Romanzo criminale, Giancarlo de Cataldo

In ‘Romanzo Criminale’ van Giancarlo de Cataldo speelt het verhaal zich af eind jaren 70 en begin jaren tachtig. Toen kwam er een nieuwe bende op in Rome, een bende die als doel had om voor het eerst heel Rome onder de duim te krijgen. De drugs, het gokken en andere criminele activiteiten. 

De Libanees, de Kille en Dandy komen elkaar tegen en besluiten het plan van de Libanees om baron Rosellini te kidnappen uit te voeren. Hiermee krijgen ze een startkapitaal om op die manier een voet tussen de deur te krijgen in Rome. 

De Libanees heeft het charisma, de Kille de hersens en de het koelste hart en Dandy heeft de ambitie. Samen met Arendsoog, de Buffel, de Buffoni broertjes, Dertig Zilverlingen, de Rat en vele, vele anderen krijgen ze Rome eronder. 

Maar als je groter wordt, wordt je opgemerkt en voor ze het weten komen de Maffia en de Camorra langs en zelfs de geheime dienst kan ze ergens voor gebruiken en vraagt zelfs hun hulp als de politicus Aldo Moro wordt ontvoerd. De ‘bende van Magliana’ staat aan de top en waant zich ontastbaar.

Maar langzamerhand gaat het mis. De Libanees krijgt het steeds hoger in de bol en ziet overal complotten. De Kille heeft er genoeg van en wil een nieuw leven beginnen met zijn Roberta, en Dandy wil zijn Patrizia en eigenlijk verder alles wat hij maar kan bedenken. Achterdocht en verschillende ideeën zorgen ervoor dat ze steeds verder uit elkaar drijven.

Ondertussen ziet commissaris Nicola Scialoja de patronen van de verschillende misdaden en hij beseft in welke richtingen de bende zich allemaal vertakt. Helaas krijgt hij bij zijn superieuren weinig gehoor, omdat de bende de bescherming geniet van de geheime dienst, en allerlei corrupte personen binnen het justitiële apparaat. Dat Scialoja ondertussen verliefd is geworden op Patrizia, helpt ook niet mee.

Toch geeft hij niet op en op het einde is de bende nog maar een schim van zichzelf en heeft Scialoja een stap genomen die hem in het centrum van de macht plaatst.

Het is boek is al eerder uitgebracht onder de titel ‘De bende van Magliana’, maar is nu opnieuw uitgebracht voor 15 euro. Het is een heerlijk boek, waar je even in moet komen door de vele personages die erin voorkomen. Maar je leert ze heel goed kennen. Het boek verveelt ook geen moment.

Het boek is ook verfilmd, met de regie van de geweldige Michele Placido, die velen van ons zullen kennen als commissario Corrado Cattani uit de serie La Piovra, (De octopus). De film gaat ongelofelijk snel en je blijft op het puntje van je stoel zitten omdat je niets kunt missen.

En na de film kwam de serie, die nog spannender was. In seizoen 1 gaat het tot aan de dood van de Libanees (ongeveer de helft van het boek), seizoen 2 vertelt de rest van het verhaal. Was de film al heel goed, de serie is nog beter, maar dat is logisch, in de serie hebben ze 2x12 afleveringen om het verhaal te vertellen. Het enige dat lastig was dat de vertalers van de serie sommige bijnamen anders hadden vertaald dan in het boek of zelfs onvertaald hadden gelaten, waardoor het voor mij soms even lastig was om in het begin te weten wie wie was.

De acteurs die Freddo (de Kille)  en de Libanees speelden waren absoluut subliem, je ziet de Libanees langzaam de afgrond ingaan en je voelt voor Freddo, die toch niet zo heel kil blijkt te zijn, maar vooral een ander leven wil. En je weet ook bij beiden dat het nooit goed zal gaan.

Er zit een enorme vaart in, maar ook humor, ik heb bij sommige stukken, zowel in het boek als in de serie, hardop gelachen.
Voor iedereen de van Italiaanse misdaadromans houdt, en spannende Italiaanse films en series!  

Reacties

Populaire posts