijn artikelen over Sophia Loren verschenen, zoals in het Italië Magazine (nr 1 van 2014) en in de Nouveau (augustus 2014).

Sophia Loren zelf heeft een kookboek geschreven, Koken con amore en als het goed is komt 17 september, morgen dus, haar autobiografie uit, Mijn leven. Ieri, oggi, domani. Die staat zeker op mijn verlanglijstje!

Reacties

 1. Hoi Bettina, op het ter ziele gegane blog van Ardi Seij http://blog2.nl/sophia-loren-koken-con-amore/ staat een bespreking van koken con amore. De film una giornata particulare vind ik ook prachtig. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de aanvulling, Erik. Goed te horen dat je Una giornata particolare ook zo mooi vond. Wat een prachtige films was dat. Daar vertel ik vrijdag weer wat over.
   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts