Serralves museum in Porto

Vanuit Porto leidt een grote boulevard richting de zee, de Avenida de Boavista. De buurt hier staat vol grote villa's, omringd door indrukwekkende parken. Hier kocht de familie Cabral eind 19e eeuw een groot stuk grond, met een mooi huis. In de jaren die kwamen, werd het huis uitgebreid volgens de nieuwste ideeën in de architectuur en landschapsontwerp.
Het oude woonhuis, een villa in art-deco stijl. 


In 1953 kwam het landgoed in handen van een andere industrieel, die echter wel beloofde dat huis en park intact gehouden zouden worden. In 1987 kreeg de Portugese staat de villa en het park, en besloot hier een museum voor moderne kunst te laten bouwen.

In 1991 ging de architect Álvaro Siza (die uit Porto zelf kwam) aan het werk om een museum te bouwen dat volledig één was met het omringende park en waar de kunst volledig gecomplementeerd werd door de omgeving.

In dit museum zijn er wisselende tentoonstellingen te zien van moderne, hedendaagse kunstenaars.

Op dit moment is er de tentoonstelling  A time coloured space te zien van de Franse kunstenaar Philippe Parreno. Hij heeft in alle zalen van het museum zijn bijzondere werk staan, of liever gezegd, hangen.

In elke ruimte hangen er ballonnen aan het plafond die lijken op insecten, alsof we in een grote bijenkorf staan. In elke ruimte is de sfeer echter anders, door de kleur van de ballonnen, maar ook door de muziek die klinkt. De kamer met de zwarte ballonnen was beklemmend, terwijl we van de goudkleurige of de zilveren of de blauwe ballonnen juist heel vrolijk werden.
In de oude familie-villa worden ook exposities gehouden, zo is daar nu de tentoonstelling over Joan Miró te zien. Meer over deze tentoonstelling is  HIER te vinden.

Het park is schitterend en ik kan een bezoek aan het museum Serralves dan ook zeer aanbevelen, als je eens een keer in Porto bent.

Het park is altijd mooi om te zien en de moderne kunst hier is permanent, maar de tentoonstellingen binnen wisselen natuurlijk.
de tentoonstelling van Philippe Parenno is tot 7 mei 2017 te zien en de tentoonstelling van Miró tot 4 juni 2017.

Reacties

Populaire posts