Het kwaad en de rivier, R.J. Ellory

Het is een warme dag in 1974 en sherrif John Gaines moet de moord oplossen van een jong meisje dat gevonden is in de modder van de rivieroever. Het gevonden meisje is Nancy, die twintig jaar eerder is verdwenen. Als het lichaam wordt onderzocht, komen ze erachter dat er na haar dood iets onbegrijpelijks is gebeurd.

In het kleine stadje in Mississippi komt moord weinig voor en de net nieuw benoemde sherrif Gaines heeft dan ook nog nooit een moord onderzoek gedaan. Maar ontwetend van het kwaad in de wereld is hij zeker niet, als soldaat in Vietnam heeft hij meer dan genoeg gezien.

Bij de rivier waar Nancy is gevonden, woont Michael Webb. Hij is een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog en was de man met wie Nancy zou trouwen als ze oud genoeg zou zijn. Zijn herinneringen aan de oorlog hebben hem nu helemaal in hun greep, maar duidelijk wordt dat hij wel iets met de dood van Nancy te maken heeft.

Nadat John Gaines hem arresteert, komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling en al snel blijkt dat de dader heel ergens anders gezocht moet worden. Gaines bijt zich vast in het onderzoek en zet alles op alles om de echte dader, die zich al heel lang in de luwte heeft kunnen schuilhouden, te pakken te krijgen.

Sinds ik Een stil geloof in engelen heb gelezen, ben ik fan van R.J. Ellory. En elk boek dat hij daarna schreef,  bevestigde mijn oordeel dat dit een bijzonder goede schrijver is. Ook Het kwaad en de rivier laat dit weer heel overtuigend zien.

Wat de thrillers van R.J. Ellory laat uitstijgen boven de gemiddelde goede thriller, is de manier waarop hij schrijft met mooie zinnen en prachtige beschrijvingen. Zinnen die je een tweede keer leest, om goed tot je door te laten dringen hoe mooi ze vaak zijn.

Wat hij verliet, was niet zozeer een leven als wel een korte onderbreking tussen geboorte en dood, gebeurtenissen onhandig opeengestapeld, niet meer dan een komma ertussen.

Ze was iemand geworden die dacht dat hoop alleen bestond als herinnering aan alle dingen die je niet waren gelukt.

De sfeer van het zuidelijke stadje in de warme zomer is voelbaar vanaf elke pagina, hoewel dit niet nadrukkelijk gebeurt. De personages worden over het algemeen goed neergezet, met aandacht voor details en mooi daarbij is dat ook kleine bijrollen in het verhaal een achtergrond krijgen. De herinneringen van John en Michael aan de oorlogen waarin zij  gevochten hebben komen regelmatig terug en maken van de Oorlog bijna een personage op zich.

Wat mij betreft heeft R.J. Ellory weer een boek geschreven dat uitsteekt boven het gemiddelde en eigenlijk als een van de weinige boeken het predicaat Literaire thriller zou mogen voeren. Maar ja, op dit boek staat die aanduiding nou net weer niet.

Originele titel: The devil and the River
Uitgegeven in 2013
Nederlandse uitgave 2014 door uitgeverij De Fontein
Nederlandse vertaling: Kris Eikelenboom
Bladzijdes: 447

Reacties

Populaire posts