Tien tips om je (iets) beter te voelen als je ziek bent

Vorige week was het herfstvakantie en ik had behoorlijk wat plannen, ik wilde naar een museum, ik wilde fietsen, het balkon opruimen en nog allerlei andere dingen. Helaas is daar helemaal niets van gekomen, ik zat namelijk de hele week binnen. Ik was te ziek om ook maar iets te kunnen doen van wat ik had gepland.

Dit kwam door een blaasontsteking die zich niet als blaasontsteking gedroeg en door mij niet herkend werd. Dit zorgde voor heel wat problemen en vooral heel (heel, heel) veel pijn, waarvoor ik vorige week zondagavond naar de SEH ben geweest voor onderzoek. Ik kan alleen maar complimenten hebben voor ons zorgstelsel, wat is het toch mooi dat deze mogelijkheden er zijn en dat je, ook op zondagavond, zo goed geholpen wordt!

Men kwam er daar achter dat het dus ging om een hevige blaasontsteking (gelukkig nog net geen nierbekkenontsteking)en ik kreeg antibiotica en sterke pijnstillers mee. De rest van de week heb ik voornamelijk doorgebracht op de bank, want bewegen (opstaan, lopen, gaan zitten etc) deed allemaal te veel pijn, ondanks de verbeteringen die ik toch vrij snel voelde.

Wat kun je in zo’n week doen om het toch een beetje aangenaam te houden voor jezelf?

1/ Verzorging
Zorg ervoor dat je je medicijnen en iets te drinken en alles wat je nodig denkt te hebben bij de hand hebt, want je wilt niet elke keer op staan als je iets wil gebruiken.

Op tafel lagen mijn medicijnen, de telefoons en de afstandsbedieningen
2/ Wassen, aankleden etc
Vaak heb je er geen zin in en wil je het liefst de hele dag alleen maar in je badjas op de bank zitten, maar probeer je toch te wassen en aan te kleden. Het geeft niet als je hier heel lang over doet (je gaat toch nergens naar toe), maar je voelt je wel vaak beter.

Net zoals warm eten, ik had er geen zin in, maar ik maakte het wel klaar omdat ik wist dat ik me beter zou voelen met iets warms in mijn maag. Dat ik ook hier langer over deed en een stoel in de keuken zette omdat ik niet goed kon staan van de pijn deed daar niets aan af.
 
Ik heb zelfs nog elke dag afgewassen en mijn bed opgemaakt, dat voelde ook goed omdat je dan een opgeruimder huis hebt én omdat je iets gedaan hebt.

3/ Iets te lezen
Van al mijn leuke vakantieplannen kwam niets terecht, maar ik besloot om het dan maar zo positief mogelijk te bekijken en de tijd voor heel veel lezen te gebruiken. En dan heb ik gedaan. Deze stapel heb ik bijna weggewerkt, de meeste besprekingen zullen nog volgen.

Dit heb ik deze week gelezen
4/ Entertainment
Het tweede seizoen van Once upon a time en de eerste twee seizoenen van Ghost Whisperer hebben mij heel wat afleiding bezorgd, maar ook programma's als Dr.Phil en Masterchef. De afstandsbediening van de televisie en de dvd speler lagen dan ook meteen voor het grijpen.

5/ Doe iets leuks
Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar op een gegeven moment komen de boeken en de dvd's je ook de oren uit. Het is dan leuk om te kunnen afwisselen met een handwerkje of iets anders. Ik heb een beetje gehaakt, maar ik heb me vooral heel erg vermaakt met een pakje stiften en Het kleurboek voor volwassenen, heerlijk om te doen en het bood erg veel afleiding. 
 
6/ Contact met de buitenwereld
Houd (smart)telefoon bij de hand, eventueel kun je ook je laptop of tablet erbij voegen. Daar had ik geen behoefte aan, maar het kan wel.

7/ Iets fleurigs
Mijn moeder kwam op ziekenbezoek en bracht dit lieve cyclaampje voor me mee. Fijn om tegen iets bloeiends en fleurigs aan te kijken.

Snoezig
8/ Maak het jezelf aangenaam
Als je het koud krijgt (zeker als je verhoging of koorts hebt) dan is een lekker dik vest een uitkomst, en ook een fleece dekentje over je heen voelt heerlijk.

Corrado en Silvia vonden het wel fijn dat ik ziek was,
dan konden ze lekker lang tegen me aan liggen,
ik ging toch nergens naar toe.
9/ Naar buiten
Als het enigszins kan, probeer dan toch naar buiten te gaan, al is het maar even de straat door voor een boodschapje. Langzaam lopen is geen bezwaar en de frisse lucht doet je ook goed. Bovendien zie je even andere mensen en iets anders dan alleen maar de vier muren van je huis.
Mijn probleem was dat ik op het moment dat ik weer een beetje kon lopen dacht dat ik dan meteen heel veel boodschappen kon doen en dat is geen goed idee. Dan kom ik ook meteen op het laatste punt:

10/ Geef jezelf de tijd
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer beter zijn en gaat het nooit snel genoeg, maar accepteer dat je ziek bent en dat herstel tijd kost. Ga niet te snel teveel doen, maar laat je lichaam zoveel mogelijk rusten, want het heeft alle energie nodig voor je genezing. Doe niet teveel, rust veel tussendoor en ga desnoods lekker naar bed in de middag.

Beterschap!

Reacties

 1. Wat balen dat je net in de vakantie ziek werd. Ben je inmiddels weer helemaal opgeknapt? Wel top dat je zoveel hebt kunnen lezen. Ik ben ook met The Bone Clocks bezig. Joke en ik hebben afgesproken dat we het pas na 15 november bespreken, maar dat is natuurlijk geen verplichting.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat was leuk gepland zo in de vakantie! Maar ik voel me gelukkig een heel stuk beter en ben zelfs alweer aan het werk. Ik heb The bone clocks nog niet uit, ben er alleen nog maar in begonnen, maar de bespreking komt bij mij sowieso ook pas na de 15e, dat vond ik wel zo netjes! :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Beterschap Bettina!

  Groet, Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Wim, ben al een heel stuk opgeknapt, gelukkig.

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Fijn dat je al weer bent opgeknapt, heb zelf ook zo'n week, buikgriep en een rug in puin. Wel een dik boek kunnen lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik voel met je mee, Koen en ik hoop dat je ook snel opknapt. De boeken lezen was dan ook mijn enige lichtpuntje (en de dvd's kijken en kleuren, erg leuk allemaal :-) ) (ach ja, een mens moet wat)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts