Tentoonstelling: Schoonheid te koop, Frans Buffa en zonen.

De (nagebouwde) ingang van kunsthandel Buffa. 
In 1790 kwam een Italiaanse prenteninkoper, Francesco Buffa, naar Nederland. Hij begon een winkel in de Kalverstraat in Amsterdam, waar deze kunsthandel tot halverwege de 20e eeuw zou blijven.

Frans Buffa begon met het verkopen van prenten van Nederlandse meesters en vooral met Nederlandse landschappen en stadsgezichten.

Op een gegeven moment namen zijn twee zonen het roer over, en zij gaven de handel de nieuwe naam: Frans Buffa en zonen.

De invloed van Frans Buffa en zonen werd steeds groter in de Nederlandse kunstwereld. Nieuwe directeuren gebruikten hun kennis van de kunst in Nederland en daarbuiten om nieuwe kunstenaars een podium te geven, zo kreeg Kees van Dongen zijn eerste exposities bij deze kunsthandel. Elke week stond in de etalage een nieuwe aanwinst, waar veel mensen voor stil bleven staan.

Op die manier werd de smaak van de Nederlandse kunstkenner, die enigszins achterbleef op bijvoorbeeld Parijs, beïnvloed en een beetje bijgestuurd.
Prenten te koop
Vaak nam de eigenaren van Buffa contact op met musea met de vraag of zij werken van een bepaalde kunstenaar wilden aankopen en als het museum het niet kon betalen, bemiddelde Frans Buffa en zonen tussen een particuliere investeerder en het museum.
Kees van Dongen, Le dame au jabot, 1911
In de jaren ’30 en ’40 ging het niet goed met de handel, maar gelukkig had de toenmalige directeur contacten met het echtpaar Singer. De handel had exposities van William Singer georganiseerd en op hun beurt kochten de Singers een deel van hun collectie via Buffa.
William Singer. In my garden, Holland 1911-1913
In 2013 werd een groot deel van het bedrijfsarchief in bruikleen gegeven aan het RKD, het Nederlands instituut voor de kunstgeschiedenis en al snel bleek dat er nog meer informatie te vinden was over deze bijzondere kunsthandel die zo’n grote invloed heeft gehad op de kunst in Nederland.
Schilderijen ten toon
In samenwerking met het Singer museum in Laren is nu de tentoonstelling Schoonheid te koop, kunsthandelaren Frans Buffa en zonen 1791-1951 te bewonderen. Je wordt meegenomen in de loop van de geschiedenis en je ziet de handel veranderen, van prentenverkopers tot de werken van (nu) bekende schilders als Kees van Dongen of Isaac Israels onder de aandacht brengen.
Isaac Israels. Essayeuses chez Paquin 1909
Ik vond het een bijzonder leuke tentoonstelling, juist omdat je die ontwikkeling zo goed ziet en je vooral een goed beeld krijgt van de invloed die een (goede) kunsthandel kan hebben op de waardering voor kunststromingen of kunstenaars. Ik had geen idee van de relaties die er konden bestaan tussen handelaar, kunstenaars en kopers, zowel musea als particulieren, maar ik vond het bijzonder interessant om daar meer van te weten te komen.

Kortom, opnieuw een goede reden om naar Laren te gaan!
De tentoonstelling is nog te zien t/m 8 januari 2017. 

Reacties

  1. Dank Bettina voor je prachtige blog. Vandaag heb ik de prachtige tentoonstelling bezocht. Ook ik was verrast dat de ontwikkeling van de kunsthandel zo invloed heeft gehad om kunstenaars en kunststromingen en uiteindelijk ook op museaal werk. De entre van de tentoonstelling start met de entre in de (nagebootste) pui van de winkel aan de Kalverstraat in Amsterdam. Vergeet niet de podcast audiotour voor het hele verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Eric, voor je reactie, dat waardeer ik zeer!
      Ik vond het heel mooi hoe je door die nagebouwde ingang als het ware de kunsthandel inging, heel bijzonder.
      Goed dat je de audiotour nog noemt, ik maak daar zelf nooit gebruik van, maar het Singer museum biedt deze gratis aan en het is een mooie aanvulling.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts