Inspirerende kunst: Jan Altink

Haan bij Het Blauwborgje, 1927-1928
Jan Altink (1885-1971) was een Groninger schilder, die zijn opleiding heeft genoten op de Academie Minerva in Groningen. Hij is werd uiteindelijk een van de bekendste Nederlandse expressionisten en behoorde tot het schilderscollectief De ploeg, net zoals bijvoorbeeld Hendrik Werkman. Het schijnt dat Jan Altink zelfs deze naam heeft bedacht omdat hij wilde aangeven dat er in de kunst en in Groningen iets nieuws moest beginnen, de grond moest omgeploegd worden zodat nieuwe initiatieven en richtingen een kans kregen.

Ik kwam dit schilderij van hem tegen in Het Singer museum in Laren en vond het meteen erg mooi. Het Blauwborgje is een boerderij vlak buiten Groningen, waar de Ploeg-leden vaak bij elkaar kwamen.
Ik vind de kleuren mooi, maar dat vind ik wel vaker bij schilderijen van De ploeg en eigenlijk kan ik hier heel lang naar kijken omdat ik steeds iets nieuws ontdek.

Reacties

 1. De kleuren van de schilderijen van De Ploeg zijn inderdaad vaak opvallend mooi. Ben je al eens in het Ploegpaviljoen in het Groninger Museum geweest? Dat lijkt me echt iets voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist niet dat ze daar een hele Ploeg afdeling hadden! Maar dat is een goede reden om binnenkort naar Groningen te gaan en die eens te gaan bekijken :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
  2. O ja, ze hebben veel kunst van De Ploeg in de vaste collectie. Tot 31 december nog hier te zien. Laat even weten wanneer je in Groningen bent, dan kunnen we gezellig lunchen of iets dergelijks.

   Verwijderen
  3. Ziet er goed uit en klinkt nog beter! Ik zal zeker voor de zomer richting Groningen komen en dan spreken we iets af :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts