Vooruitblik: Tentoonstellingen herfst en winter 2020-21

Als alles goed gaat, zullen er in de komende maanden weer mooie tentoonstellingen te zien zijn in verschillende Nederlandse musea. Hieronder weer een lijstje met een aantal waar ik graag naar toe zou willen, maar natuurlijk is er nog veel meer te zien. 

Let op, voor de musea gelden nog altijd de regels van het RIVM, dus je zal waarschijnlijk van te voren een kaartje moeten reserveren. Ook kunnen er natuurlijk veranderingen optreden in de geplande tentoonstellingen als er zaken gaan veranderen. Kortom, houdt de websites van de musea in de gaten!


Schilders van licht in het Singer museum in Laren

Schilders hebben altijd geprobeerd om het licht te vatten, en in het Singer museum komt er een tentoonstelling waarin een aantal kunstenaars van rond 1900 laten zien hoe zij met het licht werkten. Claude Monet, Jan Toorop, Anton Mauve en nog vele, vele anderen laten in 6 thema’s (oa kunstlicht, innerlijk licht en Mediterraan licht) zien hoe kunstenaars omgingen met het licht. 

8 september 2020-17 januari 2021

Meer informatie: HIER


Allart van Everdingen in het Stedelijk museum in Alkmaar

Allart van Everdingen (1621-1675) was een Nederlandse landschapsschilder. Hij reisde ook naar Scandinavië en Belgie en heeft hier veel tekeningen en schilderijen gemaakt. Maar ook heeft hij als een van de eersten in Nederland die in mezzotint werkte, toen hij illustraties maakte voor een uitgave van Reinaert de Vos. Deze tentoonstelling is ter ere van zijn 400e geboortejaar.

18 september 2021-16 januari 2021

Meer informatie: HIER


John Constable in het Teylers museum in Haarlem

De Engelse kunstenaar John Constable (1776-1837) wordt over het algemeen beschouwd als één van de grootste landschapschilders in de geschiedenis. In het Teylers museum is nu de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland te zien, waarbij ook de zeven tekenen van het museum zelf natuurlijk niet kunnen ontbreken.

19 september 2021-31 januari 2021

Meer informatie: HIER


Paint it black in het Kroller Muller museum in Otterloo

Paint it black is natuurlijk de bekende hit van de Rolling Stones uit de jaren ‘60, waarin de onvrede van een generatie duidelijk werd. De meeste werken uit deze tentoonstellingen zijn ook uit die tijd en het zal niemand verbazen dat het algemene thema van de kunstwerken de kleur zwart is. Heel bijzonder is Zwart water van Armando, dat een centraal punt inneemt in de tentoonstelling.

19 september 2020-28 februari 2021

Meer informatie: HIER


This is America in KAdE in Amersfoort

Het is iedereen waarschijnlijk wel duidelijk dat de Verenigde Staten op dit moment verschrikkelijk gepolariseerd is en de komende verkiezingen maken dit alleen nog maar duidelijker. Zo’n dertig Amerikaanse kunstenaars geven in deze tentoonstelling hun kijk op hun land, identiteit, leefcultuur in de steden en Trump.

26 september 2020-3 januari 2021

Meer informatie: HIER


Henk Helmantel in het Drents museum in Assen

Henk Helmantel (1945) is een Groninger kunstenaar die is opgeleid aan de beroemde academie Minerva. Hij is bekend om zijn kerkinterieurs, maar vooral om zijn zeer realistische stillevens. Dit is een vervolg van de tentoonstelling uit 2004, waarin ook nieuw werk te zien zal zijn.

4 oktober 2020-7 maart 2021

Meer informatie: HIER


Van Gogh’s mooiste brieven, Van Gogh museum in Amsterdam

Vincent van Gogh was een enthousiaste brievenschrijver en zijn brieven zijn prachtig. Hij schreef over zijn leven, zijn gevoelens, maar ook over zijn schilderijen en opvattingen over kunst. Vaak ook sloot hij schetsjes in om de ontvanger van de brief een idee te geven waar hij mee bezig was. In deze tentoonstelling zijn zo’n veertig brieven te zien, met de schilderijen die hij daarin bespreekt of waarnaar hij verwijst.

9 oktober 2020-10 januari 2021

Mer informatie: HIER


Willem Diepraam fotografie in het Rijksmuseum in Amsterdam

Willem Diepraam (1944) is een fotograaf die foto’s heeft gemaakt van onder andere de onafhankelijkheid in Suriname en maakte hij reportages in het Caribisch gebied, Afrika en Zuid Amerika. Hij heeft zijn werk aan het Rijksmuseum overgedragen en in deze tentoonstelling is zowel deze reportages te zien als zijn latere, meer kunstzinnige, werk.

9 oktober 2020-10 januari 2021

Meer informatie: HIER


Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage in Amsterdam

De middeleeuwen met de ridders, jonkvrouwen en hoofse liefde was mateloos populair in Europa in de 19e eeuw, en ook aan het hof van de tsaren. Tsaar Nicolaas I verzamelde harnassen en oude wapens en een deel van deze collectie is nu in Amsterdam te zien. Maar ook zijn er kunstvoorwerpen uit de Middeleeuwen die tsaar Alexander III kocht en daar zitten behoorlijk wat bijzondere stukken tussen.

17 oktober 2020-31 december 2020

Meer informatie: HIER


Hendrik Werkman in het Belvedère museum in Heerenveen

Hendrik Werkman (1882-1945) was een belangrijk lid van de kunstenaarsgroep De Ploeg, maar in deze tentoonstelling staat hijzelf centraal. Hij was schilder en graficus en in deze tentoonstelling is de collectie te zien van zijn vriend Job Hansen. Het zijn vooral de prenten en de druksels die we hier zien en die een overzicht geven van de ontwikkeling die Hendrik Werkman doormaakte.

31 oktober 2020-10 januari 2021

Meer informatie: HIER


Diepgeworteld in het Dordrecht museum in Dordrecht

Bomen zijn prachtig en vormen een dankbaar onderwerp voor schilders. De bomenstichting viert dit jaar haar 50jarig bestaan en ter ere daarvan is er nu deze tentoonstelling, waarin zo’n 60 schilderijen uit verschillende Nederlandse collecties een beeld geven van bomen in de schilderkunst.

11 november 2020- 5 april 2021

Meer informatie: HIER


Surinaamse school in het Stedelijk museum in Amsterdam

In deze tentoonstelling is er aandacht voor verschillende Surinaamse kunstenaars en wat zij betekenen voor de kunst en het kunstonderwijs in Suriname. Er is onder andere werk te zien van Nola Hatterman en Armand Baag.

Eind november 2020-?

Meer informatie: HIER

Reacties

 1. Ik ben nog nooit in het Singermuseum geweest, waarschijnlijk omdat er geen treinstation in Laren is. Maar dit lijkt me wel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad jammer dat het niet beter bereikbaar is, want het Singer heeft eigenlijk altijd heel mooie tentoonstellingen. Het is echt één van mijn favoriete musea en ik ga er regelmatig naar toe (ik heb een auto, dat scheelt).

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts