Résistance (2015)

Als Frankrijk in 1940 bezet wordt door nazi-Duitsland, raakt de jonge Lili betrokken bij een verzetsgroep die opereert vanuit het museum waar zij werkt. Het begint met een ondergrondse krant, maar al snel gaat het verder. De Nazi’s weten hen echter op te sporen en de consequenties zijn verschrikkelijk.

Vrienden van Lili zitten in een communistische verzetsgroep en ook zij gaan steeds verder, maar de nazi’s zitten ook achter hen aan. Ondertussen raakt ook Lili steeds meer betrokken bij verschillende acties, gericht tegen de nazi’s.

De schrijver Dan Franck heeft deze serie gebaseerd op echte mensen die in het verzet hebben gezeten en ook een historisch figuur als Klaus Barbie maakt zijn opwachting. Alleen de personages van Lili en haar vader zijn verzonnen, om de verschillende verzetsgroepen, zowel in Parijs als in Lyon aan elkaar te kunnen verbinden. Voor mij deed dit geen afbreuk aan de serie, die ik van begin tot einde ongelofelijk spannend vond en waarvan ik alle zes de afleveringen in één weekend achter elkaar heb gezien.

Résistance is een zeer goede Franse serie, met een uitstekende cast. Pauline Burnet als Lili is geweldig, maar ook César Domboy als de jongeman waarop ze verliefd wordt, zet een heel goed personage neer.
César Domboy en Pauline Burnet
In Résistance wordt de oorlog niet verheerlijkt of geromantiseerd.
Je ziet heel goed hoe moeilijk het was voor mensen om te leven in een bezet land, waar schaarste heerst en waar niemand meer te vertrouwen is, terwijl hulp soms uit een onverwachte hoek komt.

Sommige Fransen worden collaborateur uit eigenbelang, anders lopen over uit angst, anderen weten tot het einde toe moed te houden en zingen de Marseillaise of de Internationale als ze voor het Duitse vuurpeloton staan.

Moedige beslissingen moeten genomen worden hoewel de angst steeds meer de overhand neemt als het net van de nazi’s om de verschillende verzetsgroepen sluit en de represailles steeds harder worden.
Lili en de andere leden van de verzetsgroep
Résistance geeft je daarmee een nieuw respect voor de moedige mensen die het het waard vonden om hun leven op het spel te zetten om hun land te bevrijden.

Een bijzondere serie die ik zeer kan aanbevelen. 

Reacties

Populaire posts