Spaanse meesters in de Hermitage

Portret van actrice Antonia Zárate
Francisco de Goya
In de Hermitage in Amsterdam is op dit moment wel een heel bijzondere tentoonstelling te zien, namelijk een overzicht van Spaanse meesterwerken.

Het zijn schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Dit was voor de Nederlanden een Gouden Eeuw, maar ook voor de schilderkunst in Spanje. Koning Filips II was weliswaar in heel wat oorlogen verwikkeld, maar wilde zijn macht en aanzien benadrukken door een nieuw paleis te laten bouwen (het Escorial) en veel kunstenaars in dienst te nemen die de opdracht hadden het hof te verfraaien en de koninklijke familie te vereeuwigen. Ook de eenheid van de Katholieke kerk was een belangrijk punt voor Filips, die te veel ketters in zijn rijk moest dulden. 

Heel bijzonder is deze tentoonstelling vooral omdat er in Nederland bijna geen Spaanse schilderstukken te vinden zijn in de musea, om die te bewonderen moet je vooral in Spanje zelf terecht. Gelukkig heeft de Hermitage in St. Petersburg de grootste collectie Spaanse schilders buiten Spanje en een deel daarvan is nu dus in Nederland te zien.

De stijl van de Spaanse werken vond ik net weer anders dan ik gewend ben van de Nederlandse schilderijen uit die tijd. Maar wel heel mooi met statige hofportretten, maar ook prachtige religieuze kunst. St. Franciscus van Zurbarán of de apostelen Petrus en Paulus van El Greco zijn hier een mooi voorbeeld van.
Verder hangen er werken van Velazques, Goya, Ribera en Murillo.
De apostelen Petrus en Paulus
El Greco
In de 19e en 20e eeuw heeft Spanje te maken met de verschrikkingen van de Napoleontische oorlogen en de burgeroorlog en dit heeft natuurlijk zijn invloed op de kunst. Picasso is misschien wel de bekendste Spaanse schilder en van hem hing er een werk dat ik werkelijk prachtig vond (jongen met hond), terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo’n fan van Picasso ben. Jammer genoeg geen ansichtkaart van dit schilderij gevonden L

Niet alleen schilderijen zijn er te bewonderen, ook is er toegepaste kunst, zoals wapens, aardewerk en religieuze voorwerpen.
Stilleven met kastje
Antonio Pereda
Zoals gebruikelijk is de tentoonstelling weer bijzonder mooi opgebouwd en is er alle mogelijkheid om de schilderijen te bewonderen. Ik heb heel erg veel gezien waar ik helemaal stil van werd of waar ik lang voor heb gestaan om het te goed te bekijken en in me op te nemen. De details, de kleuren, de verdeling van licht en donker komen ongelofelijk goed tot zijn recht.

Spaanse meesters is nog tot 29 mei 2016 te bezoeken. Er is met de museumjaarkaart nog een toeslag van 2.50 euro. 

Reacties

  1. Die Spaanse barok vind ik vaak erg naargeestig maar dat stilleven is prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat er in de Hermitage hangt is vooral heel erg indrukwekkend en mooi, en ja, dit stilleven is prachtig. Heel leuk dat ze het er tegenover hadden nagebouwd, met spulletjes. Erg leuk.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts