Trouwboekje, Patrick Modiano

Wat je niet hebt, dat wil je vinden. Mensen hebben er behoefte aan om te weten waar ze vandaan komen. Als je geen wortels hebt, voel je je ontheemd en zoek je naar vastigheid.

Patrick Modiano is de zoon van een Belgische actrice en een Joodse Italiaan uit Alexandrië, die elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs ontmoetten. Zijn afkomst en zijn jeugd gaven hem geen basis en daar is hij eigenlijk altijd naar op zoek gegaan, zoals in zijn werk duidelijk wordt.

Trouwboekje is grotendeels autobiografisch en bestaat uit fragmentarische en niet chronologische herinneringen. In elk fragment zoekt Modiano naar iets van zijn verleden of wordt hij herinnerd aan het verleden. Zoals altijd in zijn boeken zijn er allerlei mensen met vreemde namen, de vreemdelingen, de emigrées en vluchtelingen, de ontheemden en de mensen die ronddwalen op zoek naar een thuis.

Trouwboekje begint bij de geboorte van zijn dochtertje en eindigt daar ook, bij een net nieuw mensje die nog geen herinneringen heeft.

Ik had het idee dat ik na het lezen van dit boek het werk van Patrick Modiano beter begreep, bijvoorbeeld zijn gewoonte om exacte plaatsbepalingen te geven. Al die straatnamen dienen om het verhaal te verankeren, om de hoofdpersoon een magnetisch noorden te geven waar die naar terug kan keren. Je weet niet waar je vandaan komt, maar je weet in ieder geval waar je bent geweest.

Ontroerend en triest is het hoofdstuk met oom Alex die zo graag Frans wil zijn en een oude molen wil kopen, maar er bij bezichtiging achter komt dat de molen tot een soort Chinese pagode is verbouwd. De illusie van het leven op het Franse platteland wordt wreed verstoord.
Maar ook het verhaal van de Dikke in Rome, die uiteindelijk ook een ontheemde bleek te zijn, is me bijgebleven.

Mooi dat het mysterie blijft bestaan en niet alle vragen worden beantwoord. Want als er geen wortels zijn, kan er niets worden afgesloten en blijft het verhaal open.
Een prachtige Patrick Modiano.

Originele Franse titel: Livret de famille
Uitgegeven in 1977
Uitgegeven in Nederland in 1992 en deze druk in 2015 door uitgeverij Querido
Nederlandse vertaling: Edu Borger

Bladzijdes: 219

Reacties

Populaire posts