Een privékwestie, Beppe Fenoglio

De Italiaanse schrijver Beppe Fenoglio is in eigen land bekend als een van de beste schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog en zijn boeken worden beschouwd als moderne klassiekers.
In het Nederlands zijn er helaas (nog) maar 2 van zijn boeken vertaald, De laatste dag die ik een tijdje geleden HIER heb besproken en Een privékwestie.

Milton vecht bij de partizanen rond de stad Alba, de streek waar hij is opgegroeid. Tijdens een tocht komt hij bij een landhuis, waar het meisje woonde waar hij van houdt. Fulvia en de brieven die hij aan haar schrijft zijn de reden dat hij het probeert te overleven. Van de huishoudster in het landhuis hoort hij echter dat Fulvia nog vriendschappelijkere betrekkingen had met Milton’s jeugdvriend, Giorgio.

Op dat moment wijkt voor Milton alles en is het voor hem alleen nog belangrijk om Giorgio te vinden, hij moet weten wat er waar is van wat hij heeft gehoord. De oorlog is niet langer belangrijk, deze privékwestie gaat boven alles.

Na de wapenstilstand van 8 september 1943, was Italië bezet door de Duitsers die samenwerkten met groepen fascisten. Ondertussen zaten in de bergen de partizanen verborgen, die vochten met de fascisten en de Duitsers over de controle over het land. 

Socialisten, communisten en sociaal-liberalen waren er te vinden bij de partizanen en elke groep had zijn eigen brigades, hoewel er natuurlijk ook werd samengewerkt tegen de gemeenschappelijke vijand. 
‘t Gaat er niet om of je rood of blauw bent, ’t gaat erom dat je zoveel mogelijk zwarthemden een kopje kleiner maakt’

Beppe Fenoglio had tijdens de oorlog zelf als partizaan gevochten en dat merk je door de levendige en geloofwaardige beschrijvingen. Dit is niet geschreven door iemand die erover gelezen heeft, maar door iemand die het zelf heeft meegemaakt.

Toch ligt het er niet dik bovenop; de modder, de kou, de honger, de angst en de verschrikkelijke beslissingen die genomen moeten worden zíjn er gewoon, zonder dat ze op de voorgrond treden.
Ze omlijsten de privékwestie en vormen de achtergrond, terwijl Milton er alles aan doet om bij Giorgio te komen die helaas net gevangenis is genomen door de fascisten. Milton gaat nu op zoek naar een fascistische gevangene, zodat hij die kan ruilen tegen Giorgio. Niet om Giorgio te sparen, maar om te weten hoe het nu zit met Fulvia.

Het is een zinloze tocht, die uiteindelijk niets zal opleveren, alleen maar meer ellende. De keuzes die Milton maakt hebben namelijk ook gevolgen voor anderen, hoewel hij die consequenties nooit te weten zal komen.

Beppe Fenoglio schrijft mooi en weet je met zijn sobere zinnen en rake dialogen als het ware de bergen in te trekken, zodat je daar samen met de andere partizanen in angst zit en honger lijdt.
Een privékwestie is een prachtig boek dat diep in je doordringt en nog lang in je gedachten blijft hangen.
 
Beppe Fenoglio 1922-1962
Ik hoop dan ook dat de overige boeken van Beppe Fenoglio ook vertaald zullen worden, ik zou die namelijk erg graag willen lezen.

Complimenten trouwens voor de prachtige uitgave van uitgeverij De bezige bij; Een privékwestie is mooi gebonden en ik ben helemaal verliefd op de mooie blauwe omslag! Het is een plezier om zoiets in je boekenkast te hebben. 
  
Originele Italiaanse titel: Una questione privata
Uitgegeven in 1963
Nederlandse uitgave 2012 door uitgeverij De bezige bij
Nederlandse vertaling: Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd
Bladzijdes: 191

Reacties

Populaire posts