Bijzonder portret: Mary Mallon (1869-1938)

Mary Mallon 1869-1938
Na twee jaar had het Corona virus eindelijk door dat ik ook bestond en ben ik dus vorige week ziek geworden (vrij milde symptomen, gelukkig maar). Ik had al de grap gemaakt dat ik een soort Tyfus-Mary leek te zijn, omdat collega's met wie ik had gepraat wel ziek werden, terwijl ik tot nu toe de dans ontsprong. 

Deze week bleek dus dat ik gelukkig geen Tyfus-Mary was, maar wie was deze vrouw naar wie ik hier verwees? 

Mary Mallon was geboren in Ierland in 1869 en vertrok naar de Verenigde Staten, waar ze aan de slag ging als kokkin bij welgestelde gezinnen. Al snel bleek dat er een probleem ontstond als Mary Mallon ergens werkte, de kans was zeer groot dat er een tyfusuitbraak plaats vond. 

Na ettelijke uitbraken waar ook mensen bij overleden, kwamen ze Mary op het spoor en werd zij aangewezen als de waarschijnlijke oorzaak. Zijzelf weigerde dit te geloven en weigerde mee te werken aan onderzoek. In 1907 werd ze gedwongen opgenomen, omdat ze onder de wetten in New York als een veiligheidsrisico beschouwd kon worden. 

Na bloedonderzoek bleek inderdaad dat Mary Mallon de tyfusbacil bij zich droeg, maar er zelf dus niet ziek van werd. Ze gaf de ziekte alleen maar door. Dat zij als kokkin voedsel klaarmaakte en niet bepaald vaak haar handen waste, droeg bij aan de verspreiding. Mary werd daarna drie jaar lang gedwongen vastgehouden in het ziekenhuis. 

In 1910 werd ze vrijgelaten, onder de voorwaarde dat ze alle maatregelen zou nemen om te voorkomen dat ze de ziekte zou verspreiden. Werken als kokkin leverde echter een mooi salaris op en aangezien Mary weigerde te geloven dat zij een draagster was, ging ze onder een schuilnaam alsnog als kokkin aan het werk. Regelmatig wisselde ze van werkgever, maar ze liet een spoor van besmettingen en zelfs doden achter. 

Uiteindelijk werd ze in 1915 opnieuw ontdekt en geïdentificeerd als Mary Mallon, en opnieuw kwam ze in gedwongen quarantaine, dit maal tot haar dood in 1938. 

Haar zaak leverde veel controverse op, want was het wel in proportie dat zij uiteindelijk 23 jaar gedwongen in quarantaine zat. Ik persoonlijk denk dat als zij in 1910, toen zij voor de eerste keer vrijgelaten werd, zich gewoon aan de regels had gehouden en de werkelijkheid had geaccepteerd, dit zware middel een tweede keer niet nodig zou zijn geweest. Zij koos er echter voor om mensen moedwillig te besmetten en heeft daarmee de dood van meerdere mensen op haar geweten. Haar weigering om mee te werken, liet de autoriteiten weinig keuze. 

De bijnaam Tyfus-Mary, door haarzelf altijd verafschuwd, blijft echter nog altijd bestaan en geldt als een goede waarschuwing. Wees geen Tyfus Mary en breng anderen niet in gevaar!

Reacties

  1. "als zij ... zich gewoon aan de regels had gehouden en de werkelijkheid had geaccepteerd, ... Zij koos er echter voor om mensen moedwillig te besmetten en heeft daarmee de dood van meerdere mensen op haar geweten. "
    Als de realiteit en de daarbij behorende regels je niet bevallen, verzin je gewoon je eigen realiteit. Dat je daardoor de levens van anderen op het spel zet, ontken je vervolgens ook gewoon. Wat akelig dat deze mentaliteit ook tegenwoordig nog bij veel mensen leeft. Mooi stuk.
    Ben je inmiddels weer hersteld van de corona?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn inderdaad mooie paralellen te maken met de huidige tijd :-) Zo blijkt maar dat er ook toen mensen waren die alles ontkenden.
      En ja, bijna weer helemaal genezen, nog een beetje moe, maar verder ben ik er echt goed uit gekomen, dank je wel!!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts