Vergeten koninkrijken, Norman Davies

Wist je dat er meer dan tien Bourgondische rijken zijn geweest, die ook nog op verschillende plekken in Europa gelegen waren? Heb je ooit gehoord van het koninkrijk Galicie, wat in de 18e eeuw een deel van Polen besloeg en behoorde tot Oostenrijk/Hongarije? Of van het koninkrijk Alt Clud, dat een deel van westelijk Schotland bestreek van de 5e tot de 12e ? Wat zeg je van Tolosa, Borussia, Etrurie, Sabaudia en Tsernagora? Komt dit je allemaal niet bekend voor, dan moet je eigenlijk dit boek lezen, want daarna weet je precies waar dit allemaal over gaat.

Norman Davies beschrijft in Vergeten koninkrijken, de verborgen geschiedenis van Europa de opkomst en ondergang van deze koninkrijken en van nog een paar meer.
In volgorde van opkomst begint hij met Tolosa, het koninkrijk van de Visigoten dat in de 5e eeuw bestond en eindigt hij met de ondergang van de Sovjet Unie in 1991. Grote rijken worden beschreven zoals het Byzantijnse rijk of het Bourgondische rijk, maar ook kleine rijkjes, zoals het Saksische staatje Rosenau, waar prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria vandaan kwam.

We gaan van Spanje naar Rusland, naar Italië en naar Ierland en alles ertussen in. Sommige rijken zijn ten einde gekomen nadat ze veroverd zijn door een ander land, andere rijken zijn door de politieke situatie die veranderde in moeilijkheden gekomen.

Wat overblijft is soms alleen maar een paar woorden in de taal die toen gesproken werd, soms alleen maar een beschamende geschiedenis die iedereen probeert te negeren en te vergeten. De veranderende politieke situaties in alle landen zorgt ervoor dat er vrij weinig van het vroege rijk overblijft, culturen en talen veranderen naarmate de tijd verstrijkt, hoezeer men hier soms aan vast probeert te houden. We kunnen dus ook stellen dat de landen die we nu in Europa kennen ook zullen veranderen, uit elkaar zullen vallen en in nieuwe combinaties in elkaar op zullen gaan, zoals Norman Davies in zijn hoofdstuk over Ierland voorspelt.

Norman Davies is een geweldige historicus die in staat is om ingewikkelde politiek leesbaar en begrijpelijk te maken, zoals hij laat zien in de hoofdstukken over Aragon en Bourgondië.
Elk hoofdstuk begint met het schetsen van een actuele, huidige situatie, daarna volgt de geschiedenis en tot slot een conclusie waarin hij laat zien wat er nu nog van de staat over is en wat er bewaard is gebleven.

Het is geen boek om snel achter elkaar door te lezen, daarvoor staat elke bladzijde te vol met informatie en feiten. Ik heb er zeer lang over gedaan, maar dat kwam omdat ik het boek regelmatig weglegde om bij te komen, om daarna weer vol enthousiasme verder te lezen.
Een absolute aanrader voor iedereen die houdt van gekke details, een overdosis aan geschiedenis en een erudiete auteur die weet waar hij het over heeft.

Originele titel: Vanished kingdoms
Uitgegeven in: 2011
Nederlandse uitgave: 2012, uitgeverij De bezige bij Amsterdam
Vertaling: bookmakers
Bladzijdes: 797

Reacties

  1. Dit boek staat sinds enige tijd op mijn e-reader. Ik weet niet wanneer ik er aan toe ga komen, maar je tip om het niet te snel achterelkaar te lezen zal ik goede in mijn oren knopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat je het zeker mooi zal vinden, maar neem de tijd ervoor!

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Hoi Bettina, ik heb eerder van Norman Davies "Europe a history" en zijn geschiedenis van de Tweede wereldoorlog gelezen. Ik moet zeggen dat ik er niet zo enthousiast over ben als jij. Davies heeft nogal de neiging om van de hak op de tak te springen. Ik heb ook de wereldgeschiedenis (en de geschiedenis van Europa en de geschiedenis van de 20e eeuw) van J.M. Roberts gelezen en deze vond ik vooral een stuk overzichtelijker en meer een verhaal. "A history of the world" van J.M. Roberts is er ook in een prachtige 10-delige geïllustreerde editie. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien valt dat hak-op-tak gespring in dit boek mee, of anders is het mij gewoon niet opgevallen, dat kan natuurlijk ook. Ik ken de andere boeken van Davies niet, dus ik kan helaas geen vergelijking maken. Wat onderwerp betreft was deze zeker interessant.

      Groetjes,

      Verwijderen
  3. Het lijkt me een geweldig boek. Als ik in zo'n boek begin kan ik er niks aan doen, dat lees ik achter elkaar uit, zonder andere boeken ernaast. Leuk, staat boven aan de wish list ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij hebt dan ook de adem om dit soort boeken achter elkaar door te lezen, dus dat zal voor jou geen probleem zijn, denk ik zo :-)

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts