Workshop reisfotografie

Vorig weekend heb ik opnieuw een workshop fotografie gevolgd, weer bij Han Schnek en ditmaal over reisfotografie. Deze workshop wordt in Utrecht en in Amsterdam gehouden en hoewel ik me had opgegeven voor die van Utrecht, moest ik die om verschillende redenen verzetten en kwam ik bij deze in Amsterdam. 

Reisfotografie is erg lastig, omdat het bijna alle disciplines behelst; landschappen, portretten, architectuur, dieren en straatleven. 

Iedereen kan een plaatje van de Eiffeltoren schieten, maar hoe maak je een foto die iets zegt over jouw beleving van een plek? Voor mij was belangrijk te leren hoe je de essentie van een plek vastlegt, zonder te vervallen in de clichĂ©s van de grote toeristische attracties. 

We waren met 7 deelnemers, totaal dus 8 mensen. Dat zorgde ervoor dat we overal goed bij konden en dat er meer dan voldoende persoonlijke aandacht was. 

De dag begon om 10.00 uur op de Noordermarkt in Amsterdam, waarna we de hele dag door de Jordaan hebben gelopen. Op verschillende plekken legde Han een nieuwe techniek uit en hadden we vervolgens de gelegenheid om dit toe te passen, waarbij Han ons met goede raad verder hielp. 

Hieronder een idee van waar we mee bezig waren die dag: 

Een toerist op reis heeft de neiging ergens een foto van te maken en vervolgens meteen weer door te gaan naar het volgende punt. Een goed advies was om drie foto's te maken: Ă©Ă©n van wat je in gedachten had, Ă©Ă©n close-up en de laatste in een groter geheel. Dan kun je later zien welke foto eigenlijk het mooist is. 

Dit heb ik hier toegepast en ik vind uiteindelijk foto nummer drie het mooist. 




Hoe leg de essentie van een plek vast? Kijk naar de details, kijk naar dingen die opvallen en wat er steeds terug komt. In de Jordaan stikt het van de leuke details overal, maar vooral zie je overal heel veel groen. 



Iedereen kan een gebouw of een monument op de foto zetten, maar hoe breng je diepte aan? Door iets op de voorgrond te zetten. Dit is ook in andere workshops naar voren is gekomen en dit blijft lastig. 

Deze eerste poging is niet goed, hier zie je wel een leuke plantenbak op de voorgrond, maar het zorgt niet voor diepte. 

Bij deze tweede poging zit er ruimte tussen de takjes op de voorgrond en het gebouw op de achtergrond. Geen foto als een pannenkoek, maar diepte. 

Ook hier weer een poging, nu met de Westertoren op de achtergrond. Hoe breng je een monument iets originelers in beeld? 

In een stad of een dorp heb je natuurlijk het straatleven dat iets zegt over de plek, de manier van kleden, eetgewoontes, rituelen en gebruiken. Mensen in de openbare ruimte mag je fotograferen, maar ik vind het wel lastig. Ik probeer het eigenlijk alleen te doen als mensen mij niet zien :-) 
Deze meneer gaat in ieder geval naar huis met een bos mooie bloemen. Compositie is verder niet zo goed en het is ook wat onscherp, maar dat kwam omdat ik heel snel en steels de foto wilde maken. Dit is echter wel de vorm waarin ik straatleven kan en wil vastleggen.

Ik heb opnieuw genoten van de manier van uitleggen van Han Schnek en ik heb een heerlijke dag gehad waarin ik heel veel heb geleerd. Ik heb een paar foto's waar ik echt heel blij mee ben en heb technieken die ik lastig vind weer eens goed kunnen oefenen. Ik was doodmoe na afloop, maar wel ongelofelijk blij en voldaan. 

Eerdere workshops die ik bij Han volgde waren: 

Je camera de baas: HIER

Sprekende foto's maken HIER

Meer informatie op de website van Han Schnek zelf: HIER

Reacties

  1. Wat leuk om het leerproces ook een beetje mee te maken. Er zijn echt hele mooie foto's bij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, ik was zelf ook heel tevreden over een aantal foto's en ik heb echt het gevoel dat ik weet wat geleerd heb en wat verder ben gekomen met mijn fotografie. Zo leuk.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts