Nachtwegen, Gajto Gazdanov

We komen weinig van hem te weten, zijn naam bijvoorbeeld kennen we niet. Wel weten we dat hij een Russische emigrant in Parijs is en dat hij heeft gevochten in Rusland tijdens de burgeroorlog tegen de Roden. We komen ook te weten dat hij een ongelukkige liefde heeft gehad, maar wie ze was weten we weer niet. Na vele omzwervingen was hij in Parijs terechtgekomen waar hij werkte als arbeider en student en nu dus als taxichauffeur in de nacht.

Als taxichauffeur komt hij van alles tegen, Russische vluchtelingen, dronkenlappen, de rijken der aarde, hoeren en zwervers. Sommige mensen komt hij regelmatig tegen, zoals de dronken filosoof Plato of de aan lager wal geraakte courtisane Jeanne Raldi, die ooit connecties had in de hoogste kringen, maar uiteindelijk in eenzaamheid in een kleine pensionkamer zal sterven.

De hoofdpersoon ziet deze mensen en praat met hen. Hij wil zich afzijdig houden, maar juist daarom komen ze bij hem en raakt hij bij hun levens betrokken.

Gajto Gazdanov heeft opnieuw veel van zijn eigen ervaringen als Russische vluchteling in Parijs verwerkt in dit boek, zoals hij dat eerder deed in Alexander Wolf en Een avond bij Claire. Is Nachtwegen net zo mooi als Alexander Wolf? Nee, wat mij betreft niet, maar dat wil niet zeggen dat het geen mooi boek is, absoluut niet! Alleen dat Alexander Wolf voor mij een heel bijzonder mooi boek was en elk boek zal daarna een graadje minder uitvallen.

Als je van een plot houdt, een verhaal dat ergens naar toe gaat, dan is Nachtwegen niet het boek voor jou. Als je houdt van observaties, een scherp oog voor mensen en situaties en een mooie mengeling van bitterheid, triestheid en droog-komische dialogen, dan is er in Nachtwegen heel veel te genieten.
Een bijzonder boek.

Oorspronkelijke Russische titel: Nochnaya doroga
Uitgegeven in 1939, als boek in 1952
Nederlandse uitgave 2014 door uitgeverij Lebowski en Cossee
Nederlandse vertaling: Arie van der Ent
Bladzijdes: 286

Reacties

 1. Ik ga die Gajto Gazdanov eens in de gaten houden. Klinkt echt als mijn soort schrijver. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat jij Gazdanov wel zal kunnen waarderen!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts