Vijf op vrijdag: Boeken uit het archief 2

Enige tijd geleden heb ik aandacht besteed aan een paar boeken die heel erg mooi zijn, maar misschien niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen, of die misschien zelfs helemaal aan de aandacht zijn ontsnapt. 
Vandaag doe ik dat opnieuw, vijf boeken uit het archief waar ik erg van heb genoten en die ik met alle liefde opnieuw in het zonnetje zet.
Gewoon op alfabetische volgorde.

De witte veer van John Boyne Hier
Een aangrijpend verhaal van twee soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tristan en Will leren elkaar tijdens de opleiding op Aldershot kennen, voordat ze naar de loopgraven zullen vertrekken. Welke beslissingen nemen ze en welke gevolgen heeft dat?
De witte veer is een verhaal over liefde, lafheid en trouw, over herinneringen en heldendom. John Boyne is een geweldig verhalenverteller en in dit boek laat hij dit heel mooi zien.

The book of lost things van John Connolly Hier
Een kleine jongen moet leren omgaan met de veranderingen in het gezin en komt in een andere wereld terecht. Een wereld vol sprookjes die echter een beetje anders in elkaar zitten dan je zou denken, maar David wel allerlei lessen leren. Grappig, grimmig en geweldig.

Zo ook op aarde van Davide Enia  Hier
Een jongen in Palermo leert boksen in de boksschool van zijn oom en daarbij leren we ook de verschillende leden van zijn familie kennen, zoals opa Rosario die bijna nooit spreekt na zijn ervaringen als krijgsgevangene. Kleurrijk en mooi verhaal over volwassen worden en familie.

Vissen voeren van Fabio Genovesi Hier
Ook weer zo'n prachtige Italiaanse roman over drie Italiaanse jongeren die opgroeien in een klein dorpje in Toscane waar niemand ooit komt. Fiorenzo, het kampioentje en Tiziana moeten proberen er iets van te maken. Ze zitten vast en kunnen geen kant op, maar misschien als ze elkaar beter leren kennen blijkt dat er licht aan de horizon is.

Het orakel van de maan van Frederic Lenoir Hier
Mooie historische roman die zich afspeelt in de 15e eeuw. Giovanni is een boerenjongen die zijn geliefde terug wil vinden en naar Venetie trekt. Ondertussen leert hij filosofen en geleerden kennen in deze tijd vol veranderingen. Zijn tocht voert hem via Venetie naar Athos en uiteindelijk Algiers.
Prachtig beschreven en een schitterend verhaal waarin allerlei filosofische en theologische gedachtengangen geen enkel moment afbreuk doen aan het verhaal.

Reacties

Populaire posts